Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ελιά: Προσοχή στις ανοιξιάτικες προσβολές – Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Ελιά: Προσοχή στις ανοιξιάτικες προσβολές – Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου

Ιδιαίτερα ευαίσθητη στις μυκητολογικές προσβολές και τους εντομολογικούς εχθρούς είναι η καλλιέργεια της ελιάς την άνοιξη.

Ειδικότερα, έντονες προσβολές από το κυκλοκόνιο παρατηρούνται σε ελαιόδεντρα των νομών Μαγνησίας Φθιώτιδος και Λάρισας.

Το κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο σχηματισμός στρογγυλών κηλίδων, με χρώμα σταχτί-καστανό στο κέντρο που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα τους μίσχους των φύλλων, τους ποδίσκους των ανθέων, ταξιανθιών και καρπών.

Όταν η προσβολή γίνεται σοβαρή τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του παθογόνου και την πραγματοποίηση μολύνσεων. Η ένταση της ασθένειας επηρεάζεται από το ύψος της βροχής αλλά και από την πολύ υψηλή πρωινή υγρασία (διαβροχή φυλλώματος δρόσου ή ομίχλης) σε συνδυασμό με την ύπαρξη μολύσματος. Άριστες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 16-20ο C.

Συστήνεται:

  • Αραίωμα του φυλλώματος στα πυκνά δένδρα για τη δημιουργία συνθηκών αερισμού και φωτισμού που δεν ευνοούν την ανάπτυξη του κυκλοκονίου.
  • Να γίνει ψεκασμός όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 2-6 εκατοστά. Χρειάζεται καλό λούσιμο των δένδρων και επανάληψη μετά από βροχή.
  • Οι ψεκασμοί να γίνουν με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Σκωληκόμορφα ακάρεα

Στους νομούς Μαγνησίας Λάρισας, και Φθιώτιδας τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται έντονες προσβολές της νεαρής βλάστησης και αργότερα των ανθοφόρων οφθαλμών και καρπών από τα σκωληκόμορφα ακάρεα.

Τα ακάρεα τον χειμώνα είναι κρυμμένα στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και διαχειμάζουν κάτω από τις τρίχες των φύλλων. Την άνοιξη μετακινούνται προς την νεαρά βλάστηση και τις σχηματιζόμενες ανθοταξίες όπου και αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς κυρίως λίγο πριν την άνθηση της ελιάς. Οι προσβολές από το άκαρι προκαλούν πτώση ανθέων και των νεοσχηματισμένων καρπών. Η προσβολή από ακαρεα κατά την περίοδο της άνθησης οδηγεί στην ξήρανση και πτώση των ταξιανθιών.

Συστάσεις:

  • Για την καταπολέμηση των ακάρεων αυτών κι επειδή δεν υπάρχουν εγκεκριμένα – εξειδικευμένα σκευάσματα, συνίσταται επέμβαση με κατάλληλα για την καλλιέργεια θερινά ορυκτέλαια όταν η νέα βλάστηση έχει φθάσει τα 6-8 εκατοστά. Σημειώνεται ότι μια τέτοια επέμβαση καταπολεμά ταυτόχρονα τις προνύμφες κοκκοειδών και άλλων ομοπτέρων εντόμων που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή.
  • Κρίσιμη εποχή για την καταπολέμηση των ακάρεων είναι το τελευταίο δεκαήμερο .πριν την ανθοφορία (όταν οι ανθοφόροι οφθαλμοί είναι κλειστοί). Είναι η εποχή που τα ακάρεα δημιουργούν μεγάλους πληθυσμούς και ο δεύτερος κρίσιμος χρόνος επέμβασης μετά την πτώση των πετάλων κατά τον σχηματισμό των νεαρών καρπών.

Κοκκοειδή της ελιάς

Προσβολές από κοκκοειδή διαπιστώθηκαν σε ελαιώνες των νομών. Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Λάρισας (προσβολές από το Pollinia-pollini,Parlatoria, σποραδικά και κατά τόπους καθώς και από τα υπόλοιπα κοκκοειδή της ελιάς.

Το pollinia pollini αυτή την εποχή βρίσκεται μέσα στις ρωγμές του φλοιού ή ουλές των κλάδων και κλαδίσκων καθώς και στη βάση πλαγίων ή κορυφαίων οφθαλμών.

Συστάσεις: 1) Αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων από κοκκοειδή κλαδίσκων προτού αρχίσουν οι εκκολάψεις προνυμφών. 2) Ανανεωτικά κλαδεύματα σε γηραιά δένδρα. 3) Κατάλληλη λίπανση. Στους ελαιώνες πού έχουν παρατηρηθεί προσβολές από τα κοκκοειδή συνίσταται να γίνουν ψεκασμοί με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όταν η νέα βλάστηση έχει φθάσει τα 6-8 εκατοστά και πριν την ανθοφορία.

Καλοκόρις

Είναι πολυφάγο έντομο. Τα νεαρά ενήλικα άτομα του εντόμου εμφανίζονται από τα μέσα Μαρτίου έως και τον Μάιο και προσβάλλουν τη νεαρή βλάστηση κυρίως βλαστούς και ανθοφόρους οφθαλμούς.

Συστάσεις: Στους ελαιώνες που έχουν παρατηρηθεί προσβολές από το έντομο συστήνεται ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο επαφής με την εμφάνιση των ακμαίων ή κατά την περίοδο της έκπτυξης της νέας βλάστησης και πριν την ανθοφορία.

Μαργαρόνια

Στην ελιά οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν τις κορυφές και τα φύλλα των τρυφερών βλαστών ή ακόμα και κλειστά άνθη και πράσινους αναπτυγμένους καρπούς. Το έντομο μπορεί να προκαλέσει αξιόλογη ζημιά κυρίως σε φυτώρια και σε νεοσύστατους ελαιώνες καταναλίσκοντας μεγάλο ποσοστό φύλλων και ακραίων οφθαλμών. Σε μεγάλα ελαιόδεντρα η ζημιά δεν είναι συνήθως αξιόλογη, εκτός από ορισμένες τοποθεσίες και χρονιές.

Συστάσεις: Στους ελαιώνες που έχουν παρατηρηθεί προσβολές από το έντομο συστήνεται ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο επαφής κατά την περίοδο της έκπτυξης της νέας βλάστησης.

Must in

Έδειξαν το βίντεο παρά την άρνηση του ΠΑΟΚ – Τι έγινε τελικά στο πάρκινγκ- Σε δύσκολη θέση ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου φαίνεται στο βίντεο να…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο