Φάρμακα: Έλλειψη σε σκευάσματα για διαβητικούς – Χρησιμοποιούνται για αδυνάτισμα
Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη, ενώ συνεχίζεται το πρόβλημα με τα σκευάσματα που χρειάζονται οι διαβητικοί. Η καταγγελία του ΠΦΣ.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Τη λίστα των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη στη χώρα δημοσιοποίησε ο ΕΟΦ, ενώ χειροτερεύει το πρόβλημα της χρήσης φαρμάκων για διαβητικούς για λόγους αδυνατίσματος.
Σύμφωνα με τη νέα λίστα του ΕΟΦ για τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, αυτή τη στιγμή 139 σκευάσματα φαίνεται παρουσιάζουν σοβαρό θέμα, όταν η προηγούμενη λίστα η οποία είχε εκδοθεί πριν από περίπου δύο μήνες περιλάμβανε 133.
Με βάση τους υπολογισμούς του ΕΟΦ, στα τέλη Δεκεμβρίου από την ελληνική αγορά έλειπαν 232 σκευάσματα, όταν οι ελλείψεις τον περασμένο Νοέμβριο ανέρχονταν συνολικά σε 186 προϊόντα και τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 182.
Για τα 76 από αυτά, έχει διακοπεί η παραγωγή και διάθεσή τους, ενώ τα 156 είναι σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού.
Τι συμβαίνει με τα φάρμακα των διαβητικών
Ένα από τα προβλήματα που παρουσιάζεται παγκοσμίως είναι ότι χρησιμοποιούνται σκευάσματα που απευθύνονται σε διαβητικούς για αδυνάτισμα.
Για παράδειγμα, στην Ελλάδα ανάρπαστη έχει γίνει η σεμαγλουτίδη της εταιρείας Novo Nordisk από τη Δανία.
Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι ενέσιμο και προορίζεται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις του αφού φαίνεται να οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους.
Η εταιρεία Novo Nordisk Hellas έχει δηλώσει αδυναμία διασφάλισης των απαραίτητων ποσοτήτων του φαρμάκου λόγω της χρήσης του ως προϊόντος αδυνατίσματος με αποτέλεσμα οι διαβητικοί ασθενείς που το έχουν πραγματικά ανάγκη να έχουν πρόβλημα να το βρουν.
Η καταγγελία από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
Σε ανακοίνωσή του για το θέμα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σημειώνει ότι: «Η όλη αυτή στρέβλωση στη διάθεση του φαρμάκου συμπαρασύρει και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε σκευάσματα που ανήκουν στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία του ΣΔ (Trulicity, Saxenda, Victoza κλπ.)», ενώ ζητάει να ενταθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές, καθώς υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των διαβητικών λόγω των ελλείψεων.
Ολόκληρη η καταγγελία του ΠΦΣ:
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο, οι ποσότητες του φαρμακευτικού σκευάσματος “Ozempic inj.sol” που διακινούνται από την εταιρεία προς τα φαρμακεία να είναι σχεδόν ανύπαρκτες και δεν επαρκούν για να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και συνταγογράφησή του.
Σε τελική ανάλυση, παρά την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και παρά την ένταξη του συγκεκριμένου σκευάσματος στη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών και την αποκλειστική χορήγησή του μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, όλα δείχνουν ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί δεν είναι ικανοποιητικά.
Για το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων
Θα πρέπει λοιπόν να ελεγχθούν περαιτέρω οι ιατροί για το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων, με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να μην τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου μόνο σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Διότι πανθομολογείται ότι συνταγογραφείται τελικά για τον έλεγχο του βάρους, με πολλούς χρήστες του φαρμάκου να το βεβαιώνουν!
Αυτό επίσης έχει ως αποτέλεσμα, η προοπτική ένταξης νέων ασθενών στη θεραπευτική αγωγή με το εν λόγω σκεύασμα να καθίσταται αβέβαιη και προβληματική, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη βάσει χρήσης θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Η όλη αυτή στρέβλωση στην διάθεση του φαρμάκου συμπαρασύρει και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε σκευάσματα που ανήκουν στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία του ΣΔ (Trulicity, Saxenda, Victoza κλπ.)
Επίσης, προκύπτει μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας, για όσους ασθενείς έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν χρόνια θεραπευτική αγωγή με τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα καθότι η μη επαρκής τροφοδοσία της αγοράς, καθιστά αμφίβολη τη διαρκή θεραπευτική τους ρύθμιση.
Ο ΠΦΣ ζητά επιτέλους να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας, βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων και πρωτοκόλλων. Επίσης, ο ΕΟΦ θα πρέπει να ελέγξει τις εν λόγω εταιρείες για τη διαπίστωση της κάλυψης των εγχώριων αναγκών».
- Πούτιν: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά» – Διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας
- Είναι εφικτή η απαγόρευση των social media στους ανηλίκους – Τι προσπαθεί να κάνει η Αυστραλία;
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις