Ο κυρ Γιώργης του Λούνα Παρκ, ο κύριος «Αμέρικαν μπαρ», ο σπουδαίος Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Ο σπουδαίος ηθοποιός υπήρξε ένας γλυκός, ευαίσθητος και μοναχικός άνθρωπος.
«Γκόρτσος, Γκόρτσος!», «Χούφτωστην, χούφτωστην!» και τόσες πολλές ακόμα ατάκες του σπουδαίου Έλληνα ηθοποιού, που λέμε ακόμα, ανάλογα την περίσταση, τόσα χρόνια μετά.
Η Finos Film δεν θα μπορούσε να ξεχάσει τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα πριν από 39 χρόνια.
Ο κωμικός από το Διακοπτό συμμετείχε σε 133 ταινίες και έγραψε ιστορία με τις θρυλικές του ατάκες πολλές από τις οποίες θα τις ακούσετε στο video της Finos που ακολουθεί.
Το ποστ της Finos
Οι ατάκες του Διονύση Παπαγιαννόπουλου ίσως είναι οι πιο δημοφιλείς της ελληνικής κινηματογραφίας, με τα «αμέρικαν μπαρ» και «χούφτωσ’ την» να αναπαράγονται στην καθημερινότητα λες και γράφτηκαν χτες. Σήμερα θυμόμαστε τον αλησμόνητο «Νιόνιο», που έφυγε σαν σήμερα το 1984.
Οι ατάκες του Διονύση Παπαγιαννόπουλου ίσως είναι οι πιο δημοφιλείς της ελληνικής κινηματογραφίας, με τα «αμέρικαν μπαρ» και «χούφτωστην» να αναπαράγονται στην καθημερινότητα λες και γράφτηκαν χτες. Σήμερα θυμόμαστε τον αλησμόνητο «Νιόνιο», που έφυγε σαν σήμερα το 1984. pic.twitter.com/MFJ0QeKxjd
— Finos Film (@FinosFilm) April 13, 2023
Ο ρόλος του γκινιάρη κυρ Γιώργη
Το Λούνα Παρκ ήταν δημοφιλής τηλεοπτική σειρά, που προβαλλόταν από την ΕΙΡΤ (από το 1975 ΕΡΤ) την περίοδο 1974-1981. Το 1ο επεισόδιο προβλήθηκε στις 11 Ιουλίου 1974 και το τελευταίο στις 9 Μαΐου 1981.
Αποτέλεσε -μοναδικά ως σήμερα για την ελληνική τηλεόραση- ένα ποτ πουρί από αυτοτελή εύθυμα σκετσάκια, μουσικό σόου και τηλεπαιχνίδι. Η σκηνοθεσία ήταν του Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος έγραφε και τα κείμενα των σκετς, τηλεσκηνοθέτης ήταν ο Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος, την παραγωγή έκανε ο Ντένης Πετρόπουλος, τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Μίνως Αργυράκης, ενώ η μουσική επιμέλεια ανήκε στον Μίμη Πλέσσα.
Ο χαρακτήρας του γκρινιάρη κυρ-Γιώργη, τον οποίο έπαιζε με τρομερή επιτυχία ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ήταν ο πιο χαρακτηριστικός και δημοφιλής απ’ όλους. Άλλοι κύριοι ρόλοι ήταν της συζύγου του Ουρανίας (Άννα Παϊτατζή), της αφελούς ανιψιάς του Κάθριν (Ρένα Παγκράτη), της πληθωρικής χαρτορίχτρας Μαρίας (Αλέκα Στρατηγού), της Τούλας με το παιχνίδι των κρίκων και την γνωστή ατάκα «Πέντε κρίκοι ένα τάλιρο, για περάστε παρακαλώ, πλούσια δώρα!» (Κάτια Αθανασίου) και του Θόδωρου του καφετζή (Σπύρος Φασιανός), ενώ μακροβιότερος παρουσιαστής υπήρξε ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης. Μάλιστα δύο εκ των πρωταγωνιστών, ο Νίκος και η Ρένα (Νίκος Δαδινόπουλος και Μαίρη Ευαγγέλου), αφού γνωρίστηκαν στο πλαίσιο των γυρισμάτων και μετά τον τηλεοπτικό τους γάμο με κουμπάρο τον κυρ-Γιώργη σε επεισόδιο του Λούνα Παρκ το 1977, έγιναν ζευγάρι και στη ζωή το 1979.
Δείτε το βίντεο
«Στον πόλεμο παραφρονείς αν θυμηθείς, για μια στιγμή, που ήσουν πριν»
Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1912 και πέθανε στις 13 Απριλίου του 1984. Τεράστιος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και διακεκριμένος έφεδρος υπολοχαγός ο οποίος συμμετείχε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1968 βραβεύτηκε με το βραβείο των Ελλήνων κριτικών για την ταινία Το κανόνι και τ’ αηδόνι.
Γεννήθηκε στο Διακοφτό Αχαΐας στις 12 Ιουλίου 1912 και σπούδασε στην Αθήνα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή την έκανε στον ρόλο του ιππότη στον Βασιλιά Ληρ. Στο Εθνικό Θέατρο παρέμεινε μέχρι το 1941. Συνολικά για 46 χρόνια, ερμήνευσε και έπαιξε στους μεγαλύτερους θιάσους της εποχής του.
Πρώτη του ταινία ήταν, το 1947, τα Παιδιά της Αθήνας. Συνολικά έπαιξε σε 133 ταινίες, ανάμεσά τους Ένας ιππότης για τη Βασούλα, Η βίλα των οργίων, Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται, Φουσκοθαλασσιές κ.τ.λ. Τελευταία ταινία του ήταν το Ταξίδι στα Κύθηρα. Έπαιξε και στην τηλεόραση όπου ο ρόλος του κυρ-Γιώργη στο Λούνα Παρκ τον καθιέρωσε στη λαϊκή συνείδηση.
Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μόνος, καθότι άγαμος και πέθανε στις 13 Απριλίου 1984 σε ηλικία μόλις 72 ετών. Βρέθηκε στο σπίτι του, λίγες μέρες αργότερα. Προς τιμή του, ο Δήμος Διακοπτού τοποθέτησε την προτομή του στην παραλία του δήμου, δίπλα στην αφετηρία του οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοπτού-Καλαβρύτων. Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος έκανε πολλές αγαθοεργίες, κυρίως στην περιοχή όπου γεννήθηκε, χωρίς αυτό να είναι ευρέως γνωστό.
Δείτε το βίντεο
*Με στοιχεία από wikipedia.gr
- Γιώργος Φαρσακίδης: Ο εικαστικός που γέμισε τα φοιτητικά δωμάτια του Πολυτεχνείου αφίσες από την εξορία
- Αυτή είναι η εντεκάδα της Εθνικής κόντρα στη Φινλανδία (pic)
- Washington Post: Εκδίκηση και συρρίκνωση της κυβέρνησης προωθεί τάχιστα ο Τραμπ
- «Επιστρέφει στη Σάντος ο Νεϊμάρ»
- Ο André Rieu, ο «Βασιλιάς του Βαλς» επιστρέφει στην Αθήνα για νέα sold out
- Γεροβασίλη: Ο Μητσοτάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ακροδεξιά ρητορική – Νευρικότητα στη ΝΔ