Μήπως να το δουν λίγο πιο σοβαρά;
UEFA, FIFA και ελληνική κυβέρνηση πρέπει πλέον να ασχοληθούν πραγματικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο
Μα καλά ένας τόσο έξυπνος άνθρωπος (και νομικός) όπως είναι ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος περίμενε ότι θα «κοροϊδέψει» τους Κύπριους και θα τους περάσει τη δική του «καυτή πατάτα»;
Μια χώρα που μπήκε (λίγο μετά την Ελλάδα) το 2013 σε βαρεία οικονομική κρίση και εντάχθηκε σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το 2015 σημειώθηκε επιστροφή της κυπριακής οικονομίας στην οδό της ανάπτυξης, ενώ στη συνέχεια η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων επανήλθε σε επίπεδα τα οποία είχαν εμφανιστεί τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2008. Η νησιωτική χώρα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης βρέθηκε μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια στο σωστό δρόμο για μια μακρά και ισχυρή ανάκαμψη.
Και τελικά βγήκε από τα μνημόνια πριν από εμάς, αν και είχε μπει μετά από εμάς !
Και αυτή τη σοβαρή χώρα, περίμενε ο Τάκης Μπαλτάκος να την πιάσει «κότσο» και να της φορτώσει έναν αγώνα που δεν θέλουν πλέον ούτε στο… διάστημα.
Διότι όταν η ΕΠΟ είχε καταφέρει (διότι περί κατορθώματος επρόκειτο) επί διοίκησης Βαγγέλη Γραμμένου να διεξάγει στο ΟΑΚΑ τελικό ΠΑΟΚ-ΑΕΚ καλή ώρα με τρομερά επεισόδια αν και ο αγώνας ήταν κεκλεισμένων των θυρών (!) τότε κάθε σύγκριση έμοιαζε μάταιη.
Ναι ήταν τότε που η διοίκηση της ΕΠΟ είχε αναλάβει προσωπικά την διανομή 600-700 προσκλήσεων σε κάθε ομάδα, υποτίθεται με αυστηρό έλεγχο των προσκεκλημένων (ο θεός να τους κάνει) φιλάθλων.
Ουσιαστικά οι δύο ομάδες είχαν μοιράσει τις λίγες αυτές προσκλήσεις σε…ταλιμπάν και επίλεκτους οπαδούς τους με αποτέλεσμα το πρωτοφανές, να έχουμε εντάσεις και επεισόδια στα επίσημα σε αγώνα ουσιαστικά κεκλεισμένων των θυρών !
Ήταν δεδομένο ότι οι Κύπριοι και ιδιαίτερα η κυπριακή αστυνομία θα έκανε (όπως και έπραξε) ένα τηλεφώνημα στην αντίστοιχη ελληνική αστυνομία ρωτώντας για το βαθμό επικινδυνότητας ενός τέτοιου εγχειρήματος. Και δεν χρειαζόταν να πάρει καν την αστυνομία του Βόλου (που είχε ζήσει τον πόλεμο με τα μαχαιρώματα του 2017 στην περίφημη πεζογέφυρα και όχι μόνο σε τελικό και πάλι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ) , αλλά της Αθήνας για να ανάψει «κόκκινο» στις φιλοδοξίες του προέδρου της ΕΠΟ που αναγκάστηκε να κάνει όπισθεν και να παρακαλέσει πλέον τον Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο τον οποίο αρχικά είχε αποκλείσει και ως συνομιλητή (για τις δικές του θέσεις περί δυνατότητας φιλοξενίας του τελικού) και ως διοργανωτή.
«Ο τελικός Κυπέλλου, είναι πεποίθηση μου, ότι πρέπει να αποτελεί μια γιορτή του ποδοσφαίρου, πλην όμως με τις απαράδεκτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, είναι βάσιμη η εκτίμηση ότι μάλλον σε πολεμική σύρραξη θα προσιδιάζει παρά σε μείζον αθλητικό γεγονός.
Χρέος μου είναι να διαφυλάξω την ομαλότητα της ζωής και την ασφάλεια των πολιτών του Βόλου και βεβαίως τα περιουσιακά στοιχεία τους και τις υποδομές της πόλης. Εύχομαι στο μέλλον να υπάρξουν οι αναγκαίες συνθήκες που θα επιτρέψουν να γιορτάζουμε πραγματικά τα αθλητικά γεγονότα και να μην αγωνιούμε για τυχόν συνέπειες» απάντησε μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς την ΕΠΟ ο Δήμαρχος Βόλου και τα «κόκκινα» συνεχίζονται για τη χειρότερη – μακράν – σε γκάφες και αυτογκόλ διοίκηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
«Το ποδόσφαιρο είναι το λαϊκότερο και δημοφιλέστερο άθλημα. Έχει διοικητική ανεξαρτησία αλλά δεν σας κρύβω ότι με έχουν ενοχλήσει πολύ κάποια πράγματα που συμβαίνουν σε αυτό. Δεν μπορεί να μη έχουμε καλούς διαιτητές να σφυρίζουν τους αγώνες που πρέπει να κρίνονται στο γήπεδο» είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκπομπή «Mega καλημέρα».
Παλαιότερα η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου όταν ήταν να αποχωρήσουν οι επιτροπές επιτήρησης (οι κ.κ. Χούμπελ και Φούσεκ) έκαναν λόγο για βήματα προόδου αλλά και ότι ακόμα υπάρχουν και άλλα που πρέπει να γίνουν.
Ε ας ρίξουν μια ματιά, δεν χρειάζεται πολύ, για να καταλάβουν ότι είναι ώρα τόσο οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές όσο και η κυβέρνηση να πάρουν πλέον σοβαρά θέση.
Το αυτοδιοίκητο δεν σημαίνει και ασυδοσία και ότι μπορεί κανείς να περιφέρει για παράδειγμα ένα τελικό κυπέλλου (η πιο σημαντική διοργάνωση της ομοσπονδίας) ως περιοδεύων θίασο ανά την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Η Ελλάδα κερδίζει εδάφη και γίνεται «η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», είχε πει ο μεγάλος Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών το 1920.
Που να φανταστεί ο άνθρωπος ότι έναν αιώνα και βάλε μετά, η ΕΠΟ θα έκανε πράξη τα λόγια του αλλά για έναν δύσμοιρο τελικό κυπέλλου ψάχνοντας κάπου να τον κάνει!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις