NASA: H πρώτη σοδειά εξωγήινης τομάτας έτοιμη να προσεδαφιστεί στη Γη
Η σοδειά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού καταφθάνει το Μεγάλο Σάββατο με σκάφος της SpaceX.
- Η φωτογραφία - απάντηση του Ιράν στα σενάρια για την υγεία του Χαμενεΐ
- Το Μπαγκλαντές ζητά την έκδοση της Χασίνα - Κατηγορίες για σφαγές και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
- Πάνω από 100 νεκροί σε μία μέρα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε Γάζα και Λίβανο
- Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον άνθρωπο στις μεταφράσεις;
Οι πρώτες τομάτες που καλλιεργήθηκαν στο Διάστημα φτάνουν στη Γη αυτό το Σαββατοκύριακο μετά την ολοκλήρωση πειράματος της NASA για την καλλιέργεια ζαρζαβατικών από αστροναύτες.
Η σοδειά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα προσεδαφιστεί το Μεγάλο Σάββατο με σκάφος της SpaceX που μεταφέρει σχεδόν δύο τόνους πειραματικών υλικών.
Στο πλαίσιο του πειράματος Veg-05, το πλήρωμα του πολυεθνικού τροχιακού εργαστηρίου καλλιέργησε τοματάκια σε ένα μίνι θερμοκήπιο.
Τρεις διαδοχικές σοδειές θα φτάσουν κατεψυγμένες στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι για να υποβληθούν στη συνέχεια σε αναλύσεις, αναφέρει η NASA σε ανακοίνωσή της.
«Η ικανότητα καλλιέργειας φυτών στο Διάστημα και η βελτίωση της εμπειρίας διαβίωσης για τους αστροναύτες έχει σημασία για τις μελλοντικές αποστολές μεγάλης διάρκειας» εξηγεί η υπηρεσία.
Το μίνι θερμοκήπιο που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα μπορεί να τροποποιηθεί για χρήση στη Γη ώστε να επιτρέψει την καλλιέργεια λαχανικών σε σπίτια που δεν διαθέτουν κήπο, προσθέτει η υπηρεσία.
Για λόγους εξοικονόμησης ρεύματος, το θερμοκήπιο δεν χρησιμοποιεί λευκά φώτα αλλά LED που εκπέμπουν μόνο τα μπλε και κόκκινα μήκη κύματος που απορροφούν τα φυτ΄λα.
Αρκετές διαστημικές υπηρεσίες πειραματίζονται με την καλλιέργεια φυτών στο Διάστημα από τη δεκαετία του 1980, όταν τα πρώτα άνθη παρήχθησαν στον σοβιετικό διαστημικό σταθμό Salyut 7.
Πέρυσι, κινέζοι αστροναύτες καλλιέργησαν για πρώτη φορά ρύζι από σπόρους. Ήταν η πρώτη φορά που το φυτό ολοκλήρωσε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του στο Διάστημα,
Η επιστροφή του σκάφους Dragon της SpaceX θα προβληθεί ζωντανά από της NASA το Μεγάλο Σάββατο στις 17.45 ώρα Ελλάδας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις