Τσαβούσογλου: «Καλές οι σχέσεις με την Ελλάδα μετά τον σεισμό, αλλά μην είμαστε αφελείς»
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, μάλιστα, ότι εάν δεν επιλυθούν τα προβλήματα με την Ελλάδα, «η ένταση μπορεί να ξεκινήσει και πάλι ανά πάσα στιγμή, δυστυχώς».
«Υπάρχει ηρεμία στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μετά το σεισμό στην Τουρκία, αλλά μην είμαστε αφελείς», τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο HaberTurk ο υπουργός εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναφέροντας τις γνωστές διεκδικήσεις της χώρας του σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως «τόσο για την Κύπρο, όσο για οτιδήποτε χρειάζεται, για τα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, υπάρχουν πολλά αντικρουόμενα ζητήματα που είναι αλληλένδετα».
Και προσέθεσε πως «εάν αυτά δεν επιλυθούν, η ένταση μπορεί να ξεκινήσει και πάλι ανά πάσα στιγμή, δυστυχώς».
«Είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε αυτά τα θέματα μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας», ανέφερε πάντως, σημειώνοντας τα προβλήματα με την Ελλάδα είναι χρόνια και παραμένουν και πως οι προσπάθειες επίλυσης πρέπει να συνεχιστούν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός πως και οι δυο χώρες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και τόνισε πως «μετά τις εκλογές, πρέπει να αναβιώσει ο συμβουλευτικός μηχανισμός για διευθέτηση προβλημάτων και να γίνουν συγκεκριμένα βήματα».
«Η Αίγυπτος σεβάστηκε τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας στη συμφωνία της με την Ελλάδα»
Ειδικά για την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο οποίος πριν μεταβεί στην Τουρκία, είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, ο Τσαβούσογλου είπε «δεν αναφερθήκαμε στο θέμα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας».
«Επικεντρωνόμαστε τώρα στα βήματα που θα λάβουμε για την αναζωογόνηση των σχέσεων. Προετοιμαζόμαστε για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών», κάτι που – όπως ανέφερε – «πιθανότατα θα συμβεί μετά τις εκλογές».
Αναφορικά με τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο – κάτι που αφορά και στην Ελλάδα – σημείωσε πως «έχουμε ήδη καθορίσει τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Αυτό είναι πάντα ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Σε όλο τον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά τη δίκαιη κατανομή.
»Σύμφωνα με τις μελέτες μας, η Αίγυπτος θα επωφεληθεί περισσότερο από μια τέτοια συνεργασία. Είδαμε ότι η Αίγυπτος πάντα σεβόταν τις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας. Είδαμε ότι η Αίγυπτος δεν έχει εισέλθει στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, ιδίως στην πρόσφατη συμφωνία της με την Ελλάδα», τόνισε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, προσθέτοντας πως «αυτό αποτελεί ένδειξη σεβασμού».
Επιπλέον, δήλωσε ότι «στο μέλλον, θα συνεδριάσουμε (σ.σ. με την Αίγυπτο) για ενεργειακά και άλλα θέματα. Ο πρόεδρός μας έχει ζητήσει τη διεξαγωγή μιας Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο για τον δίκαιο διαμοιρασμό».
Και αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε «υποστηρίζουμε επίσης τον δίκαιο διαμοιρασμό στην Κύπρο. Καθώς η εμπιστοσύνη στην περιοχή αυξάνεται και οι σχέσεις βελτιώνονται, θα υπάρξει συνεργασία σε διάφορους τομείς», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου για τις σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις