Γερμανία: Όταν οι ασθενείς βρίζουν τον… γιατρό τους
Σχεδόν καθημερινά στη Γερμανία γιατροί και ιατρικό προσωπικό δέχονται λεκτικές επιθέσεις από οργισμένους ασθενείς. Οι ειδικοί προσπαθούν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους.
«Οι λεκτικές προσβολές ασθενών σημειώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση», αναφέρει η 46χρονη Μέλανι Ζάιμπολντ που δουλεύει σε ένα ιατρείο κοντά στη Στουτγκάρδη. Στο παρελθόν η πλειονότητα των ασθενών ήταν καλοί και ευγενικοί. Η Ομοσπονδιακή Ένωση Ιατρών Ασφαλιστικών Ταμείων (KBV), γνωρίζει το πρόβλημα και τις αιτίες του.
«Οι λεκτικές προσβολές και επιθέσεις αυξάνονται σε όλα τα ιατρεία», δηλώνει ο Γκούντερ Φούρερ, χειρούργος στο Ρόιτλινγκεν και συνιδρυτής της καμπάνιας «Σεβασμός ο ένας στον άλλο», στην οποία γιατροί από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο.
Αυτοκόλλητα, καρφίτσες και αφίσες έχουν τοιχοκολληθεί στο γραφείο του Φούρερ. Οι εργαζόμενοι ακούνε κάθε είδους φράσεις από πολύ απλές όπως «Είσαι τρελός», «Δεν είσαι καλά», μέχρι άγριες, μερικές φορές χυδαίες βρισιές και απειλές δηλώνει η Ζάιμπολντ.
«Αυτή η εξέλιξη δεν παρατηρείται μόνο στο Ρόιτλινγκεν, αλλά σε όλη τη χώρα», υπογραμμίζει η καθηγήτρια Νίκολα Μπούλινγκερ- Γκέπφαρτ, Πρόεδρος της Ένωσης Οικογενειακών Ιατρών στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.
«Οι τόνοι ανεβαίνουν»
Τα αίτια είναι ποικίλα, καθώς σε περιόδους έλλειψης γιατρών οι πόροι είναι πιο περιορισμένοι και οι περίοδοι αναμονής για ένα ραντεβού μεγαλύτερες. «Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει μια γενική τάση των ανθρώπων να ξεσπάνε την απογοήτευση τους προς το βοηθητικό προσωπικό», επισημαίνει η ίδια αναφερόμενη στις επιθέσεις κατά της αστυνομίας, των ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και των πυροσβεστικών δυνάμεων, που βρίσκονται εδώ και καιρό στην επικαιρότητα.
Για «αντιληπτή» αύξηση της επιθετικότητας κάνει λόγο η Ομοσπονδιακή Ένωση Ιατρών Υποχρεωτικής Ασφάλισης Υγείας (KBV). «Οι πόροι είναι περιορισμένοι, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των εμβολίων κατά τη πρώτη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου υπήρχε πραγματικά συνωστισμός στα ιατρεία» λέει ο εκπρόσωπος του KBV, Ρόλαντ Σταλ.
Πολλοί ασθενείς δεν έλαβαν υπόψιν ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες είχαν προτεραιότητα στον εμβολιασμό. «Τα ιατρεία έγιναν αποδέκτες του θυμού». Η αγένεια και η αντικοινωνική συμπεριφορά ήδη γίνει αντιληπτές από το 2019, δηλώνει η πρόεδρος της Σύνδεσμος Ιατρικών Επαγγελμάτων, Χανελόρε Κένιγκ. «Ακόμα και τότε υπήρχαν ασθενείς που έχαναν την ψυχραιμία τους και ξεσπούσαν στις αίθουσες αναμονής».
Αδιαφορούν τα ΜΜΕ για τις επιθέσεις κατά των γιατρών;
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού το 2021, το θέμα τέθηκε επί τάπητος από τους ειδικούς, ενώ ζητήθηκε η τιμωρία της βίαιης συμπεριφοράς απέναντι σε ιατρικό προσωπικό. Στο μεταξύ, γιατροί όλων των ειδικοτήτων από όλη τη χώρα αναφέρουν αυξημένη επιθετικότητα.
Σύμφωνα με την πρόεδρο Κένιγκ, αλλά και άλλους ειδικούς, δεν υπάρχουν έγκυρα στατιστικά στοιχεία για αυτά τα περιστατικά, καθώς «η πείρα έχει δείξει ότι πολύ λίγες τέτοιες πράξεις αναφέρονται». Μετά από πρόταση της ένωσης μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριαν Λέρμπροκς, από το Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, ασχολείται με αυτό το θέμα χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα.
Οι επιθέσεις κατά ιατρικού προσωπικού σπάνια βρίσκονται στο κέντρο της επικαιρότητας σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με την αστυνομία, λίγο πριν τα Χριστούγεννα ένας 22χρονος χτύπησε στο πρόσωπο έναν ιατρό πρώτων βοηθειών στο Βερνιγκερόντε καθώς υποτίθεται ότι τον δυσαρέστησε η χρονοβόρα διαδικασία πρώτων βοηθειών που παρείχε στη μητέρα του. Την ίδια στιγμή συγκλόνισε η αυτοκτονία μιας Αυστριακής ιατρού που είχε συμμετάσχει σε δημόσια συζήτηση για τον κορωνοϊό, μετά από απειλές που δέχθηκε από αντι-εμβολιαστές. Ως εκ τούτου ο Γερμανικός Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε εκστρατείες ενημέρωσης.
Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδιακή Ένωση Ιατρών Υποχρεωτικής Ασφάλισης Υγείας (KBV), προσφέρονται πλέον ακόμη και μαθήματα αυτοάμυνας. Η Άριαν Χάνφστειν έχει εκπαιδεύσει περίπου 14.000 άτομα ιατρικού προσωπικού, στην αντιμετώπιση δύσκολων ασθενών. Η ίδια τους προτρέπει να αναφέρουν τυχόν προσβολές και περιστατικά κακοποίησης. Κάποιους μάλιστα τους συμβουλεύει μέχρι και να τοιχοκολλήσουν στην αίθουσα αναμονής ένα κατάλογο προστίμων σε περίπτωση εξύβρισης και προσβολών κατά του ιατρικού προσωπικού.
Άνικα φον Γκρέβε-Ντίρφελντ, dpa
Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις