Γαλλία: Το Συνταγματικό Συμβούλιο επικύρωσε την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη
Tο Συνταγματικό Συμβούλιο στη Γαλλία επικύρωσε σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, τα σχέδια της κυβέρνησης Μακρόν για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. - Θα συνεχίσει τον αγώνα, λέει η αντιπολίτευση.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Επικύρωσε την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το γαλλικό δίκτυο BMF TV, το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν επικύρωσε συνολικά την μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν για το ασφαλιστικό.
Η απόφαση αυτή αναμενόταν εδώ και αρκετές εβδομάδες από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. Οι αποκαλούμενοι και ως «Σοφοί» του Δικαστηρίου επικύρωσαν την παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ καυτηρίασαν ορισμένες διατάξεις του νόμου, όπως ο δείκτης ηλικιωμένων και ο πειραματισμός του CDI senior (σ.σ. αφορά την ένταξη ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας).
Η δικαστική ετυμηγορία σημαίνει, πάντως, έναν… βαθύ αναστεναγμό ανακούφισης για την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, που αντιμετωπίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι όλων των ηλικιών διαδηλώνουν μαζικά το τελευταίο διάστημα σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, το Συνταγματικό Συμβούλιο επικύρωσε την παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη, ενώ απέρριψε 6 σχεδιαζόμενες διατάξεις, μεταξύ των οποίων ο δείκτης ηλικιωμένων και ο πειραματισμός του CDI senior που απαλείφονται από το κείμενο.
Κριτήριο η κοινωνική ασφάλιση
Όλες οι διατάξεις που περιέχονται σε αυτό το κείμενο πρέπει να σχετίζονται με τον προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης, υπενθύμισαν οι «Σοφοί» στην απόφασή τους.
Μετά από πολλούς δισταγμούς, η κυβέρνηση, η οποία είχε διστάσει να συζητήσει τη συνταξιοδότηση στα 64 έτη σε ένα ειδικό νομοσχέδιο, επέλεξε τελικά αυτό που είναι γνωστό ως διορθωτικό νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης (PLFSS).
Ωστόσο, διάφορες διατάξεις που περιέχονται στο νόμο εγείρουν ερωτήματα: συνδέεται πράγματι ο πειραματισμός του CDI senior με τη χρηματοδότηση της κοινωνικής προστασίας στη Γαλλία;
Είχε επίσης θέση στο κείμενο ο δείκτης senior, ο οποίος αποσκοπεί στη μέτρηση της απασχόλησης των ηλικιωμένων πολιτών στις επιχειρήσεις; Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είπαν «όχι».
Απορρίφθηκε επίσης η «ειδική ατομική παρακολούθηση» για τους εργαζόμενους σε «εξοντωτικές» θέσεις εργασίας.
Μια απόφαση που δεν εκπλήσσει
Η απόφαση αυτή του Συνταγματικού Συμβουλίου, σχολιάζει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, δεν αποτελεί πραγματικά έκπληξη.
«Οτιδήποτε είναι εκτός ασφαλιστικού, μπορεί να θεωρηθεί ως δημοσιονομικός παράγοντας», μας υπενθύμισε τον Ιανουάριο ο Laurent Fabius, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου.
Να σημειώσουμε ότι, στα γαλλικά δημόσια οικονομικά, ο δημοσιονομικός παράγοντας είναι μια νομοθετική διάταξη, που δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των νόμων περί χρηματοδότησης (νόμος περί χρηματοδότησης – FA) και του νόμου περί χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης (SSFA).
Αυτή η… μερική μομφή του Συμβουλίου, πάντως, δεν είναι απαραίτητα κακή είδηση για την κυβέρνηση Μακρόν. Το κύριο στοιχείο της μεταρρύθμισης, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη, επικυρώθηκε από τους «Σοφούς».
Η κυβέρνηση μπορεί τώρα να δημοσιεύσει το νόμο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, με την αφαίρεση των «λογοκριμένων» από το Συνταγματικό Συμβούλιο αποσπασμάτων.
Η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα
Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία, πάντως, είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, που μόλις επικυρώθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο.
«Ο αγώνας συνεχίζεται», αντέδρασε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ η ηγέτιδα της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε ότι «το πολιτικό μέλλον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν επισφραγίστηκε», μετά την απόφαση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις