Τουρκία: Δικηγόρος κατέθεσε προσφυγή κατά της υποψηφιότητας Ερντογάν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ο γνωστός δικηγόρος είχε υποβάλει αναφορά στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας με ένσταση για την υποψηφιότητα του Ερντογάν και μετά την απόρριψη της αίτησής του και την έγκριση της υποψηφιότητας, προσέφυγε στο ΕΔΔΑ.
Νέα σύννεφα σκεπάζουν τον δρόμο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, στην Τουρκία.
Μπορεί το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) να απέρριψε τις ενστάσεις που είχαν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θεωρούσαν αντισυνταγματική την υποψηφιότητά του Ερντογάν, ωστόσο το θέμα ίσως να μην έχει λήξει καθώς υπάρχει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ).
Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ειδικότερα, ο γνωστός τούρκος δικηγόρος Τουργκούτ Καζάν, πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, προσέφυγε στο ΕΔΔΑ, σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία ο Ερντογάν μπορεί να είναι υποψήφιος ξανά για την προεδρία.
Ο Καζάν είχε υποβάλει αναφορά στο YSK, με ένσταση για την υποψηφιότητα του Ερντογάν και μετά την απόρριψη της αίτησής του και την έγκριση της υποψηφιότητας προσέφυγε στο ΕΔΔΑ.
Ο Καζάν είχε ισχυριστεί στην αναφορά του, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ: «Ο κανόνας περιορισμού του αριθμού των θητειών της προεδρίας που ορίζεται στο τουρκικό Σύνταγμα, είναι δεσμευτικός για όλους τους φορείς, τις θέσεις, τις αρχές και τα άτομα συμπεριλαμβανομένου του YSK.
»»Δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτές ερμηνείες όπως ότι η Τουρκία άλλαξε το σύστημα με την τροπολογία του 2017 και ιδρύθηκε ένα μονοπρόσωπο καθεστώς, επομένως οι εκλογές του 2018 ήταν οι πρώτες εκλογές του νέου συστήματος και οι εκλογές του 2023 θα είναι οι δεύτερες», αναφέρει ο Καζάν.
Ο ίδιος έγραψε στα social media: «Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δέχθηκε μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια στο δημοψήφισμα του 2017» και υπενθύμισε ότι το YSK είχε θεωρήσει έγκυρα 2,5 εκατομμύρια ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα στο δημοψήφισμα του 2017.
«Τα άρθρα 77 και 101 του Νόμου 298 ήταν πολύ σαφή. Τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν τη σφραγίδα της σχετικής κάλπης δεν μπορούσαν να μετρηθούν ως έγκυρα. Ωστόσο, λήφθηκε υπόψη μια απαράδεκτα πρόχειρη αναφορά εκπροσώπου του κόμματος Δικαιοσύνης και έτσι κατέστη δυνατή η μετάβαση στο μονοπρόσωπο καθεστώς».
Ο Καζάν δήλωσε επίσης ότι το άρθρο 101/2 του Τ/Συντάγματος που ορίζει ότι ένα άτομο μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος δύο φορές το πολύ δεν ελήφθη υπόψη με την τελευταία απόφαση του YSK.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις