TikTok: Η Μοντάνα γίνεται η πρώτη πολιτεία που απαγορεύει με νόμο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης
Νομοσχέδιο αναφέρει μια σειρά από ανησυχίες σχετικά με το TikTok
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Άιντα Λουπίνο - Η ατρόμητη σταρ του Χόλιγουντ που ξεπέρασε τη femme fatale τυποποίηση
- Ύποπτοι ως μέλη ακροδεξιών οργανώσεων συνελήφθησαν στη Γερμανία και την Πολωνία – Τι σχεδίαζαν
- Οδηγός ταξί πήρε 160 ευρώ από τουρίστα για να τον πάει στον Πειραιά - «Ευχαριστώ που ήσουν κορόιδο»
Η Μοντάνα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που ψήφισε νομοθεσία για την απαγόρευση του TikTok σε ιδιωτικές συσκευές.
Το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, έχει κατηγορηθεί ότι αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια στις ΗΠΑ μέσω των δεδομένων που συλλέγονται από τους χρήστες.
Εάν η απόφαση της Μοντάνα υπογραφεί και γίνει νόμος από τον κυβερνήτη Γκρέγκ Τζιανφόρτε, η απαγόρευση θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο Ιανουάριο.
Η ίδια η εταιρεία πάντως έχει αναφέρει ότι θα αναλάβει νομική δράση για να προσβάλλει με ένδικα μέσα το νομοσχέδιο της Μοντάνα.
Το νομοσχέδιο, γνωστό ως SB 419, εγκρίθηκε με ψήφους 54 έναντι 43. Αναφέρει μια σειρά από ανησυχίες σχετικά με το TikTok, συμπεριλαμβανομένης της υποτιθέμενης παρακολούθησης από την κινεζική κυβέρνηση.
Οι λόγοι που το καθιστούν «επικίνδυνο»
Αναφέρεται επίσης στην ενθάρρυνση «επικίνδυνων δραστηριοτήτων» μεταξύ των νεαρών χρηστών της εφαρμογής, όπως η «ρίψη αντικειμένων σε κινούμενα αυτοκίνητα» ή το «άναμμα φωτιάς σε καθρέφτη και στη συνέχεια η προσπάθεια κατάσβεσής της χρησιμοποιώντας μόνο τα μέρη του σώματός του».
Η νομοθεσία καθιστά παράνομη την προσφορά του TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών. Δεν απαγορεύει, ωστόσο, σε όσους έχουν ήδη το TikTok να το χρησιμοποιούν.
Πρόστιμο έως και 10.000 δολάρια
Οι παραβάσεις θα μπορούσαν να επισύρουν πρόστιμο έως και 10.000 δολάρια, το οποίο θα επιβληθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Μοντάνα. Οι κυρώσεις αφορούν τις εταιρείες και όχι τους μεμονωμένους χρήστες.
Σε ανακοίνωσή του, εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε ότι «οι υπέρμαχοι του νομοσχεδίου παραδέχθηκαν ότι δεν έχουν κανένα εφικτό σχέδιο για την επιχειρησιακή εφαρμογή αυτής της προσπάθειας λογοκρισίας και ότι η συνταγματικότητα του νομοσχεδίου θα κριθεί από τα δικαστήρια».
Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ – έχουν προχωρήσει στον περιορισμό των κυβερνητικών υπαλλήλων από τη χρήση του TikTok σε επίσημες συσκευές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις