Πόλεμος στην Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί και δέκα τραυματίες από ουκρανικό βομβαρδισμό βόρεια του Ντονέτσκ
Οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζονται.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από ουκρανικό βομβαρδισμό κατοικημένης περιοχής σε πόλη που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος που έχουν διορίσει οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή.
Ο Ντένις Πουσίλιν διευκρίνισε ότι ένα κορίτσι 7 ετών βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών από τον βομβαρδισμό στην πόλη Γιασινουβάτα, βόρεια του Ντονέτσκ.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία για τον βομβαρδισμό ή τις απώλειες.
Η Γιασινουβάτα βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της Σλοβιάνσκ, όπου ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Παρασκευή (14/4), πολυκατοικίες, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων, περιλαμβανομένου ενός παιδιού 2 ετών.
Το μήνυμα του Λούλα για τον πόλεμο
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να σταματήσει να «ενθαρρύνει τον πόλεμο» στην Ουκρανία και να «να αρχίσει να μιλά για την ειρήνη», έκρινε σήμερα ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Κίνα, όπου καταγράφτηκε προσέγγισή του με τον Σι Τζινπίνγκ.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να ενθαρρύνουν τον πόλεμο και να αρχίσουν να μιλάνε για την ειρήνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αρχίσει να μιλάει για ειρήνη», τόνισε ο Λούλα σε δημοσιογράφους, προτού αναχωρήσει για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η διεθνής κοινότητα ίσως μπορέσει έτσι να «πείσει» τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «η ειρήνη είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του κόσμου», επέμεινε.
Ο Λούλα, που επέστρεψε στην προεδρία της Βραζιλίας τον Ιανουάριο, έπειτα από δυο θητείες το 2003 και το 2010, έκανε διήμερη επίσκεψη στην Κίνα στο πλαίσιο προσπάθειάς του για να ενισχύσει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας του. Επωφελήθηκε της ευκαιρίας για να τονίσει ότι η Βραζιλία «επέστρεψε» στη διεθνή σκηνή κι ευελπιστεί να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο βραζιλιάνος κεντροαριστερός ηγέτης καλείται να τηρήσει λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα, τους δυο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας του.
Συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ
Το ταξίδι του στην Κίνα, που συμπεριέλαβε μια πιο οικονομική πτυχή στη Σαγκάη και μια πιο πολιτική στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ, ακολούθησε την επίσκεψή του τον Φεβρουάριο στην Ουάσιγκτον.
Ο Λούλα δηλώνει βέβαιος ότι η ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην Μπραζίλια και το Πεκίνο δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην –παραδοσιακά στενή– σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ.
Αντίθετα με πολλές δυτικές δυνάμεις, η Κίνα και η Βραζιλία ουδέποτε επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου· ενώ διεκδικούν και οι δύο μεσολαβητικό ρόλο.
Ο βραζιλιάνος πρόεδρος πρότεινε πρόσφατα να ιδρυθεί ομάδα κρατών που θα εργαστεί για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία. Πριν επισκεφθεί την Κίνα, υποσχέθηκε πως η ομάδα αυτή θα «δημιουργηθεί» μόλις επιστρέψει.
Ερωτηθείς για την ιδέα αυτή μετά τη συνάντησή του με τον κινέζο πρόεδρο, ο Λούλα απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Θα χρειαστούν «υπομονή» και συνομιλίες με τους κ.κ. Πούτιν και Ζελένσκι, είπε απλά.
«Όμως πάνω απ’ όλα, πρέπει να πειστούν οι χώρες που προμηθεύουν όπλα, που ενθαρρύνουν τον πόλεμο, να σταματήσουν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις