ChatGPT: Πόσο απειλεί τις θέσεις εργασίας η νέα τεχνολογία
Οι εργαζόμενοι όχι μόνο φοβούνται μήπως απολυθούν, αλλά φοβούνται ότι θα αντικατασταθούν μαζικά από τη νέα τεχνολογία
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανατριχιαστική δολοφονία - Πατέρας αποκεφαλίζει τον ενός έτους γιό του
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Μπορεί η επανάσταση στον κλάδο της τεχνολογίας που ακούει στο όνομα ChatGPT και βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη να είναι ένα πραγματικά τεράστιο επίτευγμα, ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που προβληματίζονται για το εργασιακό τους μέλλον και για την ακρίβεια εάν η είσοδος της νέας τεχνολογίας στην εργασία θα φέρει απολύσεις. Και, μάλιστα, σε έναν κλάδο ο οποίος έχει ήδη περικόψει ήδη 5% περισσότερες θέσεις εργασίας από ότι το 2022, όταν ξεκίνησαν μαζικές, κατά χιλιάδες, απολύσεις.
Μάλιστα, όπως εκτιμά η Challenger, Gray & Christmas, οι απολύσεις στις εταιρείες τεχνολογίας ήδη βρίσκονται σε τροχιά που όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσουν εκείνες του 2001, τη χειρότερη χρονιά λόγω της κατάρρευσης της dot-com.
Καθώς οι απολύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, οι εργαζόμενοι όχι μόνο φοβούνται μήπως απολυθούν, αλλά φοβούνται ότι θα αντικατασταθούν μαζικά από τη νέα τεχνολογία.
Πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs διαπίστωσε ότι 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο ντον κόσμο επηρεάζονται από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Sultan Saidov, συνιδρυτή και πρόεδρο της Beamery, μιας παγκόσμιας εταιρείας λογισμικού διαχείρισης ανθρώπινου κεφαλαίου, που έχει το δικό του GPT, ή προεκπαιδευμένο μετασχηματιστή παραγωγής, που ονομάζεται TalentGPT, φαίνεται αρκετά καθησυχαστικός. Όπως είπε, μιλώντας στο CNBC, το ChatGPT και η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα πρέπει να προκαλούν φόβο στους εργαζόμενους. Εξηγεί, από την πλευρά του, ότι αυτά τα εργαλεία θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.
Αλλαγή τρόπου δουλειάς, όχι απώλεια
Ο ίδιος εκτιμά πως 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν άμεσα από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση και προσθέτει: «Το ερώτημα είναι: Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα αλλάξουν δουλειά ή θα χάσουν τη δουλειά τους; Νομίζω ότι, σε πολλές περιπτώσεις, η δουλειά τους θα αλλάξει αντί να χαθεί».
Ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας, συγκεκριμένες θέσεις εργασίας αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από άλλες.
Οι εργαζόμενοι που στελεχώνουν δημιουργικά τμήματα και τμήματα design θα πρέπει να υιοθετήσουν δεξιότητες AI.
Ο Saidov αναφέρει συγκεκριμένα θέσεις δημιουργών στον κλάδο της τεχνολογίας, όπως σχεδιαστές, δημιουργούς βιντεοπαιχνιδιών, φωτογράφους και εκείνους που φτιάχνουν ψηφιακές εικόνες, ως εκείνες που δεν θα εξαλειφθούν εντελώς από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το ChatGPT. Θα βοηθήσει αυτούς τους εργαζόμενους να γίνουν πιο δημιουργικοί και πιο γρήγοροι, εκτιμά.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι κατά την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης, όταν αυτοματοποιήθηκαν πολλές εργασίες στη γεωργία, σήμαινε ότι λιγότεροι άνθρωποι απαιτούνταν πλέον σε αυτόν τον τομέα, όμως, χρειάστηκαν σε άλλες δουλειές. Ακριβώς έτσι, συμπλήρωσε, οι δημιουργικές θέσεις εργασίας θα έχουν ζήτηση μετά την ευρεία ενσωμάτωση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας.
Προγραμματιστές λογισμικού και μηχανικοί
Λόγω της έκρηξης του ChatGPT, πολλοί προγραμματιστές λογισμικού και μηχανικοί ανησυχούν για την ασφάλεια της εργασίας τους, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αναζητούν νέες δεξιότητες και να μάθουν πώς να σχεδιάζουν γενετική τεχνητή νοημοσύνη και να προσθέτουν αυτές τις δεξιότητες στο βιογραφικό τους.
«Είναι άδικο να λέμε ότι το GPT θα καταργήσει εντελώς θέσεις εργασίας, όπως προγραμματιστές και μηχανικούς», λέει ο Sameer Penakalapati, διευθύνων σύμβουλος της Ceipal, μιας πλατφόρμας αναζήτησης ταλέντων που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη.
Παρόλο που αυτές οι θέσεις εργασίας θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, τα καθήκοντα και οι ευθύνες τους πιθανότατα θα μειωθούν από το GPT και τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.
Πάντα θα χρειάζονται άνθρωποι
Υπάρχει μια σημαντική διάκριση που πρέπει να γίνει μεταξύ του GPT ειδικά και της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης ευρύτερα όσον αφορά την αγορά εργασίας, σύμφωνα με τον ίδιο. Το GPT, σημειώνει, είναι ένα μαθηματικό ή στατιστικό μοντέλο που έχει σχεδιαστεί για να μαθαίνει μοτίβα και να παρέχει αποτελέσματα. Αλλά άλλες μορφές γενετικής τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να προχωρήσουν παραπέρα, δημιουργώντας διαφορετικά αποτελέσματα με βάση μοτίβα και διδάγματα και σχεδόν αντικατοπτρίζοντας έναν ανθρώπινο εγκέφαλο, είπε.
Σε κάθε περίπτωση, ενώ οι δουλειές που συνδέονται με την ανάπτυξη και τη μηχανική προσαρμόζονται γρήγορα σε αυτά τα εργαλεία στον χώρο εργασίας, ο Penakalapati είπε ότι είναι αδύνατο τα εργαλεία να αντικαταστήσουν πλήρως τους ανθρώπους. «Το πιο πιθανό είναι να δούμε μείωση του αριθμού των προγραμματιστών και των μηχανικών που χρειάζονται για τη δημιουργία ενός λογισμικού», εξήγησε.
Πάντως, είτε πρόκειται για ένα κομμάτι κώδικα που πρέπει να γραφεί, είτε να δοκιμαστεί πώς αλληλεπιδρούν οι χρήστες με το λογισμικό μιας εταιρείας, είτε πρόκειται για σχεδιασμό ενός λογισμικού με επιλογή συγκεκριμένων χρωμάτων από μια παλέτα, οι εταιρείες θα χρειάζονται πάντα έναν άνθρωπο να συμμετέχει στη διαδικασία, τόνισε ο Penakalapati.
Οι εργαζόμενοι στη γνώση θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το ChatGPT
Μια πρόσφατη μελέτη από το OpenAI, τον δημιουργό του ChatGPT, διαπίστωσε ότι περίπου το 80% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει τουλάχιστον το 10% των καθηκόντων τους στο πλαίσιο του αντικειμένου τους από την εισαγωγή της τεχνολογίας GPT, ενώ ένα 19% των εργαζομένων μπορεί να δει 50% των καθηκόντων του να επηρεάζεται.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο συνεργάτης της McKinsey Global Institute, Michael Chui , όπως οι εργαζόμενοι σήμερα δεν μπορούν να θυμηθούν μια εποχή που δεν είχαν εργαλεία όπως το Microsoft Excel ή το Microsoft Word, οι εργαζόμενοι στο μέλλον δεν θα μπορούν να φανταστούν έναν κόσμο εργασίας χωρίς Εργαλεία AI και GPT.
«Ακόμη και οι τεχνολογίες που αύξησαν πολύ την παραγωγικότητα, στο παρελθόν, δεν οδηγούσαν απαραίτητα σε λιγότερες θέσεις εργασίας», τόνισε, καταλήγοντας πως πάντα ο κόσμος θα χρειάζεται περισσότερο λογισμικό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις