Ινδία: Εκεί που η έμμηνος ρύση παραμένει ταμπού
Στην επαρχία της Ινδίας, όπου η περίοδος αποτελεί στίγμα, οι γυναίκες φτιάχνουν φθηνές σερβιέτες σε μια νέα μηχανή και οδεύουν προς την οικονομική ανεξαρτησία.
Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στο χωριό Χάρπουρ της Ινδίας, έξω από το Δελχί. Εκεί οι γυναίκες οδηγούν μια ήρεμη επανάσταση καθώς αγωνίζονται ενάντια στο βαθύ ριζωμένο στίγμα της εμμηνόρροιας. Γιατί όσο και αν ακούγεται παράδοξο η περιόδος στον συγκεκριμένο τόπο είναι ακόμα ταμπού.
Εκεί που τα κορίτσια δεν γνωρίζουν τι είναι σερβιέτες
Για γενιές, αυτές οι γυναίκες δεν είχαν πρόσβαση σε προϊόντα υγιεινής- δεν ήξεραν καν τι ήταν η σερβιέτα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκτός από προβλήματα υγείας, τα κορίτσια να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν το σχολείο επειδή ντρέπονταν ή δεν μπορούσαν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.
Βρίσκοντας τη λύση με μια πατέντα
Όταν ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης μαξιλαριών φτάνει στο χωριό, οι γυναίκες μαθαίνουν να παράγουν και να εμπορεύονται τις δικές τους σερβιέτες, ενισχύοντας την κοινότητά τους, βγάζοντας τα δικά τους χρήματα και βοηθώντας τις γυναίκες να ξαναβρούν τη ζωή τους.
Η ταινία που προβάλλεται από το Netflix έχει διάρκεια 26 λεπτά βραβεύθηκε με Όσκαρ.
Στην ομιλία της, τη βραδιά των Όσκαρ, η σκηνοθέτης η Rayka Zehtabchi είπε «Δεν κλαίω γιατί έχω περίοδο ή οτιδήποτε άλλο. Απλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι μια ταινία για την εμμηνόρροια κέρδισε ένα Όσκαρ».
Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Arunachalam Muruganantham, Shabana Khan, Gouri Choudari, Ajeya και Anita.
- Ολυμπιακός – Πεκς 93-75: Άγγιξαν το… θαύμα οι Ερυθρόλευκες (vid)
- Χειμερινό ηλιοστάσιο: Πότε αρχίζουν ξανά να μεγαλώνουν οι μέρες;
- Αστυνομικός της Βουλής: Αλλάζει στάση ο 14χρονος γιος – Τι λέει για τη μητέρα
- Δημοσκόπηση: επιμένει η δυσαρέσκεια – αναζητείται αντιπολίτευση
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τα κέντρα απέλασης μεταναστών – Άτυπη συνάντηση φον ντερ Λάιεν με ευρωπαίους ηγέτες
- Δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων στον Παναθηναϊκό από την ΔΕΑΒ