Τουρκία – Αίγυπτος βαδίζουν τον δύσκολο δρόμο της εξομάλυνσης
Οι διερευνητικές Τουρκίας – Αιγύπτου διακόπηκαν το 2021 με τον αιγύπτιο ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι να δηλώνει ως αιτία την πολιτική της Άγκυρας στη Λιβύη.
Ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις της με την Αίγυπτο δίνει η τουρκική διπλωματία. Ήταν άλλωστε ένας από τους στόχους της Άγκυρας ήδη από το 2021, όταν ξεκίνησε να προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το σύνολο των χωρών της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου που είχε συγκρουστεί. Μεταξύ αυτών το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ακόμα και αν ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατατάξει την Αίγυπτο, όπως και το Ισραήλ, στις χώρες που αποτελούν τον «άξονα του κακού».
Πάντα σημαντική η Αίγυπτος
Παρά τις κατά καιρούς επιθέσεις Ερντογάν, δηλώσεις τόσο του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και όχι μόνο, έδειχναν τη διάθεση της τουρκικής διπλωματίας για εξομάλυνση των σχέσεων με το Κάιρο. Με τα εμπόδια να είναι οι σχέσεις του τούρκου προέδρου με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, αλλά και η πολιτική της Άγκυρας σε χώρες όπως η Λιβύη και η Συρία.
Αγκάθι την περίοδο της έντασης κι οι σχέσεις Αθήνας – Καΐρου και η επιλογή της Αιγύπτου του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα το 2020, κατά την περίοδο τις βαθιάς κρίσης στα ελληνοτουρκικά και στο πεδίο και να υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.
Με το Κάιρο να μένει έξω από «επικίνδυνα νερά» και να μην μπαίνει σε περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία.
Παζάρι
Ο Τσαβούσογλου αρκετές φορές είχε δηλώσει δε ότι αν η Αίγυπτος αποφασίσει να συνεννοηθεί με την Άγκυρα για τον ορισμό θαλασσίων ζωνών τότε τα οφέλη της θα ήταν πολύ μεγαλύτερα από όσα της προσέφερε η Αθήνα.
Οι διερευνητικές Τουρκίας – Αιγύπτου διακόπηκαν το 2021 με τον αιγύπτιο ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι να δηλώνει ως αιτία την πολιτική της Άγκυρας στη Λιβύη.
Διπλωματία των σεισμών
Πριν τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου μία διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Άγκυρας – Καΐρου δεν φάνταζε ιδιαίτερα εύκολη.
Ο Σούκρι βρέθηκε στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, ενώ η επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Κάιρο – η πρώτη τούρκου ΥΠΕΞ μετά από 10 χρόνια – που ακολούθησε ήταν αυτή που «έσπασε τον πάγο».
Την επίσκεψη ανταπέδωσε ο Σούκρι, αφού είχε έρθει στην Αθήνα τη Μεγάλη Τρίτη, τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν προσγειώθηκε στην Άγκυρα. Με τους διπλωμάτες να μιλούν για μία διαδικασία μακρά και δύσκολη.
Οι συναντήσεις Τσαβούσογλου – Σούκρι
«Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση. Οι τελευταίες 3 συναντήσεις που είχαμε με τον Semih Shoukry ήταν όλες με την ίδια ζεστασιά, ή ακόμη και με όλο και μεγαλύτερη ζεστασιά. Ήρθε στα Άδανα. Πήγαμε στη Μερσίνα. Η επίσκεψή μου ήταν επίσης πολύ καλή. Συναντιόμαστε κάθε χρόνο σε διάφορες πλατφόρμες, ιδίως στο περιθώριο του ΟΗΕ. Μετά τις επαφές των Προέδρων μας στο Κατάρ, έχουμε επιτύχει μια ταχεία δυναμική. Δημιουργία εμπορικής και οικονομικής επιτροπής, δημιουργία κοινού εμπορικού επιμελητηρίου, οι υπουργοί εμπορίου θα έρθουν επίσης στην Τουρκία. Θα αλληλοϋποστηριζόμαστε σε διεθνείς οργανισμούς. Θα υποστηρίξουμε τις υποψηφιότητές μας.
Για παράδειγμα, συμφωνήσαμε σε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει τη Λιβύη σε εκλογές. Βρισκόμαστε σε συνομιλίες και με τις δύο πλευρές. Αντιθέτως, προσπαθούμε να ενώσουμε τη Λιβύη. Υπάρχει ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός κοινού τάγματος. Μια στρατιωτική μονάδα. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Η χώρα μπορεί να ενωθεί με τις κύριες εκλογές. Αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες είναι η Αίγυπτος και η Τουρκία» ανέφερε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στο Haberturk τις προηγούμενες μέρες.
Ο τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε ακόμα ότι: «Είδαμε ότι η Αίγυπτος πάντα σεβόταν τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας. Είδαμε ότι η Αίγυπτος δεν έχει εισέλθει στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, ιδίως στην πρόσφατη συμφωνία της με την Ελλάδα. Αυτό αποτελεί ένδειξη σεβασμού. Στο μέλλον, θα καθίσουμε μαζί για ενεργειακά θέματα και άλλα ζητήματα».
Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Ενώ επανέφερε και την πρόταση Ερντογάν για «τη διοργάνωση μιας Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό τον δίκαιο διαμοιρασμό. Υποστηρίζουμε επίσης τον δίκαιο διαμοιρασμό στην Κύπρο. Καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην περιοχή και βελτιώνονται οι σχέσεις, θα υπάρξει συνεργασία σε διάφορους τομείς».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη γραμμή της εξομάλυνσης των σχέσεων Αιγύπτου – Τουρκίας εργάζονται και οι ΗΠΑ. Με φόντο και τα ενεργειακά, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η εικόνα της περιοχής αλλάζει. Και οι προκλήσεις και ίσως και οι ευκαιρίες στο διπλωματικό πεδίο αυξάνονται. Με το ερώτημα να είναι τι ρόλο θα θελήσει να παίξει η Ελλάδα στο μέλλον. Και τι θα καταφέρει τελικά.
- Στρατηγική συνάντηση αρχηγών κρατών Μαρόκου – Μαυριτανίας
- Εξάρχεια: Γνωστός στις Αρχές ο δράστης της επίθεσης στην 29χρονη – Είχε επιτεθεί και σε άλλη γυναίκα
- Συρία: Πού είναι τα χρήματα του Άσαντ;
- Megasports: Από Ισλανδία… πάει Ιταλία
- ΗΠΑ: Πληροφοριοδότης κατά της OpenAI βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Σαν Φρανσίσκο
- Αθλιότητες Μακρόν στη Μαγιότ: «Αν δεν ήταν η Γαλλία θα ήσασταν 10.000 φορές μες στα σκ@τά»