Τα εντυπωσιακά γκράφιτι της Αθήνας (Μέρος Α’)
Οι δρόμοι της Αθήνας, καθώς και πολλών άλλων ελληνικών πόλεων, είναι γεμάτοι ιστορίες που περιμένουν υπομονετικά να ειπωθούν. Αρκεί μια βόλτα και το βλέμμα σου θα σταθεί στα γκράφιτι που διαμορφώνουν το σύγχρονο αστικό τοπίο.
Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα προσανατολισμού και ταυτόχρονα αγνοείς τη μαγική φωνή του GPS, τότε ξέρεις ότι κάθε σου διαδρομή θα είναι και μια μικρή περιπέτεια. Ανακαλύπτεις σε κάθε περίπτωση και κάτι νέο. Μέσα από την περιπλάνηση απολαύσαμε μια άλλη πλευρά της πόλης, με όλο και περισσότερα κτίρια στο κέντρο της πόλης να μετατρέπονται σε καμβά για να φιλοξενήσουν εντυπωσιακά έργα γκράφιτι.
Με πλούσια ιστορία στην Τέχνη, το γκράφιτι δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στην Ελλάδα. Από την αρχαιότητα ακόμα, οι άνθρωποι χάραζαν μηνύματα και ζωγράφιζαν στους τοίχους για να μεταφέρουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
Η σύγχρονη σκηνή του γκράφιτι, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, άρχισε να διαμορφώνεται σχετικά πρόσφατα. Και συγκεκριμένα στις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Ήταν στη Νέα Υόρκη που οι νέοι άρχισαν να γράφουν τα ονόματά τους σε συρμούς του μετρό, κτίρια και υπόγειες διαβάσεις, αφήνοντας το δικό τους στίγμα.
Από αυτή την πρώιμη εμφάνισή τους, τα γκράφιτι χρησιμοποιήθηκαν για να εκφράσουν κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα. Κάτι που οδήγησε ταυτόχρονα στη γέννηση της hip-hop κουλτούρας.
Από τη δεκαετία του 1980, τα γκράφιτι άρχισαν να ξεπερνούν τα σύνορα. Εξαπλώθηκαν σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Ο Βρετανός καλλιτέχνης Banksy βρέθηκε στο προσκήνιο τη δεκαετία του 1990. Στο πέρασμα των χρόνων κέρδισε διεθνή αναγνωρισιμότητα για τα έργα του, με το μυστήριο για την ταυτότητά να απασχολεί μέχρι σήμερα.
Οι Έλληνες καλλιτέχνες και τα γκράφιτι στην Αθήνα
Ήταν την ίδια δεκαετία που τα γκράφιτι άρχισαν να γίνονται εξαιρετικά δημοφιλή και στην Ελλάδα. Οι νέοι άρχισαν να τα χρησιμοποιούν ως μέσο έκφρασης της απογοήτευσής τους. Η πρώιμη σκηνή των γκράφιτι στη χώρα μας επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την κουλτούρα της hip-hop. Πολλοί καλλιτέχνες ακολούθησαν τις ίδιες τεχνικές με τους Αμερικανούς πρωτεργάτες.
Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, άρχισαν να αναπτύσσουν το δικό τους μοναδικό στυλ, ενσωματώνοντας στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας και ιστορίας στο έργο τους. Σύμβολα και μοτίβα από την αρχαία ελληνική μυθολογία συγχωνεύτηκαν με σύγχρονες αναφορές στην ποπ κουλτούρα, δημιουργώντας μια μοναδική συγχώνευση του παρελθόντος και του παρόντος.
Στους πιο γνωστούς και καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες γκράφιτι σήμερα οι iNO, Wild Drawing και Αλέξανδρος Βασμουλάκης. Έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση για τα έργα τέχνης τους, με τις εντυπωσιακές και μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες τους να μετατρέπονται σε αξιοθέατο.
Όσο η ελληνική σκηνή του γκράφιτι συνεχίζει να αναπτύσσεται, θα αναδύονται περισσότεροι καλλιτέχνες με νέες προοπτικές και καινοτόμες τεχνικές. Κάποια από τα παλιά γκράφιτι θα χάνονται οριστικά. Κάποια θα ξεθωριάζουν στο πέρασμα του χρόνου. Κάποια άλλα θα δίνουν τη θέση τους σε νέα.
Δρόμοι γεμάτοι ιστορίες
Οι περισσότεροι καλλιτέχνες αξιοποιούν το ταλέντο τους για να εκφραστούν και να ευαισθητοποιήσουν για σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Ή απλά για να προσδώσουν μια όμορφη νότα στα κτίρια της πόλης. Συμβάλλοντας έτσι παράλληλα στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας.
Οι δρόμοι της Αθήνας, καθώς και πολλών άλλων ελληνικών πόλεων, είναι γεμάτοι ιστορίες που περιμένουν υπομονετικά να ειπωθούν. Αρκεί μια βόλτα και το βλέμμα σου θα σταθεί στα έργα που διαμορφώνουν το σύγχρονο αστικό τοπίο. Σε μια βόλτα γεμάτη από ανατροπές, εκπλήξεις και απολαύσεις, απαθανατίσαμε με τον φακό του in ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά γκράφιτι που προσφέρουν μια διαφορετική πινελιά στο κέντρο της πόλης.
- Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης
- Παναχαϊκή – Καλαμάτα 0-1: Βρήκε τη λύση με Παμλίδη
- Pegasus: Σε δίκη το χακάρισμα του WhatsApp από την ισραηλινή NSO
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Μητσοτάκης: Έρχεται το parco.gov.gr για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»