Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στην Τουρκία: Νέα ανατροπή στις δημοσκοπήσεις

Εκλογές στην Τουρκία: Νέα ανατροπή στις δημοσκοπήσεις

Οι εκλογές στην Τουρκία πλησιάζουν και οι δημοσκοπήσεις φαίνονται κατά του Ερντογάν και υπέρ του ΑΚΡ.

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές της 14ης Μαϊου, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να χάνει έδαφος έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευνοείται, καθώς τον στηρίζει, τόσο η ομάδα των έξι, όσο και το φιλοκουρδικό κόμμα που δεν έχει δικό του υποψήφιο. Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να χάνει, τόσο λόγω της διαχείρισης των σεισμών, όσο και για την οικονομία που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.

Οι νέες σφυγμομετρήσεις που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας δείχνουν το εξής παράδοξο. Την ώρα που ο Ερντογάν βγαίνει δεύτερος έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το κόμμα του καταγράφει ένα ευρύ προβάδισμα από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ έχει αρκετές πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Γκρίζους Λύκους, που από ότι φαίνεται συγκρατούν την ισχύ τους, καταγράφοντας όμως μικρές απώλειες.

Πρώτο το ΑΚΡ στις δημοσκοπήσεις

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας φαίνεται να προηγείται με σημαντική διαφορά στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metropol.

Σε έρευνα που έγινε από τις 1 έως τις 3 Απριλίου, τα κόμματα λαμβάνουν:

ΑΚΡ: 35%

Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα: 21,7%

Φιλοκουρδικό κόμμα των Λαών: 11,2%

Καλό Κόμμα: 8,4%

Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (Γκρίζοι Λύκοι): 4,5%

Κόμμα Πατρίδας: 2,3%

Όλα τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται κάτω του 1% με εξαίρεση ίσως το αριστερό Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας που με 0,9% δίνει μάχη για να περάσει το όριο.

Βέβαια, στα παραπάνω ποσοστά δεν είναι ενσωματωμένο το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων αρνήθηκαν να απαντήσουν στην έρευνα που έγινε από την Metropol. Βάσει της κατανομής των αναποφάσιστων η δύναμη του ΑΚΡ ανέρχεται, σύμφωνα με την έρευνα, στο 40,1%, του CHP στο 24,6%, του HDP στο 12,8%, του Καλού Κόμματος στο 9,6%, του ΜΗΡ στο 5,1% και του Κόμματος Πατρίδας του Ιντζέ στο 2,7%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για να έχει αυτονομία κινήσεων ο μελλοντικός πρόεδρος πρέπει η συμμαχία που τον στηρίζει να έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον τις 301 έδρες της απόλυτης πλειοψηφίας των συνολικά 600 εδρών του τουρκικού κοινοβουλίου.

Ο Ερντογάν βλέπει την πλάτη του Κιλιτσντάρογλου

Σε ότι αφορά τις έρευνες που γίνονται για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, εδώ υπάρχει το εξής παράδοξο. Αν και το κόμμα του Ερντογάν βρίσκεται σταθερά πρώτο στις δημοσκοπήσεις, ο ίδιος έχει πάρει την κατιούσα, χωρίς να φαίνεται κάποια αλλαγή.

Μάλιστα, ο διευθυντής ερευνών, Μεχμέτ Ποστεκί, προβλέπει «Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το 50%» και θα υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών».

Στην πρόσφατη έρευνα της ORC, που διεξήχθη μεταξύ 7-11 Απριλίου προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 48,9%

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 41,5%

Μουχαρέμ Ιντζέ: 7,2%

Σινάν Ογάν: 2,4%

Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρείας ALF, που έγινε από 8 έως 12 Απριλίου:

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 47,4%

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 43,9%

Μουχαρέμ Ιντζέ: 6,5%

Σινάν Ογάν: 2,2%

Διπλή η κρίση για τον Ερντογάν στον δρόμο για τις κάλπες

Ο Ερντογάν θεωρείται ένας από τους πιο αυταρχικούς ηγέτες, ιδιαίτερα μετά την μετατροπή του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία, όπου ο πρόεδρος έχει πλέον σαρωτικές εξουσίες. Οι εκλογές έρχονται καθώς το έθνος παλεύει με τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Η μία κρίση που έχει να αντιμετωπίσει είναι ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου.  Η κατάρρευση τουλάχιστον 173.000 κτιρίων αναζωπύρωσε μακροχρόνιες καταγγελίες ότι οι κατασκευαστές είχαν τη δυνατότητα να θυσιάσουν την ασφάλεια υπέρ της ταχύτητας και της εξοικονόμησης κόστους κατά τη διάρκεια μιας οικοδομικής έκρηξης.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι γνωστό ότι αφαίρεσαν τις κολώνες στήριξης από ορισμένα καταστήματα και χώρους στάθμευσης και έκαναν αλλαγές στους τοίχους έδρασης, τις πόρτες και τα παράθυρα των κτιρίων. Οι επιζώντες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς σε μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε ότι υπήρξαν δυσκολίες στην αποστολή επείγουσας βοήθειας εν μέσω σκληρών χειμερινών συνθηκών και στις 11 πληγείσες επαρχίες, αλλά επέμεινε ότι κινητοποιήθηκε όλη η διαθέσιμη βοήθεια.

Στο ζενίθ ο πληθωρισμός

Η άλλη κρίση έχει οικονομικό χαρακτήρα. Το ποσοστό πληθωρισμού της Τουρκίας επιβραδύνθηκε στο 50,5% τον Απρίλιο, έχοντας φθάσει στο μέγιστο των τελευταίων 24 ετών, στο 85,5%, τον Οκτώβριο. Οι πανδημικές διαταραχές και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό σε πολλά έθνη, αλλά οι αντισυμβατικές οικονομικές απόψεις του Ερντογάν έχουν ενισχύσει το πρόβλημα στην Τουρκία.

Ενώ πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, ο Ερντογάν έχει την ανορθόδοξη θέση ότι κάτι τέτοιο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Υπό την πίεση του ίδιου, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια.

Σε προεκλογικές δεσμεύσεις που θα δοκιμάσουν τη δημοσιονομική υγεία της χώρας, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να προστατεύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών αυξάνοντας σημαντικά τις συντάξεις, τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και τον κατώτατο μισθό.

Βασικός ο ρόλος του Ιντζέ

Ακόμη, μία άλλη δημοσκόπηση της Saros Research, κανένας υποψήφιος για την Προεδρία δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το 50% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ η διαφορά στον δεύτερο γύρο υπολογίζεται σε λιγότερο από 1%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη με προσωπικές συνεντεύξεις με 10.729 άτομα σε 12 περιφέρειες, οι προεδρικές εκλογές πηγαίνουν στον δεύτερο γύρο ενώ η διαφορά του πρώτου Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο έναντι του Ερντογάν είναι λιγότερη από 1%.

Έτσι σύμφωνα με την έρευνα οι ερωτηθέντες επέλεξαν με ποσοστό 46,8% τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον πρώτο γύρο, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 45.7%, τον Μουχαρέμ Ιντζέ με 6% και τον Σινάν Ογκάν με 1,6%. Στην ερώτηση ποιον θα ψήφιζαν σε περίπτωση που οι εκλογές οδηγούνταν στον δεύτερο γύρο, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταγράφει ποσοστό 50,3% και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 49,7%.

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές στην ερώτηση ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνοντας εκλογές αυτή την Κυριακή, το κυβερνών ΑΚΡ του Ερντογάν είναι πρώτο με 37,8%, το CHP έρχεται δεύτερο με 26,4%, το φιλοκουρδικό HDP λαμβάνει 11,8%, το Καλό Κόμμα ΙΥΙ 8,5%, το ακροδεξιό ΜΗΡ του Μπαχτσελί 6,3% το Κόμμα της Πατρίδας του Μουχαρέμ Ιντζέ με 2,5% και το Κόμμα DEVA του Μπαμπατζάν 1,4%. Τα υπόλοιπα κόμμα λαμβάνουν κάτω από 1%.

Must in

Η Μπαρτσελόνα ομολογεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το «Καμπ Νόου»

Η Μπαρτσελόνα παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψει στο Spotify Camp Nou επειδή τα έργα έχουν "κολλήσει"

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο