Τουρκία – ΗΠΑ: Το μεγάλο παζάρι για τα F-16 και τα F-35 καλά κρατεί
Όλα θα κριθούν μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα, τις οποίες ίσως ξανακερδίσει ο Ερντογάν.
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
«Δεν πουλάς, δεν αγοράζεις, στο παζάρι τι ζητάς;», λέει μια εύστοχη τουρκική παροιμία. Η Τουρκία καθοδόν προς τις εκλογές έχει επικεντρωθεί στο πολιτικό πρόσωπο, που θα αναλάβει το τιμόνι της την επόμενη μέρα.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αμελεί το παζάρι, που τόσο πολύ αγαπά ο λαός της, σε ζητήματα κομβικής σημασίας, όπως είναι τα F-16 και τα F-35 που της στερούν εδώ και καιρό οι ΗΠΑ, επειδή… γλυκοκοίταξε τους πυραύλους S-400 της Ρωσίας.
Απόδειξη αυτού αποτελεί η παρανόηση, που σκοπίμως έσπειρε το πρακτορείο Anadolu και έσπευσε να ξεδιαλύνει το Reuters, σχετικά με την έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πώλησης κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 της Τουρκίας.
Anadolu vs Reuters
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε την είδηση με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρξει μπέρδεμα ότι ίσως και να αφορά τη μεγάλη πώληση αξίας 20δισ. δολαρίων 40 μαχητικών F-16 της Lockheed Martin Corp και 80 κιτ εκσυγχρονισμού των υπάρχοντων πολεμικών σκαφών της, που έχει ζητήσει η κυβέρνηση της Άγκυρας ήδη από τον Οκτώβριο του 2021.
Στην πραγματικότητα όμως, όπως ξεκαθάρισε λίγο αργότερα το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, η συγκεκριμένη ειδοποίηση του Κογκρέσου, που εστάλη νωρίτερα σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αφορά ένα προγενέστερο αίτημα αγοράς αμυντικού εξοπλισμού αξίας περίπου 260 εκατομμυρίων δολαρίων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την έγκριση της πώλησης εξαρτημάτων στην Τουρκία που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πτήσεων των μαχητικών F-16.
Σύμφωνα με το Reuters, οι επικεφαλής των αρμόδιων Επιτροπών του Κογκρέσου έχουν ήδη δώσει ανεπισήμως την έγκρισή τους για την πώληση του συγκεκριμένου πακέτου, που περιλαμβάνει ραντάρ και αναβαθμίσεις λογισμικού των ηλεκτρονικών συστημάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πτήσεων (OFP) με την ικανότητα Automatic Ground Collision Avoidance System (AGCAS).
Ο πάγιος στόχος για τα F-16
Όσον αφορά το βασικό αίτημα, αυτό που «καίει» την Άγκυρα και σίγουρα θα επανέλθει δριμύτερο στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας μετά τις τουρκικές εκλογές, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη στείλει καμιά επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο, αφού συνεχίζει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις έντονες ενστάσεις, που έχουν διατυπώσει κορυφαίοι Αμερικανοί νομοθέτες, με πιο ηχηρό όλων τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Το δίχως άλλο, το μικρότερο πακέτο που εγκρίθηκε νωρίτερα σήμερα αποτελεί το «δώρο» των ΗΠΑ στην Τουρκία για την έγκριση που έδωσε πρόσφατα όσον αφορά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τα σαφή σημάδια χαλάρωσης της έντασης ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ελλάδα.
Το μεγαλύτερο πακέτο που προσδοκά στην πραγματικότητα η Άγκυρα είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα και αφού πρώτα η Τουρκία εγκρίνει και την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, ώστε να χάσει την ισχύ του το επιχείρημα των αντιδρώντων σε αυτή την εξέλιξη, ότι η Τουρκία απειλεί αδιαλείπτως και εσκεμμένα τις χώρες που γειτονεύουν με το ΝΑΤΟ.
Ο παράγοντας Ελλάδα
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία αγωνιά για τα F-16, αφού δεν είναι απλώς η τρίτη χώρα μετά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ σε μεγαλύτερο τέτοιο στόλο, μετά και την αγορά 270 μαχητικών από το 1987 μέχρι το 2012, αλλά κυρίως γιατί αν η Ελλάδα ολοκληρώσει και τα τρία έργα, τον εκσυγχρονισμό των F-16, το Rafale και τις αγορές των F-35, τότε μέχρι το 2025-26, η ελληνική πλευρά θα έχει το πάνω χέρι όσον αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη, όπως έχει δηλώσει παλαιότερα σε συνέντευξή του στη Χουριέτ ο πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Αμπιντίν Ουνάλ.
Σχετικά με τα F-35, ένα πρόγραμμα που «πάγωσε» ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400 ενεργοποίησε αυτόματα τος κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας CAATSA, η Άγκυρα διεκδικεί αφενός την επιστροφή της σε αυτό και αφετέρου τη παράδοση των πέντε F-35 τα οποία παρακράτησαν οι ΗΠΑ όταν ξέσπασε το όλο ζήτημα.
Τι γίνεται με τους S-400
Γι’ αυτό και δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι παρότι δεν ακυρώνει τους S-400, γιατί ο Ερντογάν, που από δω το πάνε από δω το φέρνουν οι δημοσκοπήσεις μάλλον θα είναι ξανά πρόεδρος της Τουρκίας, δεν θέλει να νευριάσει τον καλό του φίλο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει αρχίσει να καλλιεργεί την εντύπωση ότι σύντομα θα έχει στη διάθεσή της και αντίστοιχους σε αποτελεσματικότητα πυραύλους τουρκικής κατασκευής.
Αλήθεια ή ψέματα δεν έχει και μεγάλη σημασία, αφού για τους Τούρκους το παζάρι έχει τη μεγαλύτερη σημασία και η ιστορία έχει αποδείξει ότι για τη γειτονική χώρα φέρνει συνήθως και τα καλύτερα αποτελέσματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις