Ποιο είναι το όραμα για το σύγχρονο δημόσιο πανεπιστήμιο
Σήμερα το πανεπιστήμιο οφείλει να εστιάσει στον βασικό του ρόλο και να λειτουργήσει χωρίς «τοίχους», ως «φάρος» της ελληνικής κοινωνίας
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Σε μια εποχή με ανακατατάξεις και προκλήσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάμε στο μέλλον οραματιζόμενοι το σύγχρονο δημόσιο πανεπιστήμιο. Ενα πανεπιστήμιο λειτουργικό και παραγωγικό, μοχλό προόδου, ανάπτυξης και νεωτερικότητας για τη χώρα, στο οποίο θα ανθίζουν τα όνειρα και οι στόχοι των φοιτητών και φοιτητριών και των νέων επιστημόνων. Με προοπτικές και μέλλον για τους νέους που θα τους κρατήσει στη χώρα τους. Ενα πανεπιστήμιο υπεύθυνο, αυτόνομο και ελεύθερο, προσηλωμένο στις αποστολές της μάθησης, της έρευνας, της καινοτομίας και του πολιτισμού, στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.
Με σαφείς στόχους και στρατηγική ανάπτυξης που βασίζεται στη δημοκρατία, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, τη συμμετοχικότητα με την αξιοποίηση όλου ανεξαιρέτως του ακαδημαϊκού προσωπικού. Ενα ανώτατο Ιδρυμα που να λειτουργεί χωρίς αποκλεισμούς, με συναίνεση, βασιζόμενο στον σεβασμό της δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων του και του αυτοδιοίκητου. Να είναι ανεξάρτητο, με λογοδοσία, συνδιαμορφωτής των στρατηγικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και έρευνα στη χώρα.
Στόχος είναι να το διακρίνει η εξωστρέφεια (ξενόγλωσσα προγράμματα) και να προσβλέπει στη διεθνή αναγνώριση μέσα από την καινοτομία στην εκπαίδευση και την έρευνα, στηρίζοντας την ποιότητα και την ακαδημαϊκή εξέλιξη των φοιτητών και των καθηγητών του. Σε μια εποχή που κυριαρχεί η τεχνητή νοημοσύνη, να προτάσσει τον νέο ανθρωπισμό που υπαγορεύει η διεπιστημονικότητα, συνδέοντας τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές σπουδές με τις θετικές επιστήμες και τις επιστήμες ζωής.
Να στηρίζει και να προσελκύει προσωπικό παρέχοντας αξιοπρεπείς αποδοχές που ανταποκρίνονται στα υψηλά προσόντα των πανεπιστημιακών και στο υψηλού επιπέδου έργο που προσφέρουν. Με δίκαιη, διαυγή και ευέλικτη διαχείριση των εσόδων του να στηρίζει το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο του ακαδημαϊκού προσωπικού. Να παρέχει άρτιες εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές, να διαμορφώνει σωστές διαδικασίες και μια καθημερινότητα που δεν είναι εμπόδιο στην άσκηση του λειτουργήματος των διδασκόντων και των φοιτητών και φοιτητριών του. Να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους και διασφαλίζει την ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία για τους φοιτητές και το προσωπικό του, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για προσωπική πρόοδο και διάκριση. Τέλος, να πρωτοστατεί στην παροχή υψηλού επιπέδου εργαστηριακού και κλινικού έργου με ελευθερία στην άσκησή του σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές και με παράλληλη κοινωνική προσφορά προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Σήμερα το πανεπιστήμιο οφείλει να εστιάσει στον βασικό του ρόλο και να λειτουργήσει χωρίς «τοίχους», ως «φάρος» της ελληνικής κοινωνίας. Με ακαδημαϊκές αξίες, αλλάζοντας ως θεσμός ευθύνης και εμπιστοσύνης την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό. Βασιζόμενο στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό του, φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό, να δημιουργήσει ένα ισχυρό διεθνές όνομα που θα αναδεικνύει διεθνώς την Ελλάδα τού αύριο.
Ο κ. Γεράσιμος Σιάσος είναι πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, καθηγητής Καρδιολογίας, Γ΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική νοσοκομείου «Η Σωτηρία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις