Κίνα: Με τούβλα από φεγγαρόσκονη η πρώτη βάση στη Σελήνη
Ρομποτικός οικοδόμος σχεδιάζεται να εκτοξευτεί το 2028.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Σχέδιο για κατασκευή σεληνιακής βάσης ακόμα και εντός της δεκαετίας παρουσίασε η Κίνα, η οποία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ρομποτικό οικοδόμο που φτιάχνει τούβλα από ντόπια υλικά.
Στο πρόσφατο «Συνέδριο Εξωγήινων Κατασκευών» που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Γουχάν, περισσότεροι από 100 επιστήμονες, μηχανικοί και εκπρόσωποι διαστημικών εταιρειών συζήτησαν το πώς μπορούν να αναπτυχθούν υποδομές στη Σελήνη, αναφέρουν κινεζικά μέσα σύμφωνα με το Reuters.
Ο Ντινγκ Λιεγιούν, ειδικός της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής, δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ανάπτυξη ρομπότ με την ονομασία «Κινεζικός Υπερτέκτων» που θα παράγει τούβλα από ρεγόλιθο, ορυκτό σε μορφή σκόνης που καλύπτει την σεληνιακή επιφάνεια.
«Η δημιουργία χώρων διαβίωσης είναι απαραίτητη για μακροχρόνιες αποστολές εξερεύνησης και είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει στο μέλλον» είπε ο Ντινγκ, αν και παραδέχτηκε ότι το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν θα είναι.
Η δημιουργία κτισμάτων ή άλλων χώρων με παχιά τοιχώματα θα ήταν εξάλλου απαραίτητη για την προστασία των αστροναυτών από την ισχυρή ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία που βομβαρδίζει αδιάκοπα το φεγγάρι, το οποίο δεν προστατεύεται από μαγνητικό πεδίο όπως η Γη.
Ο ρομποτικός οικοδόμος σχεδιάζεται να εκτοξευτεί με την αποστολή Chang’e-8 που προγραμματίζεται για το 2028, πρόσθεσε ο Ντινγκ.
Δήλωσε επίσης ότι η Κίνα σχεδιάζει να φέρει στη Γη τα πρώτα δείγματα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης γύρω στα μέσα της δεκαετίας.
Δείγματα από την ορατή πλευρά του φεγγαριού –τα πρώτα από την εποχή του αμερικανικού προγράμματος Apollo και του σοβιετικού Luna τον περασμένο αιώνα- είχαν συλλεχθεί το 2020 από την αποστολή Chang’e-5.
Προκαταρκτικό σχέδιο για την κατασκευή σεληνιακών βάσεων με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης είχαν παρουσιαστεί παλαιότερα από την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, η οποία συνεργάστηκε στο πρόγραμμα με την εταιρεία του διάσημου βρετανού αρχιτέκτονα σερ Νόρμαν Φόστερ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις