Η Ελένη Ανδρεάδη μιλάει στο in για το νέο βιβλίο της μετά τους αξεπέραστους «Πράκτορες του Πλανήτη»
Σε αντίθεση με τους Πράκτορες το νέο βιβλίο της Ελένη Ανδρεάδη απευθύνεται σε πιο μικρές ηλικίες αναγνωστών
Oι Πράκτορες του Πλανήτη καλούν τα παιδιά όλου του κόσμου να σώσουν τη Γη. Και σε μεγάλο βαθμό το καταφέρνουν.
Η Ελένη Ανδρεάδη, η συγγραφέας πίσω από τα διάσημα βιβλία, γεννήθηκε στο Λονδίνο, ταξίδεψε και δούλεψε σε πολλές χώρες, όπως στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Αμερική, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Εκεί πήρε ένα μάθημα στη δημιουργική γραφή και έγραψε ένα μυθιστόρημα, το οποίο γρήγορα έκρυψε στο συρτάρι της. Όταν γύρισε στην Ελλάδα το 2009, ίδρυσε τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη, η οποία προσκαλεί τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη μέσα από μυστικές αποστολές.
Τα βιωματικά περιβαλλοντικά προγράμματα της οργάνωσης υλοποιούνται σε δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν βραβευτεί για την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρώτο βιβλίο της, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ το δεύτερο της σειράς βρέθηκε στις βραχείες λίστες.
Πιο σημαντικό όμως από τα βραβεία και τις διακρίσεις είναι η αγάπη που έχουν στους Πράκτορες του Πλανήτη όλα τα παιδιά. Τα βιβλία της Ανδρεάδη διαβάζονται ξανά και ξανά, οι παραστάσεις γίνονται αμέσως sold out και οι μικροί πράκτορες ετοιμάζονται για την σπουδαία αποστολή τους.
Η Ελένη Ανδρεάδη μίλησε στο in για τη νέα σειρά βιβλίων της «Μαχητές του Ντάο».
Ποιοι είναι οι «Μαχητές του Ντάο»;
Οι Μαχητές του Ντάο είναι δυο αδέρφια που κάθε Σάββατο στη σοφίτα τους πηγαίνουν σε ένα διαφορετικό σχολείο. Εκεί ο παππούς τους, ταξιδιώτης του χρόνου από την Κίνα, τους βοηθά να καταλάβουν πως βρίσκοντας την ισορροπία μέσα τους μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία και στον πλανήτη, που τόσο χρειάζεται την προστασία τους. Μέσω μιας περιπέτειας, ενός μυστηρίου που πρέπει να λυθεί, κάθε φορά για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό θέμα, το βιβλίο δανείζεται από την ανατολίτικη φιλοσοφία του Ντάο (ή Τάο). Εστιάζει στη σημασία βασικών αξιών, όπως ο σεβασμός και η καλοσύνη, αλλά και μηνυμάτων όπως η άρρηκτη σύνδεσή μας με την υπόλοιπη φύση, για να δείξει πως μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα και πιο ευτυχισμένοι σε αρμονία με τον φυσικό κόσμο.
Θα μας αποκαλύψετε κάποια βασικά σημεία γύρω από την «Υπόθεση Ηλιακό Τσάι»;
Το πρώτο βιβλίο αυτής της σειράς έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή και τον ρόλο του ανθρώπου σε αυτή. Το μυστήριο ξεκινάει από έναν καμβά στον οποίο έχει σχεδιάσει ο παππούς Σίφου την υπόθεση. Το τι μπορεί να κάνει ο κάθε ένας από εμάς παρουσιάζεται μέσα από την προετοιμασία ηλιακού τσαγιού, από εξόρμηση στην γειτονιά και ασκήσεις Ται Τσι…
Μπορεί κάθε παιδί να γίνει μαχητής του Ντάο και αν ναι, τι πρέπει να κάνει;
Οι Μαχητές του Νταο ξεκινούν την δουλειά τους από μέσα τους. Στο βιβλίο συναντά κανείς διαλογισμούς για παιδιά και ασκήσεις ευγνωμοσύνης. Μετά από χρόνια ενασχόλησης με την εκπαίδευση (η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη από το 2019 έχει υλοποιήσει βιωματικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με πάνω από 100,000 παιδιά) ακούω από τους εκπαιδευτικούς ότι τους απασχολεί πρωτίστως αυτή τη στιγμή η ψυχική υγεία των παιδιών. Πιστεύω ότι όλα εκεί ξεκινούν – έχουμε αποκοπεί από τον εαυτό μας αλλά και από την φύση, που όχι μόνο μας μαθαίνει την αγάπη προς αυτή αλλά και προς τον εαυτό μας. Χρόνος στη φύση έχει συνδεθεί με υψηλότερες αποδόσεις στα μαθήματα αλλά και καλύτερη ψυχική υγεία. Από εκεί λοιπόν ξεκινούν οι Μαχητές του Ντάο για να βρουν τη δύναμη και την ισορροπία μέσα τους, και μετά προχωρούν στη δράση. Πρασινίζουν το μπαλκόνι και την γειτονιά τους γιατί το πράσινο «ρουφάει» τα αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, αγοράζουν ντόπια προϊόντα εποχής, επικοινωνούν το μήνυμα σε άλλους και απαιτούν από τους ηγέτες μας.
Άραγε, είναι εφικτό να γίνουν μαχητές και οι μεγάλοι ή δεν ενδιαφέρονται και τόσο;
Πιστεύω πως οι μεγάλοι χανόμαστε στην καθημερινότητα και ξεχνάμε πως όλα αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε – όπως το να ζήσουμε εμείς καλύτερα, με καλύτερη ποιότητα ζωής ή να έχουν τα παιδιά μας ένα ασφαλές μέλλον – έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα. Οφείλουμε να απαιτήσουμε περισσότερα και να ενημερωθούμε. Μας απασχολεί αν τα παιδιά μας θα μάθουν ξένες γλώσσες και όχι τόσο εάν τα παιδιά μας, αλλά και εμείς, θα ζούμε σε ένα κόσμο με λιγότερη ασφάλεια, χειρότερη υγεία, περισσότερες πανδημίες και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Και σ’ αυτή τη νέα σειρά βιβλίων σας εστιάζετε στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Τι την διαφοροποιεί από τους «Πράκτορες του Πλανήτη»;
Αυτή είναι μια σειρά για μικρότερα παιδιά, πέντε ετών και πάνω, που βλέπει μέσα μας περισσότερο από ότι έξω, εστιάζοντας στη σημασία της εσωτερικής μας ισορροπίας ως προϋπόθεση ευτυχίας και επίτευξης της αειφορίας. Έχει εντονότερο το στοιχείο μυθοπλασίας και είναι λιγότερο πλούσιο σε πληροφορίες επιστημονικού περιεχομένου από ότι οι Πράκτορες του Πλανήτη.
Φέρνετε όμως και την έννοια της ευγνωμοσύνης. Έχουμε ξεχάσει να είμαστε ευγνώμονες για όσα θεωρούμε, αυθαίρετα, δεδομένα;
Στον δυτικό κόσμο, απολύτως. Είναι στην ανθρώπινη φύση, δυστυχώς. Πέρα από κάποιο επίπεδο ασφαλείας, στέγης και τροφής, οι μελέτες συγκλίνουν στο ότι το επιπλέον εισόδημα δεν φέρνει ευτυχία που διαρκεί. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η καταναλωτική μας κουλτούρα καλλιεργούν μια συνεχή αίσθηση ανεπάρκειας και ένα καταδικασμένο κυνήγι ευτυχίας που ταυτόχρονα καταστρέφει τον πλανήτη και μοναδικό μας σπίτι. Μπορούμε να καταπολεμήσουμε αυτή την δυσφορία με την εξάσκηση ευγνωμοσύνης. Μπορούμε να εξασκηθούμε μαζί σε αυτό με τα παιδιά μας – είναι πραγματικά ένα μεγάλο μυστικό ευτυχίας σύμφωνα με σημαντικούς μελετητές της ανθρώπινης φύσης.
Αν από κάπου θα έπρεπε να ξεκινήσουμε, μικροί και μεγάλοι, θα θέλατε να μας προτείνετε 3 καθημερινές πρακτικές, η υιοθέτηση των οποίων μπορεί πράγματι να οδηγήσει στην αλλαγή;
Θα έλεγα τις ασκήσεις ευγνωμοσύνης, να περνάμε καθημερινά χρόνο στη φύση – τουλάχιστον μισή ώρα – και τέλος να καταναλώνουμε πιο υπεύθυνα, δηλαδή λιγότερα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, να αποφεύγουμε το πλαστικό μιας χρήσης, να τρώμε μια δίαιτα μεσογειακή και κυρίως φυτική, με λιγότερα ζωικά προϊόντα (η υπερβολική κατανάλωση των οποίων καταστρέφει την άγρια φύση αλλά και συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή) και να ενημερωθούμε ώστε να απαιτήσουμε ανάλογα από τους ηγέτες μας. Δεν είμαστε στο πάρα πέντε αλλά στο και πέντε, δυστυχώς…
Στα βιβλία σας, συνηθίζετε να δίνετε bonus υλικά, κυρίως οπτικοακουστικά. Αυτή τη φορά συνεργαστήκατε με την αδερφή σας, την γνωστή τραγουδοποιό Αθηνά Ανδρεάδη, η οποία υπογράφει το κομμάτι του βιβλίου «Η Δύναμη, Εσύ». Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτή τη σύμπραξη.
Θέλαμε εδώ και καιρό να συνεργαστούμε με την αδερφή μου σε κάποιο πρότζεκτ καθώς και η ίδια ασχολείται πολύ έντονα με θέματα βιωσιμότητας ως πρεσβευτής για οργανώσεις όπως η Plastic Pollution Coalition στην Αμερική, αλλά και μέσω της μουσικής της με πολλά τραγούδια για την σχέση μας με τον πλανήτη. Το περασμένο καλοκαίρι ήταν εδώ για να τραγουδήσει με τον γνωστό τενόρο Andrea Bocelli και όταν της μίλησα για τη νέα σειρά βιβλίων ήταν ενθουσιώδης. Συζητήσαμε πώς ένα τραγούδι θα μπορούσε να υποστηρίξει το νόημα του βιβλίου και σύντομα έγραψε το υπέροχο «Η Δύναμη, Εσύ». Στο βίντεο κλιπ ζωντάνεψε τα σχέδια του Γιάννη Σκουλούδη που εικονογράφησε το βιβλίο, η animator Devika Joglekar.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις