ΗΠΑ: Επικρίνουν έντονα τη Βραζιλία για το Ουκρανικό – Τι απαντά η Μπραζίλια
Απάντησε η Βραζιλία στις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι παπαγαλίζει την προπαγάνδα της Ρωσίας και της Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Η αμερικανική προεδρία επέκρινε έντονα χθες Δευτέρα τον πρόεδρο της Βραζιλίας, αφού ο Λούλα κατηγόρησε το σαββατοκύριακο τις ΗΠΑ πως παρατείνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια επίσημων επισκέψεών του στην Κίνα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Προπαγάνδα»
«Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, η Βραζιλία απηχεί τη ρωσική και την κινεζική προπαγάνδα χωρίς να παίρνει υπόψη τα γεγονότα», τόνισε ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου (φωτογραφία αρχείου, επάνω).
Στην Κίνα, ο Λούλα, αφού συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον πως «ενθαρρύνει τον πόλεμο» στην Ουκρανία, κάτι που επανέλαβε την Κυριακή, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Αμπού Ντάμπι.
«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συμβάλλουν στη συνέχιση του πολέμου. Ενώ πρέπει να καθίσουν γύρω από το τραπέζι και να πουν: ‘Φτάνει’», είπε ο κεντροαριστερός βραζιλιάνος πρόεδρος από την πρωτεύουσα των ΗΑΕ.
Η κριτική του πράγματι απηχεί διατυπώσεις της Μόσχας και του Πεκίνου, που κατηγορούν δυτικές χώρες για τον πόλεμο που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια κατά διαταγή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αντίθετα με τις δυτικές δυνάμεις, η Βραζιλία ουδέποτε επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου. Oπως και η Κίνα, λέει πως θέλει ν’ αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.
«Ευγνώμονες»
«Είμαστε ευγνώμονες στους βραζιλιάνους φίλους μας για την εξαίρετη κατανόηση της γένεσης αυτής της κατάστασης» στην Ουκρανία, δήλωσε χθες ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, πριν τη συνάντηση που είναι προγραμματισμένο να έχει με τον πρόεδρο Λούλα στην Μπραζίλια.
Η Ουάσιγκτον δεν έχει καμιά αντίρρηση στη θέληση «οποιασδήποτε χώρας να τερματιστεί ο πόλεμος», αντέτεινε ο κ. Κέρμπι. «Αυτό θα μπορούσε γίνει τώρα, σήμερα, ο αν κ. Πούτιν σταματούσε την επίθεση στην Ουκρανία και απέσυρε τα στρατεύματά του».
«Τα πρόσφατα σχόλια (του προέδρου) της Βραζιλίας πως η Ουκρανία θα έπρεπε να εξετάσει το να εκχωρήσει επίσημα την Κριμαία εν είδει παραχώρησης για την ειρήνη είναι απλούστατα ασύνετα», πρόσθεσε ο Τζον Κέρμπι.
Η απάντηση της Βραζιλίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας υπερασπίστηκε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία και απέρριψε τις επικρίσεις των ΗΠΑ.
«Δεν γνωρίζω ούτε πώς, ούτε γιατί (ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι) κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό. Αλλά δεν συμφωνώ επ’ ουδενί», τόνισε ο επικεφαλής της βραζιλιάνικης διπλωματίας Μάουρου Βιέιρα σε δημοσιογράφους στην Μπραζίλια, όπου ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, που επέστρεψε στην εξουσία τον Ιανουάριο, συναντήθηκε χθες με τον ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις