«Βόμβα» Γεωργούλη στο δρόμο προς τις εκλογές – Τι αλλάζει και τι (δεν) θα συζητηθεί
Οι καταγγελίες σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη εκτρέπουν τη συζήτηση που θα έπρεπε να γίνει στο δρόμο προς τις εκλογές της 21ης Μαίου
Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαίου, έβαλε η υπόθεση Γεωργούλη. Και όλα όσα έχουν καταγγελθεί, αλλά και η πολιτικοποίηση ενός αυστηρά ποινικού ζητήματος (με ευθύνη του καταγγελλόμενου ευρωβουλευτή) μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στο δρόμο προς τις κάλπες.
Η κυβέρνηση αναζητούσε μια διέξοδο καθώς βρισκόταν στριμωγμένη στα σχοινιά, είτε λόγω της νωπής μνήμης της τραγωδίας στα Τέμπη, είτε για μια σειρά από υποθέσεις διαφθοράς γαλάζιων στελεχών που ακόμη ερευνώνται.
Είτε ακόμη και για το γεγονός ότι η υπόθεση της τροπολογίας για το μπλόκο στο «κόμμα Κασιδιάρη» έγινε με ερασιτεχνικό τρόπο και προκάλεσε συγκρούσεις στη Βουλή.
Η «βόμβα Γεωργούλη» έβγαλε από την καθημερινή ατζέντα την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, έδωσε ανάσες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και του επέτρεψε μάλιστα να περάσει και στην αντεπίθεση για μια υπόθεση που «πονάει» ιδιαίτερα τον πολιτικό του αντίπαλο.
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έμπλεξε άσχημα από τις καταγγελίες σε βάρος εν ενεργεία ευρωβουλευτή, προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και από τα στελέχη που έκαναν «γκελ» στη νεολαία. Γι’ αυτό άλλωστε και είχε πάρει πάνω από 163 χιλιάδες σταυρούς στις περασμένες ευρωεκλογές.
Ακόμη κι αν χρειαστεί καιρός για να ερευνηθούν οι καταγγελίες για βιασμό και ξυλοδαρμό της δικηγόρου Ελένης Χρονοπούλου, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, η δυσώδης αυτή υπόθεση είναι γεγονός ότι προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από εκεί που επιτίθετο για το Predator και για σειρά άλλων υποθέσεων, η Κουμουνδούρου εμφανίζεται αμυνόμενη και εντελώς αμήχανη μπροστά στο «Γεωργούλης gate».
Αμηχανία και ερωτήματα
Η εμφανής αμηχανία της φάνηκε αρχικά από τον συμπολιτευόμενο τύπο και τις ιστοσελίδες που δεν έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις καταγγελίες μιας γυναίκας για βιασμό και ξυλοδαρμό.
Στη συνέχεια, το βάρος της επικοινωνίας σήκωσε αρχικά η Πόπη Τσαπανίδου και στη συνέχεια ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για «καμιά ανοχή» σε τέτοια ζητήματα, δίνοντας «γραμμή» στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα αντιμετωπίζουν τη συζήτηση γύρω από το θέμα.
Όμως, τα ερωτήματα, όσες απαντήσεις κι αν έχουν δοθεί, παραμένουν για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ερωτήματα σχετικά με το πότε έμαθαν τελικά για όσα κατηγορείται ο Αλέξης Γεωργούλης.
Αλλά και ερωτήματα για το αν έκαναν σωστή έρευνα κι αν έπρεπε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προτού η «βόμβα» σκάσει στην αυλή τους.
Διότι δεν είναι και τόσο πειστικές οι απαντήσεις για τις εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει ο ευρωβουλευτής στον επικεφαλής της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες, Δ. Παπαδημούλη.
Δεν είναι πειστικές οι απαντήσεις για το πώς ερεύνησαν το θέμα της καταγγελίας του βιασμού κι αν έπρεπε από το καλοκαίρι του 2022 να έχουν πάρει τα μέτρα τους.
Δεν πείθουν άλλωστε και οι εξηγήσεις γύρω από το ποιος έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα και τα στοιχεία της Ελένης Χρονοπούλου, λίγα λεπτά από τη στιγμή που έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις τη Δευτέρα του Πάσχα.
Αγνωστο είναι επίσης αν ο ίδιος ο Γεωργούλης έθεσε εαυτόν εκτός της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ή αν αποπέμφθηκε με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα.
Και βεβαίως θα πρέπει να απαντήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ αν ήξεραν και για τις άλλες τρεις (τουλάχιστον) καταγγελίες που έγιναν κατά του Αλέξη Γεωργούλη, οι δύο για εργασιακό bullying Και η μία για παρενόχληση εκτός γραφείου σε βάρος ασκούμενης δικηγόρου.
Αν όλα αυτά που κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους των Βρυξελλών δεν ήταν γνωστά στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό δεν αθωώνει το κόμμα που έπρεπε να πάρει τα μέτρα του.
Σε κάθε περίπτωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρα και χωρίς «ναι μεν αλλά» σε τέτοιες κακοποιητικές συμπεριφορές, πολλώ δε μάλλον σε υποθέσεις όπου καταγγέλλεται βιασμός.
Είναι, όμως, πλέον και σε θέση άμυνας αφού βρίσκει μπροστά του μια υπόθεση παρόμοια ίσως με αντίστοιχες για τις οποίες επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Νέα Δημοκρατία.
Χωρίς βεβαίως να είναι αποδεκτή οποιαδήποτε προσπάθεια συμψηφισμού ή «εκδίκησης» για το παρελθόν.
Αν και όλα τα παραπάνω αφορούν τα κόμματα και πώς αυτά αντιμετωπίζουν τέτοιες υποθέσεις, η ουσία είναι ότι η προεκλογική περίοδος που ξεκινά επίσημα από τα επόμενα 24ωρα, σημαδεύεται από τις καταγγελίες κατά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Καμιά συζήτηση για τα προβλήματα
Ο «τυφώνας Γεωργούλη» είναι σοβαρός και θα έπρεπε να είναι αντικείμενο έρευνας μόνο των αρμόδιων δικαστικών αρχών. Αλλά συμπαρασύρει και τη συζήτηση που θα έπρεπε να γίνει τις επόμενες 30 ημέρες για το τι χώρα θέλουμε, για το πώς θα επιλύσουμε βασικά προβλήματα και για το ποια είναι τα πραγματικά διακυβεύματα των εκλογών.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Γεωργούλης θα μονοπωλήσει τις συζητήσεις, εάν δεν προκύψει κάτι άλλο πιο σοβαρό, με αποτέλεσμα να ξεχαστούν ζητήματα όπως ο εκσυγχρονισμός του κράτους μετά το μπάχαλο που αναδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο στα Τέμπη.
Δεν θα αναλυθεί η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η νεολαία και οι αιτίες που την οδηγούν στους δρόμους της οργής.
Δεν θα συζητηθούν σε βάθος οι προειδοποιήσεις ευρωπαίων, αλλά και του ίδιου του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ότι οι προκλήσεις της επόμενης κυβέρνησης στην οικονομία θα είναι πολύ σοβαρές.
Δεν θα γίνει σοβαρή συζήτηση για το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά και που κατά ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στην αισχροκέρδεια.
Δεν θα εμβαθύνει το πολιτικό σύστημα στο πώς θα θωρακιστεί από υποθέσεις διαφθοράς στελεχών του, οι οποίες οδηγούν στην απαξίωση και στην ενίσχυση των άκρων.
Κι ενώ θα συζητούν τα κόμματα και θα βάζουν στη ζυγαριά τον Γεωργούλη με τον Λιγνάδη, ένα φασιστικό κύμα θα απειλεί τη χώρα, ακόμη κι αν οι εκπρόσωποί του δεν μπουν στη Βουλή με τις απαγορεύσεις που προβλέπει ένας νόμος.
Η «βόμβα» Γεωργούλη έσκασε αλλά όχι για να ταρακουνήσει το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία, αλλά περισσότερο για να οδηγήσει σε ύπνωση…
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη