Η Τσέλσι στη ζώνη του λυκόφωτος
Ιστορική κατακρήμνιση, απούσα από το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ και μια οικονομική θηλιά που προκαλεί ασφυξία
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται πλέον το πτώμα της Τσέλσι μετά το άνευ προηγουμένου ντόμινο λαθών των διαδόχων του Ρόμαν Αμπραμόβιτς.
Το αποκορύφωμα ήρθε το βράδυ της Τρίτης. Όχι τόσο για τη δεύτερη ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Στάμφορντ Μπριτζ όσο για την ικανοποίηση που εξέφρασε για την απόδοση της Τσέλσι ο υπηρεσιακός προπονητής της Φρανκ Λάμπαρντ.
Η φήμη του που είναι ταυτισμένη με τη χρυσή περίοδο των Μπλε ως ποδοσφαιριστής, αμαυρώθηκε, καθώς έγινε ο πρώτος προπονητής στα 18 χρόνια ιστορίας του συλλόγου που υποχρεώνεται σε τέσσερις συνεχόμενες ήττες στα πρώτα παιχνίδια του στον πάγκο. Η πρόσληψή του έστω και για βραχύ χρονικό διάστημα, είναι το τελευταίο από τα δεκάδες λάθη του Τοντ Μπέλι και των συμβούλων του που οδήγησαν την Τσέλσι στην ανυποληψία σε διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου. Και ο λογαριασμός βέβαια που θα κληθούν να πληρώσουν τα νέα αφεντικά είναι τεράστιος.
Πρώτα απ’ όλα η Τσέλσι θα απουσιάσει από το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά από τη σεζόν 2018/19 και για τρίτη συνολικά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Τα 80-100 εκατ. ευρώ που θα λείψουν από τα ταμεία του συλλόγου σε συνδυασμό με τα 611 εκατ. ευρώ που δαπάνησε στην τρέχουσα σεζόν για παίκτες αμφιβόλου αξίας και τα 30 εκατ. ευρώ που έδωσε για προπονητές (και προπονητές δεν έχει) δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα εκτόξευση του ελλείματος.
Στην τελευταία οικονομική χρήση η Τσέλσι παρουσίασε ζημιές 121 εκατ. στερλινών (περίπου 137 εκατ. ευρώ), ενώ ταυτόχρονα είναι η πιο χρεωμένη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ με το έλλειμα να φτάνει τα 1,57 δισ. ευρώ, χρήματα που οφείλονται κατά κύριο λόγο στον Ρόμαν Αμπραμόβιτς.
Για να καλυφθεί αυτή η μαύρη τρύπα η Τσέλσι θα αναγκαστεί να πουλήσει πολλά από τα ασημικά της, ανοίγοντας ουσιαστικά έναν φαύλο κύκλο, καθώς η αποχώρηση σημαντικών ποδοσφαιριστών θα έχει επιπτώσεις στην ήδη στραπατσαρισμένη αγωνιστική της εικόνα.
Χάος και στο πρωτάθλημα
Ο κίνδυνος να τερματίσει στο πρωτάθλημα στη χειρότερη θέση στα τελευταία 30 χρόνια, ο πρόωρος αποκλεισμός από το Κύπελλο και το Λιγκ Καπ και οι συνεχείς αλλαγές προπονητών μεσούσης της σεζόν προκάλεσαν την οργή ακόμα και των πιο υπομονετικών οπαδών των Μπλε. Στο παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης το μισό γήπεδο αποχώρησε δέκα λεπτά πριν το τελευταίο σφύριγμα, απογοητευμένο για την τραγική εικόνα της ομάδας, την οποία ωστόσο θαύμασε ο Λάμπαρντ.
Η Τσέλσι δεν έχει πετύχει γκολ σε 18 ματς σε όλες τις διοργανώσεις φέτος, μια αρνητική επίδοση που είχε να εμφανιστεί 42 χρόνια, ενώ στο πρωτάθλημα έχει πετύχει λιγότερα γκολ απ’ ότι ο Ερλινγκ Χάαλαντ της Μάντσεστερ Σίτι (30 έναντι 32). Οι τέσσερις συνεχόμενες ήττες είναι επίσης αρνητικό ρεκόρ 30 χρόνων.
Εκνευρισμό προκαλεί επίσης η ρευστότητα που υπάρχει για τον επόμενο προπονητή. Λουίς Ενρίκε, Τόμας Τούχελ ή κάποιος λαγός α λα Γκρέιαμ Πότερ που θα βγει ξανά την τελευταία στιγμή από το καπέλο του Μπέλι;
Ουδέτεροι παρατηρητές επισημαίνουν πως μετά την αποχώρηση του Αμπραμόβιτς η Τσέλσι εισήλθε στη ζώνη του λυκόφωτος όπως συνέβη με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όταν συνταξιοδοτήθηκε πριν από δέκα χρόνια ο Αλεξ Φέργκιουσον. Με δεδομένο πως οι Κόκκινοι Διάβολοι ακόμα προσπαθούν να δουν τον ποδοσφαιρικό ήλιο, οι προβλέψεις για την Τσέλσι είναι δυσοίωνες.
Παλιοί ποδοσφαιριστές που πρωταγωνίστησαν στην εποχή Αμπραμόβιτς, όπως ο Ντιντιέ Ντρογκμπά δηλώνουν πως η Τσέλσι έχει γίνει αγνώριστη. Η σύγκριση με την εποχή του ρώσου ολιγάρχη είναι αναπόφευκτη. Το λάθος, κατά τον Ντρογκμπά, είναι η επένδυση που έχει γίνει σε πολλούς νεαρούς παίκτες, αλλά και ο μεγάλος μη διαχειρίσιμος αριθμός ποδοσφαιριστών. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν χωρούν πια τα αποδυτήρια στο προπονητικό κέντρο του Κόμπαμ και πολλοί αναγκάζονται να αλλάζουν αλλού.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της φετινής Τσέλσι είναι τα χρήματα που δαπάνησε για να ενισχυθεί και η αντιστρόφως ανάλογη απόδοσή της στον αγωνιστικό χώρο. Στο μέλλον θα αποτελεί σημείο αναφοράς για το πώς τα χρήματα μπορούν (και) να καταστρέψουν μια ομάδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις