Κράτος vs ακτιβιστών για το κλίμα και στην Ιταλία
Γιατί οι εισαγγελικές αρχές στην Ιταλία επιδιώκουν να εξισώσουν τα μέλη της ακτιβιστικής ΜΚΟ γαι το κλίμα «Τελευταία Γενιά» με τους… κοινούς εγκληματίες
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Ονομάζονται «Ultima Generazione» -ελληνιστί «Τελευταία γενιά»- και έχουν αποκτήσει τους τελευταίους μήνες μεγάλη δημοσιότητα με τις θεαματικές, όσο και επίμαχες δράσεις τους εντός και εκτός της Ιταλίας.
Ζητούμενο δεν είναι να αποκτήσουν 15 λεπτά δημοσιότητας. Είναι οικολόγοι ακτιβιστές, που προσπαθούν με τον τρόπο τους να ασκήσουν πιέσεις προς μια πιο αυστηρή και άμεση δράση για το κλίμα, με στόχο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.
Όλα ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι.
Μέλη της ΜΚΟ έβαλαν κόλλα στα χέρια τους και τα κόλλησαν πάνω στο ειδικό γυαλί, που προστατεύει τον παγκοσμίου φήμης πίνακα «Άνοιξη» του Μποτιτσέλι στην Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία.
«Θα πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στη φροντίδα και την προστασία του πλανήτη που μοιραζόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο, με τον ίδιο τρόπο που υπερασπιζόμαστε την καλλιτεχνική μας κληρονομιά μας», ανέφεραν σε ανακοίνωση.
Το κεντρικό τους σύνθημα: «Όχι άλλο φυσικό αέριο, όχι άλλος άνθρακας».
Έκτοτε συνέχισαν την ακτιβιστική δράση τους, δηλώνοντας κίνημα μη βίαιης πολιτικής ανυπακοής.
Κόλλησαν ξανά τα χέρια τους πάνω στο ειδικό προστατευτικό γυαλί σε έργο του Τζορτζόνε και απέκλεισαν για μισή ώρα τη Γέφυρα της Ελευθερίας, που συνδέει τη Βενετία με την ηπειρωτική Ιταλία με αυτοκινητόδρομο.
«Έλουσαν» με αλεύρι ένα σπορ αυτοκίνητο που είχε ζωγραφίσει το 1979 ο Αμερικανός ποπ καλλιτέχνης Άντι Γουόρχολ και ήταν έκθεμα στο Μιλάνο.
Πέταξαν σούπα λαχανικών σε ένα έργο του Βαν Γκογκ στη Ρώμη, επίσης προστατευμένο με γυαλί.
Γέμισαν με υδατοδιαλυτές μπογιές την είσοδο στη Σκάλα του Μιλάνου, το Μέγαρο Μαντάμα -την έδρα της ιταλικής Γερουσίας- ένα συντριβάνι μπροστά από τα Ισπανικά Σκαλοπάτια στη Ρώμη.
Μια από τις πιο πρόσφατες επιθέσεις τους ήταν το Μάρτιο στο Παλάτσο Βέκιο: ένα ρωμαϊκού ρυθμού παλάτι-φρούριο, από τα πιο εντυπωσιακά της Τοσκάνης, όπου στεγάζεται το δημαρχείο της Φλωρεντίας.
Il Sindaco di Firenze, Dario #Nardella, ha fermato stamattina un attivista che stava imbrattando le mura di Palazzo Vecchio.@ultimora_pol pic.twitter.com/YiveIWPLDW
— Ultimora.net – POLITICS (@ultimora_pol) March 17, 2023
Δράσεις και αντιδράσεις
«Τι στο διάολο κάνεις;!», αναφώνησε έντρομος ο δήμαρχος της πόλης, Ντάριο Ναρντέλα, καθώς ορμούσε σε έναν από τους ακτιβιστές που ψέκαζαν με μπογιά το ιστορικό μνημείο.
«Η επίθεση στην Τέχνη, στον Πολιτισμό και στην ομορφιά, που είναι ανυπεράσπιστα μπροστά στη βία και δημιουργούνται για το καλό της ανθρωπότητας, δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τον αγώνα για ένα σκοπό, ακόμα και τον πιο αποδεκτό», ανέφερε αργότερα σε ανάρτηση στο Twitter, συνοδεία φωτογραφιών από τις εργασίες αποκατάστασης της ζημιάς, με την χρήση -όπως τόνισε- «περισσότερων από 5.000 λίτρων νερού».
Παρ’ όλα αυτά, ο Ναρντέλα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που απορρίπτουν τις τελευταίες μεθοδεύσεις των εισαγγελικών αρχών.
«Ναι, κάνουν λάθος, όμως δεν είναι τρομοκράτες», σχολίασε για την θέση που ανέπτυξε η εισαγγελία της Πάδοβα, επιδιώκοντας επί της ουσίας την εξίσωση της «Ultima Generazione» με τις εγκληματικές οργανώσεις.
Στο πλαίσιο των ερευνών για τις πρόσφατες επιθέσεις, ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να απαγγείλει στα συνολικά δώδεκα μέλη της ΜΚΟ κατηγορίες μόνο για φθορά περιουσίας, διατάραξη της οδικής κυκλοφορίας καθώς και της λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών.
Θεωρεί αντίθετα ότι το αδίκημά τους άπτεται της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, βάσει του άρθρου 416 του ιταλικού ποινικού κώδικα.
Αναπτύσσοντας το σκεπτικό το περασμένο Σάββατο, η εισαγγελική αρχή στην πόλη της βόρειας Ιταλίας υπογράμμισε ότι οι κατηγορούμενοι αποτελούν ομάδα με εσωτερική ιεραρχία, που σχεδίασε σχολαστικά «οργανωμένες επιδρομές».
Στο «στόχαστρο», ως εκ τούτου, είναι όλα τα μέλη της οργάνωσης, είτε συμμετείχαν ενεργά στις επίμαχες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, είτε όχι, ποινικοποιώντας απλά και μόνο τη συμμετοχή.
Εάν η άποψη αυτή γίνει δεκτή από το δικαστήριο, η «Ultima Generazione» θα εξισωθεί με το ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, αντιμετωπίζοντας εν προκειμένω ποινές φυλάκισης έως και επτά ετών.
Πολλοί φοβούνται ότι είναι ίσως μόνο η αρχή…
«Gli attivisti climatici sono spesso trattati come estremisti pericolosi.
Ma gli estremisti realmente pericolosi sono i paesi che stanno espandendo la produzione di combustibili fossili.
Investire in nuove infrastrutture fossili è una follia morale ed economica.»
A. Guterres https://t.co/wyJaPbRQzQ pic.twitter.com/HZuxNObScX— Ultima Generazione (@UltimaGenerazi1) April 17, 2023
«Σαν μαφιόζοι»
Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται τέτοια κατηγορία κατά περιβαλλοντικών ακτιβιστών για ενέργειες πολιτικής ανυπακοής.
Ο ακροδεξιός-δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός υπό τη μεταφασίστρια Τζόρτζια Μελόνι προωθεί νομοσχέδιο κατά των «οικο-βανδάλων», επιβάλλοντας πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ για επιθέσεις κατά έργων τέχνης και μνημείων.
Οι κινήσεις αυτές, δε, έπονται έτερων διεργασιών στη Γαλλία, όπου -μετά τις αιματηρές συγκρούσεις για το νερό στο Σεντ Σολίν- ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν κατηγόρησε την ακτιβιστική οργάνωση Les Soulèvements de la Terre («Εξεγέρσεις της Γης») για «οικολογική τρομοκρατία», τονίζοντας ότι θα εισηγηθεί να τεθεί «εκτός νόμου».
Οι εξελίξεις ηχούν ως κώδωνας κινδύνου για περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και οργανώσεις για πολιτική καταστολή.
«Όπως ήταν εύκολο να προβλεφθεί», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ιταλία, «το αφήγημα στιγματισμού ακολουθείται από την ποινικοποίηση».
«Δικαστικές ενέργειες όπως αυτές στην Πάδοβα και κυβερνητικά μέτρα, όπως το νομοσχέδιο για την καταστροφή της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς, μετατοπίζουν ανεύθυνα το επίκεντρο από την ανάγκη δράσης κατά της κλιματικής κρίσης στην αδικαιολόγητη ανάγκη δραστικής καταστολής ειρηνικών δράσεων διαμαρτυρίας», υπογράμμισε.
Ακόμη και οι ειδικοί για την αποκατάσταση των μνημείων κατονομάζουν την όξινη βροχή ως την κύρια απειλή, επισημαίνει σε ανακοίνωση η Ultima Generazione.
«Σε αυτό το σημείο μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις ζημιές στα μνημεία, αν όχι το μεγαλύτερο», προσθέτει η ΜΚΟ, «βαρύνει αυτούς που επιμένουν να επενδύουν στα ορυκτά καύσιμα (εγκληματίες;), την κυβέρνηση που τα χρηματοδοτεί (εγκληματική;), τις οδηγίες των πολιτικών που προστατεύουν την βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, αντί τους πολίτες».
Καταγγέλλει μάλιστα την εισαγγελία στην Πάδοβα ότι «αντιμετωπίζει ειρηνικούς πολίτες σαν να είναι μαφιόζοι» και το νομοσχέδιο ως «πράξη καταστολής εναντίον όσων καταγγέλλουν τα ιδιοτελή συμφέροντα μιας κυβέρνησης, που επενδύει στα ορυκτά καύσιμα και στην κλιματική άρνηση, αντί για την ευημερία των ανθρώπων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις