Βρετανική ανάλυση: Η Ουκρανία κινδυνεύει να γίνει «εύκολη λεία» στους Ρώσους
Τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα της Ουκρανίας έχουν σχεδόν εξαντληθεί χωρίς καμία ελπίδα αναπλήρωσης και η Δύση πρέπει να επέμβει γρήγορα ή ν’ αντιμετωπίσει τις συνέπειες.
Τα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν πρόσφατα προκάλεσαν για μια ακόμη φορά αμηχανία στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους, αποκαλύπτοντας αρκετά μυστικά και απόρρητο υλικό για την πρόοδο του πολέμου στην Ουκρανία.
Εξάντληση των πυραύλων
Πολλά από αυτά έχουν συγκεντρωθεί με μυστικά μέσα και τώρα μπορεί να διακινδυνεύσουν. Μερικές από τις πληροφορίες που ξεχωρίζουν αναφέρονται στις συνθήκες του αεροπορικού πολέμου και πιο συγκεκριμένα στην κατάσταση της ουκρανικής αεράμυνας, γράφει στην Express ο βρετανός απόστρατος αντισυνταγματάρχης και αμυντικός αναλυτής, Stuart Crawford, σε ανάλυσή του με τον τίτλο «Η Ουκρανία ξεμένει από πυραύλους – Θα είναι εύκολη λεία εάν η Δύση δεν τους αναπληρώσει).
Ενα από τα έγγραφα φέρεται να δείχνει ότι η UkrAF (ουκρανική πολεμική αεροπορία) θα μπορούσε να εξαντλήσει τους πυραύλους για το σύστημα S-300 (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Maxim Shemetov) ήδη από τις 2 Μαΐου, με τους τρέχοντες ρυθμούς χρήσης, και ίσως νωρίτερα εκείνους για το σύστημα αεράμυνας Buk.
Το S-300 αποτελείται από μια σειρά πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύχθηκε από την πρώην Σοβιετική Ενωση.
Κατασκευάστηκε για την αντιμετώπιση αεροπορικών επιδρομών και πυραύλων κρουζ. Παρά την ηλικία του εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα σε ενεργή χρήση, με βεληνεκές πυραύλων έως και 400 km.
Το Buk είναι ένα αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Eνωση και το διάδοχό της κράτος, τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Eχει σχεδιαστεί για ν’ αντιμετωπίσει πυραύλους κρουζ, έξυπνες βόμβες, αεροσκάφη σταθερών και περιστροφικών πτερυγίων και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Η εμβέλειά του είναι 140 χλμ.
Πώς μπορούν να αναπληρωθούν
Μεγάλο μέρος της επιτυχίας στην ουκρανική άμυνα έναντι των ρωσικών επιθέσεων οφείλεται σ’ αυτά τα συστήματα, καθώς εμπόδισαν – και εξακολουθούν να εμποδίζουν – τη ρωσική αεροπορία (VVS) να κυριαρχήσει στα πεδία των μαχών όπως είχε κάνει, για παράδειγμα, στη Συρία.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία είχε επίσης ρόλο να παίξει σ’ αυτό, αλλά ο αντίπαλός της υπερέχει κατά πολύ αριθμητικά, και γι’ αυτό η συνεχής ικανότητα των επίγειων ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας είναι ζωτικής σημασίας.
Ωστόσο, καθώς το S-300 και το Buk είναι σοβιετικά και ρωσικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα συστήματα, δεν υπάρχει για προφανείς λόγους καμία πιθανότητα αναπλήρωσης των πυραύλων τους απ’ αυτήν την πηγή.
Το κενό θα καλυφθεί όταν τα ρωσικά συστήματα παλαιού τύπου αντικατασταθούν σταδιακά από νέους εξοπλισμούς που παρέχονται από τη Δύση. Πράγματι, η διαδικασία έχει ξεκινήσει.
Το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα Patriot (το οποίο προσωπικά είδα σε δράση στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991) βρίσκεται επί του παρόντος καθ’ οδόν προς την Ουκρανία, με την εκπαίδευση στις ΗΠΑ των ουκρανών χειριστών του να έχει ήδη ολοκληρωθεί και περισσότερα ως προς αυτήν να έχουν αναληφθεί στην Ευρώπη υπό την αιγίδα της Ολλανδίας και της Γερμανίας.
Ο χρόνος είναι κρίσιμος
Το Patriot παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1984, αποτελεί το κύριο Σύστημα Υψηλής έως Μεσαίας Αεράμυνας του Αμερικανικού Στρατού (HIMAD), και έκτοτε έχει εξαχθεί ευρέως σε πολλές χώρες.
Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει αναβαθμιστεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του για την αντιμετώπιση νέων και πιο εξελιγμένων απειλών, συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων.
Επιπλέον, άλλες χώρες έχουν υποσχεθεί πυραύλους αεράμυνας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου που στέλνει τους AMRAAM και της Γερμανίας τους IRIS-T, καθώς και πολλούς πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς και εξοπλισμό πυροβολικού που έχει προμηθευτεί το Κίεβο από την αρχή του πολέμου.
Επομένως, έχουμε την απειλή ότι οι ρωσικής προέλευσης εξοπλισμοί S-300 και Buk της UkrAF μπορεί να εξαντληθούν, εξισορροπημένη με την υπόσχεση αντικατάστασής τους από διάφορες χώρες της Δύσης.
Το ερώτημα τώρα είναι ξεκάθαρα εάν επαρκή δυτικά όπλα θα φτάσουν εγκαίρως για ν’ αντισταθμίσουν τη μείωση της διαθεσιμότητας των σημερινών. Ο χρόνος είναι κρίσιμος.
Πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει τη μελλοντική διεξαγωγή του πολέμου; Λοιπόν, όλοι περιμένουμε την από καιρό υποσχόμενη ουκρανική αντεπίθεση και αναμένουμε να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες όταν το έδαφος θα έχει σκληρύνει μετά την ανοιξιάτικη λάσπη.
Ο έλεγχος των ουρανών
Ο επιτυχής επιθετικός ελιγμός εδάφους σε κλίμακα εξαρτάται από τον έλεγχο των ουρανών, ακόμη και αν είναι περιορισμένος σε χρόνο και χώρο.
Χωρίς αυτόν οι επίγειες δυνάμεις καθίστανται ευάλωτες στην αεροπορική απαγόρευση. Επαρκή κινητά και προσαρμόσιμα συστήματα αεράμυνας είναι ζωτικής σημασίας για την απόκτηση και διατήρηση της απαραίτητης αεροπορικής υπεροχής.
Χωρίς αυτήν, η αντεπίθεση μπορεί να είναι λιγότερο επιτυχημένη ή ενδεχομένως ν’ αποτύχει εντελώς.
Ολα αυτά θα τα γνωρίζουν καλά τα στρατιωτικά επιτελεία και στις δύο πλευρές, και αναμφίβολα και οι δύο στρατοί προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι έχουν επαρκείς πόρους διαθέσιμους για οτιδήποτε ακολουθήσει.
Ποιος θα κερδίσει τον αγώνα; Υποψιάζομαι ότι θα μάθουμε πολύ σύντομα.
- Βρετανία: Θα συμμορφωθούμε με το αίτημα του ΔΠΔ για σύλληψη του Νετανιάχου
- Περού: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λίμα εξαιτίας της εγκληματικότητας
- Γάζα: 9 νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό καταφυγίου εκτοπισμένων σε σχολείο
- Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε και αιχμαλώτισε μαχητές της Χεζμπολάχ παρά την κατάπαυση του πυρός
- Ισραήλ: Πέθανε ο Σαλόμ Ναγκάρ που απαγχόνισε τον εγκληματία ναζί Aντολφ Aϊχμαν
- Γερμανία: Ρωσικές ενέργειες δολιοφθοράς μπορεί να ενεργοποιήσουν το Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ