Χωρίς αναταράξεις
Μπορεί για κάποιους να θεωρείται δεδομένο, αλλά δεν είναι, η άνεση με την οποία ανοίγουν και κλείνουν εκδόσεις ομολόγων, με εντυπωσιακή συμμετοχή επενδυτών, οδηγώντας πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του φετινού προγράμματος ύψους 7 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα έχουμε Απρίλιο
- Σε κρίσιμη κατάσταση έφηβος που μολύνθηκε από τη γρίπη των πτηνών
- Αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής για τις αμυντικές δαπάνες – Τι θα γίνει με τα Ταμεία Συνοχής
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβαρδίζουν την Βηρυτό, η Χεζμπολάχ χτυπάει το Τελ Αβίβ
Ιδιαίτερη μέρα η φετινή Τετάρτη του Πάσχα για την οικονομία. Δεν είναι λίγο μέσα στην ίδια μέρα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να βρίσκει ξανά μια χαραμάδα για έξοδο στις αγορές, ο προϋπολογισμός τριμήνου να κινείται ήδη κατά πολύ υψηλότερα του στόχου και ο πληθωρισμός στην Ελλάδα να ανακοινώνεται από την Eurostat ως ο πέμπτος χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Βάλτε στην εξίσωση και το 11ήμερο ανοδικό σερί του Χρηματιστηρίου και έχουμε μια εικόνα, που λίγοι ανέμεναν για το χρονικό διάστημα που βρισκόμαστε. Αν μας κάτσει και η αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s την Παρασκευή τα μεσάνυχτα, τότε θα πάμε στις εκλογές με αισθητά καλύτερες προϋποθέσεις από ό,τι εκτιμούσε οποιοσδήποτε αναλυτής πριν από μερικές εβδομάδες. Τα μεγάλα προβλήματα, του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, το δημογραφικό, το κακό Δημόσιο και οι επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων, συνεχίζουν να υφίστανται. Αυτά δεν αναιρούν όμως το διαρκώς βελτιωμένο σκηνικό.
Στην πραγματικότητα η οικονομία βρίσκεται σε μια συνεχή αναμονή για τα χειρότερα, τα οποία ωστόσο (ακόμα;) δεν έρχονται. Η τάση για πορεία καλύτερη του αναμενομένου είναι πανευρωπαϊκή. Απλά εμείς πάμε ακόμα καλύτερα από τους άλλους.
Στην Ευρώπη τρεις παράγοντες φαίνεται ότι στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομία. Πρώτα από όλα η υποχώρηση του φόβου ότι θα υπάρξουν νέες ελλείψεις στην ενέργεια που οδήγησαν σε μείωση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου. Ο δεύτερος λόγος είναι η σημαντική υποχώρηση των πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η υπόθεση των ουκρανικών σιτηρών που πλέον είναι σχεδόν ανεπιθύμητο είδος σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Πολωνία, καθώς ασκεί πιέσεις στις εγχώριες τιμές, είναι χαρακτηριστική της αλλαγής τάσης στο παγκόσμιο εμπόριο. Πριν από μερικούς μήνες η υφήλιος αγωνιούσε για το πώς θα ξεφύγουν τα ουκρανικά σιτηρά από τα ρωσικά στρατεύματα, προκειμένου να αποφευχθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Ο τρίτος και καθοριστικότερος παράγοντας όλων ήταν ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός το πρώτο τρίμηνο του έτους, επιτρέποντας την ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα στην ευρωζώνη με ρυθμό πολλαπλάσιο της αντίστοιχης περιόδου των πολλών τελευταίων ετών.
Σε αυτό το σκηνικό η ελληνική οικονομία συνέχισε να παράγει περισσότερο από τις προβλέψεις. Η ανεργία μειώνεται ταχύτερα. Παραδόξως με τα δύο παραπάνω και ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται επίσης με ταχύ ρυθμό, ενώ ο προϋπολογισμός συνεχίζει – με τη «βοήθεια» και του πληθωρισμού – να υπεραποδίδει δίνοντας σήμα στέρεης και χωρίς λιτότητα επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα.
Την ίδια στιγμή, οι αγορές συνεχίζουν να μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε ήδη μέλος του κλαμπ των ανεπτυγμένων και με επενδυτική βαθμίδα χωρών. Μπορεί για κάποιους να θεωρείται δεδομένο, αλλά δεν είναι, η άνεση με την οποία ανοίγουν και κλείνουν εκδόσεις ομολόγων, με εντυπωσιακή συμμετοχή επενδυτών, οδηγώντας πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του φετινού προγράμματος ύψους 7 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα έχουμε Απρίλιο. Κρατήστε το σημαντικότερο. Ολα αυτά συμβαίνουν έναν μόνο μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να περάσουμε χωρίς μεγάλες τελικά αναταράξεις τον πολιτικό κίνδυνο στην οικονομία…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις