Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Σε «καταστροφικά» επίπεδα η απώλεια πάγων στους πόλους

Κλιματική αλλαγή: Σε «καταστροφικά» επίπεδα η απώλεια πάγων στους πόλους

Από το 1992 έως σήμερα έχει χαθεί από τους πόλους αρκετή ποσότητα νερού για να βυθίσει τη Γαλλία σε βάθος σχεδόν 15 μέτρων.

Τα καλύμματα πάγου στην Αρκτική και την Ανταρκτική λιώνουν σήμερα πέντε φορές ταχύτερα σε σχέση με τη δεκαετία του 1990, εκτιμά μεγάλη, διεθνής μελέτη για την κλιματική αλλαγή.

Αν οι σημερινοί ρυθμοί συνεχιστούν, η στάθμη των ωκεανών μπορεί να ανέβει κατά σχεδόν τρία μέτρα έως το τέλος του αιώνα και εκατοντάδες παράκτιες πόλεις θα χαθούν στα κύματα, προειδοποιούν οι δεκάδες επιστήμονες που συνεργάστηκαν στην προσπάθεια.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Earth Systems Science Data βασίστηκε σε δορυφορικές μετρήσεις του πάχους και της ροής των πολικών καλυμμάτων.

Χρηματοδοτούμενο από τη NASA και την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, το ερευνητικό πρόγραμμα προσφέρει δεδομένα στην Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC).

H μελέτη υπολογίζει ότι από το 1992 έως σήμερα έχουν χαθεί από τους πόλους 7,6 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου, ποσότητα αρκετή για να καλύψει τις ΗΠΑ με νερό βάθους 0,9 μέτρων, ή να βυθίσει τη Γαλλία σε βάθος σχεδόν 15 μέτρων.

Τα νούμερα είναι «καταστροφικά» σχολίασε στο Associated Press η Ρουθ Μότραμ, κλιματολόγος του Δανικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου και μέλος της συντακτικής ομάδας.

Απώλεια πάγου καταγράφεται κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια όμως το φαινόμενο έχει επιταχυνθεί.

Από το 1992 έως το 1996, τα πολικά καλύμματα πάγου συρρικνώνονταν κατά περίπου 116 δισεκατομμύρια τόνους τον χρόνο, με τα δύο τρίτα της απώλειας αυτής να αντιστοιχούν στην Ανταρκτική.

Από το 2017, όμως, η απώλεια εκτινάχθηκε στους 372 δισεκατομμύρια τόνους, με τα δύο τρίτα να αντιστοιχούν στους παγετώνες της Γροιλανδίας.

Από το 1992 έως σήμερα, η τήξη των πολικών πάγων έχει ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά μόλις 21 χιλιοστά κατά μέσο όρο. Το φαινόμενο όμως επιταχύνεται και η συμμετοχή του λιωσίματος των πόλων στην άνοδο της στάθμης αυξήθηκε σε πάνω από 25%, από περίπου 5% τη δεκαετία του 1990.

Το υπόλοιπο μέρος της ανόδου οφείλεται στη διαστολή του νερού λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και στο λιώσιμο παγετώνων σε άλλες περιοχές.

Μέχρι το 2100, εκτιμά η νέα μελέτη, η άνοδος εξαιτίας της τήξης των πολικών καλυμμάτων θα φτάσει τα 148 με 272 χιλιοστά.

«Η συνεχής μέτρηση των καλυμμάτων πάγου έχει κρίσιμη σημασία προκειμένου να προβλεφθεί η μελλοντική συμπεριφορά τους σε έναν θερμαινόμενο κόσμο και να προσαρμοστούμε στις απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι παράκτιες κοινότητες σε όλο τον κόσμο» δήλωσε η δρ Ινές Οτοσάκα του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Must in

Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη 4-2: Καταιγιστική η «Βασίλισσα» και -1 από την κορυφή

Η «Βασίλισσα» Ρεάλ νίκησε στο «Μπερναμπέου» τη Σεβίλλη με 4-2 και προσπέρασε την Μπαρτσελόνα, αφήνοντάς την τρίτη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο