Luxury: Στο μικροσκόπιο της ΕΕ τα είδη πολυτελείας
Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν να επιθεωρούν τις εγκαταστάσεις της Gucci
Η ακμάζουσα βιομηχανία ειδών πολυτελείας της Ευρώπης τέθηκε στο στόχαστρο των Βρυξελλών, καθώς οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν να επιθεωρούν τις εγκαταστάσεις της Gucci στο Μιλάνο στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας.
Η έρευνα στην Gucci, σε μια τοποθεσία που συνδέεται με την κατασκευή ταξιδιωτικών ειδών, τσαντών και άλλων δερμάτινων, αποσκοπούσε σε πιθανές παραβιάσεις του άρθρου 101 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters. Το συγκεκριμένο άρθρο απαγορεύει συμφωνίες που περιορίζουν, εμποδίζουν ή νοθεύουν τον ανταγωνισμό εντός της ΕΕ και έχουν επιπτώσεις στο εμπόριο μεταξύ των κρατών – μελών.
Η Kering, η εισηγμένη στο γαλλικό χρηματιστήριο μητρική εταιρεία της Gucci, επιβεβαίωσε αργά την Τετάρτη μια αναφορά του Reuters σχετικά με τους ελέγχους, προσθέτοντας ότι συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον κλάδο. Καμία άλλη ιταλική τοποθεσία δεν είχε στοχοποιηθεί για επιθεώρηση, πρόσθεσε η πηγή.
Ένας εκπρόσωπος της Kering είπε ότι η εταιρεία δεν είχε περαιτέρω σχόλια πέρα από τη δήλωση της Τετάρτης. Η ανταγωνίστρια LVMH αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τους ελέγχους.
«Οι έρευνες δεν είναι συνηθισμένες στα luxury brands»
Ο αναλυτής της Exane BNP Paribas, Antoine Belge, δήλωσε ότι η Kering κατανοεί ότι οι έλεγχοι είναι μέρος μιας συνολικής έρευνας που περιλαμβάνει πολλές εταιρείες και ότι τέτοιες έρευνες μπορεί να διαρκέσουν πολύ. «Αυτές οι έρευνες δεν είναι συνηθισμένες στα luxury brands», είπε.
Οι μετοχές της Kering υποχώρησαν 0,9% από το μεσημέρι της Πέμπτης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ρυθμιστικές αρχές της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας πραγματοποίησαν έφοδο σε εταιρείες στον τομέα της μόδας σε πολλές χώρες της ΕΕ, αλλά δεν κατονόμασε τις εταιρείες που εμπλέκονται ούτε διευκρίνισε τις πιθανές παραβιάσεις που ερευνούσε.
Οι εταιρείες που κρίνονται ένοχες για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις