Δικαστήριο της ΕΕ: Καθεστώς πρόσφυγα για τις γυναίκες που κινδυνεύουν από εγκλήματα «τιμής»
Γυναίκες που κινδυνεύουν από εγκλήματα «τιμής», αναγκαστικούς γάμους και ενδοοικογενειακή βία στην χώρα καταγωγής τους μπορούν να λαμβάνουν το καθεστώς του πρόσφυγα.
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Γυναίκες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κινδυνεύουν από εγκλήματα «τιμής», αναγκαστικούς γάμους και ενδοοικογενειακή βία στην χώρα καταγωγής τους μπορούν να λαμβάνουν το καθεστώς του πρόσφυγα, δήλωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζαν-Ρισάρ ντε λα Τουρ.
Η γνωμοδότησή του αφορά υπόθεση που παραπέμφθηκε στο διεθνές δικαστήριο από δικαστήριο της Βουλγαρίας, το οποίο δεν κατέληξε σε απόφαση σχετικά με την απόδοση του καθεστώτος του πρόσφυγα σε γυναίκα κουρδικής καταγωγής η οποία δηλώνει ότι κινδυνεύει να υποστεί βία αν επιστρέψει στην Τουρκία.
Η γυναίκα παντρεύτηκε δια της βίας και έπειτα από σειρά περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και απειλών από τον σύζυγο και άλλα μέλη της οικογενείας της έφυγε από το σπίτι της και κατέληξε στην Βουλγαρία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Γιατί οι γυναίκες
Η διεθνής προστασία που προβλέπεται για τους πρόσφυγες μπορεί να δοθεί σε ένα άτομο που είναι εκτεθειμένο στην βία επειδή ανήκει σε μία «συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα» και οι γυναίκες, λόγω του φύλου τους, μπορούν να θεωρηθούν τέτοιου είδους ομάδα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας στην υπόθεση Ζαν-Ρισάρ ντε λα Τουρ.
Κατά συνέπεια, οι βουλγαρικές αρχές οφείλουν να εξετάσουν προσεκτικά αν υπάρχει απευθείας σχέση ανάμεσα στους κινδύνους που διατρέχει η γυναίκα στην Τουρκία και το φύλο της, επισημαίνει ο γενικός εισαγγελέας.
Οι γνωμοδοτήσεις αυτές δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνήθως τις ακολουθεί για την τελική του απόφαση που αναμένεται εντός αρκετών εβδομάδων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις