Χθες ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στη Δράμα και από σήμερα στο Βερολίνο, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Πρόκειται για μια εξελισσόμενη στρατηγική εξωστρέφειας, ενώ στην ατζέντα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης η υπόθεση με τον Αλέξη Γεωργούλη έχει μουδιάσει την αξιωματική αντιπολίτευση και αναδιατάσσει το όλο πλάνο της. Η Κουμουνδούρου προσπαθεί εναγωνίως να ξεφύγει από τη δίνη που δημιούργησε ο μέχρι πρότινος ευρωβουλευτής της.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επαναλαμβάνουν πως οι χειρισμοί από μεριάς τους ήταν οι ορθότεροι και οι δικαιότεροι και πως τα ανακλαστικά τους ήταν ακαριαία, αφού αμέσως ο Αλέξης Γεωργούλης βρέθηκε εκτός κόμματος και ευρωομάδας χωρίς δεύτερες σκέψεις. Παραπέμπουν δε με νόημα στο άδειασμα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας προχθές από το Λαύριο, που όπως λένε δεν είναι απλώς προσωπικό για τον Γεωργούλη, αλλά αξιακό και μακριά από λογικές τού «ναι μεν, αλλά…». Βέβαια, η πολιτική ατζέντα σήμερα είναι εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ που προνομιακά θα ήθελε να παίξει με τις αιχμές της Οικονομίας ή του πληθωρισμού, να αποδομεί το επιτελικό κράτος, αλλά αυτές τις ημέρες βρίσκεται στα σχοινιά της αντιπαράθεσης και με την πλάτη στον τοίχο.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι εστιάζουν σε δύο αδύνατα σημεία: Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιμένουν στην απαράδεκτη διάσταση της διαρροής των προσωπικών στοιχείων της καταγγέλλουσας και παρότι εκείνη πλέον έσπευσε να κοινοποιήσει την υπόθεση και να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες απ’ τα γεγονότα. «Κάποιοι – και ο κ. Γεωργούλης και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – προσπαθούν να δώσουν μια άλλη χροιά σε αυτό το γεγονός, κάτι που για εμένα δείχνει – πέρα από την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής – μια λανθασμένη πρακτική, μια πολύ άσχημη νοοτροπία. Οφείλουμε όλοι μας να σταθούμε απέναντι σε αυτές τις νοοτροπίες και να εξετάζουμε τέτοιες καταστάσεις και τέτοια γεγονότα χωρίς να βάζουμε την πολιτική ή την ιδιοτέλεια ως κεντρικό στοιχείο αντιμετώπισης…», είπε για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Από την άλλη, ένα μέρος της αμηχανίας στην Κουμουνδούρου έχει πυροδοτηθεί από το πότε ήλθαν σε γνώση τους οι καταγγελίες. Οι φήμες υπήρξαν, όπως λέει το ρεπορτάζ, εδώ και καιρό και έγινε αρχικά κοινωνός τους ένα μέρος των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αν και ο Γεωργούλης όταν είχε ρωτηθεί είχε αποκρούσει τα όσα τότε ακούγονταν. Από μεριάς κυβέρνησης, αναφέρονται σε ένα είδος σχετικοποίησης των γεγονότων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα μέρος δημοσιολόγων του – αναφέρθηκε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κέρκυρα στο θέμα, ενώ αναφορά σε επιχείρηση αποδόμησης της καταγγέλλουσας έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Εσωκομματικές ανησυχίες

Η «φάκα» όπου έχει πιαστεί η Κουμουνδούρου για το θέμα, έχει και δύο επιπλέον εσωτερικές διαστάσεις: Το μεγαλύτερο μέρος δεν μπήκε στη συζήτηση για τη σχετικοποίηση ευθυνών θύματος και θύτη, εξάλλου βοήθησε και η γραμμή Τσίπρα που δεν άφηνε χώρο, όπως είπαμε. Και αυτό παρότι τέθηκε το ζήτημα του τεκμηρίου της αθωότητας – με μεγαλύτερη ένταση από υποθέσεις άλλων. Δεύτερον, καταγράφεται και μια πιο ζωηρή τάση που συζητά και πέραν των γεγονότων για το είδος των υποψηφίων και τον τρόπο επιλογής τους. Πάντως στελέχη, όπως ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, βγήκαν πιο προωθημένα αφού και καυστικός ήταν με τη διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας (είπε πως συνιστά ποινικό αδίκημα και άρα πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας), ενώ επέστρεψε την κατηγορία πως η διαρροή έγινε από το κόμμα του. Εκανε ένα βήμα ακόμη, τέλος, λέγοντας πως η έδρα του ευρωβουλευτή πρέπει να επιστραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε τον δικαιωματικό αγώνα του χώρου του τώρα που στη δίνη καταγγελιών βρέθηκε δικό τους πολιτικό στέλεχος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ