Σχέδιο εξορμήσεων εκτός Αττικής το λιγότερο δύο φορές την εβδομάδα έως την «πιο κρίσιμη μέρα» της 21ης Μαΐου έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το δίλημμα «θέλουμε στο τιμόνι τη ΝΔ με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θέλουμε κυβερνήτη ή πολιτικά μπουλούκια που ναυαγούν στις δυσκολίες;», όπως το διατύπωσε από την Κέρκυρα και με έμφαση στις πιο δύσκολες περιοχές, εκεί όπου η ΝΔ πιέζεται είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά της. Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι το ερχόμενο Σάββατο 22 Απριλίου θα μεταβεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την προκήρυξη των εκλογών, συνεπώς την ίδια μέρα θα διαλυθεί η Βουλή και τα επιτελεία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα μπουν επισήμως σε προεκλογική τροχιά 30 ημερών.

Το βλέμμα του Κ. Μητσοτάκη είναι στραμμένο ταυτόχρονα στο δύσπιστο κεντρώο ακροατήριο και σε απογοητευμένους δεξιούς, σε ψηφοφόρους δηλαδή που επιμένουν να… λοξοκοιτάζουν μακριά από τη ΝΔ ή σε μια στάση αναμονής, όπως προκύπτει από κυλιόμενες μετρήσεις, ενώ υπάρχουν αντίστοιχες γεωγραφικές στοχεύσεις. «ΤΑ ΝΕΑ» έχουν αναδείξει τους προβληματισμούς που ξεπηδούν για τη γαλάζια παράταξη μεταξύ άλλων από Ιόνιο, Δυτική Μακεδονία, Εύβοια, Ηπειρο, καθώς και τα κατά τόπους μικρότερα καμπανάκια που χτυπούν από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αττική και την Κρήτη, με την πρωθυπουργική επιχείρηση «εξωστρέφεια τελικής ευθείας» να τα επιβεβαιώνει.

Ενδεικτικά, οι επόμενες ημέρες του Μητσοτάκη περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, «ιδιαίτερους» σταθμούς για τον προεκλογικό αγώνα της γαλάζιας παράταξης: την περιφέρεια-βαρόμετρο της Κρήτης (το προσεχές Σαββατοκύριακο), τη Δυτική Αθήνα (το Αιγάλεω συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα), όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε το 2019 άνετο προβάδισμα σχεδόν εννέα μονάδων, καθώς και τη μεθεπόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, την «προβληματική» για τους γαλάζιους Εύβοια και την Ηλεία όπου το 2019 υπήρξε «μάχη» με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτιά.

Στην Κέρκυρα

Τυχαία δεν ήταν ούτε η επιλογή του Μητσοτάκη να μεταβεί στην Κέρκυρα για το «αναπτυξιακό πλάνο» για τα Ιόνια του 2030, αμέσως μετά την πασχαλινή ανάπαυλα του Αλέξη Τσίπρα στο νησί. «Ηρθε να πει τα μίζερα ψέματά του» είπε ο Πρωθυπουργός, αποκαλώντας τον πολιτικό αντίπαλό του «εκπρόσωπο του γκρίζου και της κακομοιριάς», ενώ έφερε σε πρώτο πλάνο τα ζητήματα της οικονομίας. Κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εάν γίνουν πράξη όσα υπόσχεται «θα οδηγήσουν είτε σε τσουνάμι νέων φόρων είτε σε νέο μνημόνιο», ο ίδιος συνέδεσε εκ νέου την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας «πριν από το τέλος του 2023» με την ανάγκη «να προκύψει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ». Το σινιάλο του προς τους συνταξιούχους ήταν η δέσμευση ότι «θα συνεχίσουμε να τους ενισχύουμε μέχρι που να σβήσει η προσωπική διαφορά», ενώ προς τους εργαζομένους χαρακτήρισε «εφικτό στόχο» να αυξηθούν «τουλάχιστον κατά 25% οι αμοιβές στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μέσα στην επόμενη τετραετία».

Εμμέσως ο Μητσοτάκης, χωρίς να αναφερθεί σε «κυβέρνηση ηττημένων», έσπευσε ξανά να επισείσει τον κίνδυνο, λέγοντας ότι «αν οι αριθμοί βγαίνουν, δεν θα διστάσουν να συμμαχήσουν» και μιλώντας ακόμα και για «μίσος για τη ΝΔ και εμένα προσωπικά». Από τα μηνύματα του Πρωθυπουργού δεν έλειπαν ούτε το «όχι» του στη χαλαρή αντιμετώπιση της κάλπης της απλής αναλογικής ούτε οι αναφορές του περί ανοιχτής ΝΔ σε πρόσωπα και ιδέες. «Αυτοδυναμία σημαίνει και κάτι ακόμα», είπε, «σημαίνει ευρυχωρία, είχα δεσμευτεί ότι θα διευρύνω τη ΝΔ και το τήρησα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ