Υπόθεση Γεωργούλη: Ερωτήματα για την καθυστέρηση της διερεύνησης
Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκαλούνται από την τριετή καθυστέρηση της διερεύνησης της καταγγελίας.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την υπόθεση Γεωργούλη μετά την καταγγελία της δικηγόρου στην Κομισιόν. Η αποκάλυψη του ονόματος της καταγγέλλουσας, προκάλεσε την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Από την άλλη πλευρά, εντός της ημέρας οι συνήγοροι του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή θα έχουν στα χέρια τους την δικογραφία της υπόθεσης.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι μαρτυρίες και για κακοποιητική εργασιακή συμπεριφορά. Σε ότι αφορά τις βελγικές αρχές, ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης, τόνισε πως είναι «υπόλογες για το θέμα της καθυστέρησης ως προς την έρευνα», παραβιάζοντας τη διεθνή σύμβαση που έχουν υπογράψει. «Έχω την εντύπωση ότι δεν μπορεί να αποκτήσει την οποιαδήποτε ιδιότητα αν δεν αρθεί η ασυλία» τόνισε ο νομικός, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξη του για το γεγονός ότι οι αρχές καθυστέρησαν τρία χρόνια με την συγκεκριμένη, επώνυμη καταγγελία.
Σχετικά με την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης
«Η άρση της ασυλίας δεν είναι θέμα του ευρωβουλευτή. Διευκολύνει την άρση ο ίδιος, αλλά είναι θέμα του Ευρωκοινοβουλίου» είπε ο Βασίλης Χειρδάρης, προσθέτοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν χαρακτηρίζεται για την ύψιστη ταχύτητά του και την αντίδρασή του, εκτιμώντας ότι θα καθυστερήσει η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.
Αναφορικά με τις πληροφορίες για τις παλαιότερες καταγγελίες εις βάρος του γνωστού ηθοποιού και πολιτικού, οι οποίες φέρεται να τέθηκαν στο αρχείο ο κ. Χειρδάρης εξέφρασε την άποψη ότι «εάν έχουν μπει στο αρχείο σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία».
«Για να βγει κάποια υπόθεση από το αρχείο πρέπει να υπάρχουν νέα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία» τόνισε. Ο έγκριτος νομικός αναφέρθηκε και στη διεθνή σύμβαση του 2011, που συνήφθη στην Κωνσταντινούπολη, του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας την οποία έχει υπογράψει το Βέλγιο, αλλά και η Ελλάδα.
Τι προβλέπει η σύμβαση για την έμφυλη βία
Σύμφωνα με αυτή τη σύμβαση για την έμφυλη βία, την οποία επικύρωσε το 2018 η Ελλάδα, προβλέπεται η άμεση ενέργεια των κρατικών οργάνων σε περίπτωση έμφυλης βίας. «Βλέπω μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση των βελγικών αρχών. Είναι παραβίαση σαφώς της σύμβασης, η μη έγκαιρη και γρήγορη αντίδραση των βελγικών αρχών».
Και όπως είπε στην εκπομπή «Newsroom», οι μισές καταγγελίες από όσες γίνονται για σεξουαλική κακοποίηση δεν αποδεικνύονται και πολλές δεν οδηγούνται στα δικαστήρια ή απαλλάσσεται ο κατηγορούμενος, «το κάθε κράτος έχει υποχρέωση να διερευνά υποθέσεις κυρίως έμφυλης βίας και ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό όφειλε να το ερευνήσει». Ο κ. Χειρδάρης δεν παρέλειψε να πει ότι «οι βελγικές αρχές είναι υπόλογες για το θέμα της καθυστέρησης ως προς την έρευνα».
Βήμα προς βήμα η διαδικασία άρσης της ασυλίας
Στο ερώτημα για το ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, ο ποινικολόγος, Νίκος Πετρίδης, απαντά: «Όταν δέχεται ένα αίτημα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αυτομάτως το διαβιβάζει στην Ολομέλεια και η Ολομέλεια το στέλνει στην ειδική επιτροπή των νομικών θεμάτων. Η νομική επιτροπή ελέγχει τυπικά ζητήματα και στη συνέχεια γνωμοδοτεί για τις προϋποθέσεις άρσης ασυλίας.
Η τοποθέτησή του, η οποία δεν είναι απαραίτητα δεσμευτική, επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, το οποίο αποφασίζει. Μπορεί να ζητήσει ο ενδιαφερόμενος να παρουσιαστεί ή να εκπροσωπηθεί. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα το αίτημα άρσεως να γίνει από συνάδελφό του ευρωβουλευτή.
Όταν αυτό συμβεί, λοιπόν, αναδιαβιβάζεται η δικογραφία στην Ολομέλεια, η οποία αποφαίνεται και για την άρση. Μέχρι το σημείο της άρσης, ο ενδιαφερόμενος δεν έχει καμία απολύτως δέσμευση δικονομική ή ποινική. Δηλαδή, δεν μπορεί να συλληφθεί, μπορεί όμως να κληθεί για να καταθέσει ενώπιον εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών».
Πώς αντέδρασε ο Γεωργούλης στην καταγγελία
Ο Αλέξης Γεωργούλης αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και στην πρώτη του δήλωση μετά την καταγγελία, έκανε λόγο για «καταφανώς ψευδή και συκοφαντική καταγγελία».
«Δυστυχώς ζούμε σε δύσκολες και επικίνδυνες εποχές. Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορούμαι ότι υποβλήθηκε σε βάρος μου, καταφανώς ψευδής και συκοφαντική καταγγελία, για περιστατικό που δήθεν συνέβη πριν τρία χρόνια.
Απέναντι σε αυτήν την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται – μάλλον όχι τυχαία – λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προτίθεμαι να δώσω τη μάχη μου στη δικαιοσύνη, για την αλήθεια και την αποκατάσταση του ονόματός μου, αιτούμενος ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής μου ασυλίας.
Στο πλαίσιο αυτό και επειδή δεν θέλω επ’ ουδενί να επηρεάσω τον αγώνα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, σε όλα τα επίπεδα, με ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα, θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση των οργάνων του κόμματος και υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του κόμματος καθώς και από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» ανέφερε ο κ. Γεωργούλης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις