Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Έσπασε ένα μεγάλο ταμπού στην Τουρκία
«Είμαι αλεβίτης, είμαι ένας ειλικρινής μουσουλμάνος», είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε προεκλογικό του σποτάκι.
- Παλαιστίνια-Αμερικανίδα βουλευτής αρνήθηκε να στηρίξει την Κάμαλα Χάρις
- Συγκλονίζει βίντεο με τη διάσωση γυναίκας στην Ισπανία - Ήταν εγκλωβισμένη 3 μέρες σε αυτοκίνητο
- Ένα αντίο στον σπουδαίο δημοσιογράφο Νίκο Ψιλάκη
- Γυναίκα έβγαλε τα ρούχα της σε πανεπιστήμιο στο Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για την χιτζάμπ
Όταν ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως είναι αλεβίτης «έσπασε» πραγματικά ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού στην Τουρκία. Στην ουσία, ο αλεβισμός είναι μία μουσουλμανική θρησκεία που δεν ακολουθεί ορισμένους κανόνες και τελετουργικά του ισλάμ, ενώ οι ακόλουθοι της έχουν υπάρξει θύματα διακρίσεων και σφαγών κατά το παρελθόν.
«Πιστεύω πως είναι καιρός να μιλήσω μαζί σας για ένα πολύ ιδιαίτερο, πολύ ευαίσθητο ζήτημα. (…) Είμαι αλεβίτης, είμαι ένας ειλικρινής μουσουλμάνος», ανέφερε σε βίντεο που ανέβηκε την Πέμπτη (19.4.2023) στο Twitter ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, «σπάζοντας» το ταμπού αφού οι αλεβίτες εξακολουθούν να θεωρούνται αιρετικοί από ορισμένους σκληροπυρηνικούς σουνίτες.
Υπόσχεται να βάλει τέλος στις διακρίσεις
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ενδέχεται να γίνει ο πρώτος αλεβίτης πρόεδρος της Τουρκίας, υπόσχεται, αν εκλεγεί το Μάιο, να βάλει τέλος στις διακρίσεις και στις «θρησκευτικές διενέξεις που κάνουν να υποφέρει» η χώρα, της οποίας η πλειονότητα των κατοίκων της είναι μουσουλμάνοι, αλλά το σύνταγμα κατοχυρώνει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.
Πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, παρατηρητές υποστήριζαν πως ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει γεννηθεί στην περιφέρεια Ντερσίμ (έχει μετονομασθεί Τουντσελί και βρίσκεται στην ανατολική Τουρκία), της οποίας ο πληθυσμός είναι στην πλειονότητά του Κούρδοι και αλεβίτες και είχε εξεγερθεί στο παρελθόν κατά της κεντρικής κυβέρνησης, δυσκολευόταν να πείσει τους συντηρητικούς σουνίτες ψηφοφόρους.
Ποια η θέση του Ερντογάν για τους αλεβίτες
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε στο παρελθόν στοχοθετήσει αυτή τη μειονότητα, κατηγορώντας τα μέλη της ότι «κυριαρχούν» μεταξύ των δικαστών στην Τουρκία και ότι επινοούν «μια νέα θρησκεία».
Στη διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας, ο Ερντογάν δεν έχει επιτεθεί ανοικτά στον αντίπαλό του και αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για τη θρησκευτική ταυτότητά του.
«Αν σε απειλούν έμμεσα εξαιτίας της ταυτότητάς σου, μην ανησυχείς. Δεν θα αφήσουμε κανένα να είναι περιθωριοποιημένος σ’ αυτή τη χώρα. Θα είμαστε στο πλευρό σου όπως είμαστε για όλα τα θύματα», είχε δηλώσει ο Ερντογάν τον Ιούνιο του 2022 απευθυνόμενος στον Κιλιτσντάρογλου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις