Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σουδάν: Η αρχαία τραγωδία στην αφρικανική αιματοχυσία και η… ουρά της Ρωσίας

Σουδάν: Η αρχαία τραγωδία στην αφρικανική αιματοχυσία και η… ουρά της Ρωσίας

Η εξουσία ως φορέας κακού είναι τόσο παλιά όσο η ελληνική τραγωδία.

Η αιματοχυσία στο Σουδάν, παρότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας, δεν φαίνεται να συγκινεί τον υπόλοιπο κόσμο.

Στην Ελλάδα το σχετικό ενδιαφέρον των περισσοτέρων επικεντρώνεται και –ίσως όχι άδικα-  στους 15 εγκλωβισμένους Έλληνες στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ μαζί με τον Μητροπολίτη Σάββα, Νουβίας και παντός Σουδάν και τους υπόλοιπους 135 συμπατριώτες μας, που βρίσκονται ερμητικά κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τα πυρά ολούθε τους.

Κι όμως αυτός ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον εθνικό στρατό του στρατηγού Αμπντέλ Φαράχ αλ Μπουχράν και των δυνάμεων της παραστρατιωτικής οργάνωσης (Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης) του στρατηγού Μοχάμεντ Ντάγκαλο ή Χεμεντί έχει μεγάλο ενδιαφέρον για πολλές χώρες του κόσμου.

Μετωπική σύγκρουση

Η εξουσία εξάλλου, ως φορέας κακού είναι τόσο παλιά όσο η ελληνική τραγωδία, είτε ο λόγος γίνεται για τον Οιδίποδα, τον Αία και τον Ηρακλή, είτε για την Αντιγόνη, την Ηλέκτρα και τη Δηιάνειρα. Η πάλη για την απόκτηση της στο σύνολο της είναι αυτή που σήμερα έχει βάλει φωτιά στην Αφρικανική χώρα με τους δύο προαναφερόμενους στρατιωτικούς, που πραγματοποιήσαν από κοινού το πραξικόπημα του 2021, μετά την ανατροπή του μακροβιότερου ηγέτη του Σουδάν, Ομάρ ελ-Μπεσίρ το 2019, να βρίσκονται πλέον σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Η σπίθα που προκάλεσε την ανάφλεξη λέγεται πως είναι η συμφωνία που έκανε πριν από μερικούς μήνες ο στρατηγός Αλ Μπουρχάν με μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου στο Σουδάν για τη διεξαγωγή εκλογών. Ο Χεμεντί, που έχει πλουτίσει από τις εξαγωγές χρυσού από τα παράνομα ορυχεία, όπως γράφει ο Guardian, δεν σκοπεύει να του κάνει τη χάρη και μαζί, όπως εκτιμάται, με τον έκπτωτο δικτάτορα Μπεσίρ επιχειρεί να του «σπάσει τα μούτρα» πάνω στο χαλί, που τραβάει κάτω από τα πόδια του.

Δεν υπάρχει όμως ιστορία χωρίς δεύτερη ανάγνωση και το προαναφερόμενο πολύτιμο μέταλλο, μαζί με τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έχουν εντοπιστεί στο Σουδάν, προσφέρουν μια αφήγηση πολύ κοινή για τα περισσότερες χώρες της μεγαλύτερης και φτωχότερης ηπείρου σε όλο τον κόσμο.

Μια γνωστή ιστορία

Μια πλούσια χώρα, ένας πάμφτωχος λαός, αιμοδιψείς λήσταρχοι και διψασμένα για ενέργεια πλούσια κράτη, που δεν ξέρουν πώς να καρπωθούν, αλλά το παλεύουν με όποιον τρόπο μπορούν, αυτά που τόσο αφειδώς χαρίστηκαν σε αυτήν και άλλες μικρότερες γωνιές της γης.

Επιπλέον, το Σουδάν που συνορεύει με επτά χώρες, ανάμεσα τους και η «πολύφερνη νύφη», το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Αίγυπτος, έχει μια ακτογραμμή με την Ερυθρά Θάλασσα, η οποία είναι απαραίτητη για το διεθνές εμπόριο.

Και κάπου εκεί το ζήτημα κάνει στροφή στη Ρωσία, που εδώ και καιρό συζητά για την κατασκευή μιας ναυτικής βάσης στο Πορτ Σουδάν, η οποία θα έχει εξέχουσα σημασία για το ναυτικό της χώρας του Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχει μια και μόνο ακόμα ναυτική βάση στη Συρία, στο λιμάνι Ταρτούς στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου.

Η Ρωσία και η βάση της

Η όλη συζήτηση είχε παγώσει το 2021 και δεν είχε επικυρωθεί από το κοινοβούλιο του Σουδάν, αφού ο σουδανικός στρατός ήθελε να επανεξετάσει τη συμφωνία για να διασφαλίσει ότι θα ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα και τα κέρδη τους.

Σύμφωνα με το Associated Press η αναθεώρηση αυτής της συμφωνίας για τη βάση που θα φιλοξενεί τέσσερα πολεμικά πλοία και 300 Ρώσους στρατιώτες, εξασφαλίζοντας στο ναυτικό της Ρωσίας παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό, ολοκληρώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου.

Το ξέσπασμα του εμφυλίου, όπως τον χαρακτηρίζουν οι αναλυτές, άφησε την έγκριση της για τη μελλοντική πολιτική κυβέρνηση της χώρας και το νομοθετικό σώμα, που πρέπει να την επικυρώσει πριν τεθεί σε ισχύ.

Από όλα τα παραπάνω, αν κάτι γίνεται πλήρως κατανοητό είναι ότι τα συμφέροντα στον σουδανικό «αχυρώνα» είναι και πολλά και αντικρουόμενα, δικαιολογώντας απόλυτα την αναζήτηση όλων για έναν από μηχανής Θεό, που θα δώσει τη λύση που ο καθένας τους ξεχωριστά επιθυμεί.

Must in

Η Τσέλσι των «16», οι 15 με… εισιτήριο και ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο βήμα

Από τις 36 ομάδες της διοργάνωσης, μόνο η Τσέλσι διατηρεί το απόλυτο της συγκομιδής με πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, ενώ άλλες δύο ομάδες -Γκιμαράες και Σάμροκ Ρόβερς- παραμένουν αήττητες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο