Κτηνοτροφία: Τι προβλέπει το πρόγραμμα επιτήρησης καταρροϊκού πυρετού του προβάτου
Τα μέτρα επί υποψίας Καταρροϊκού Πυρετού
- Στέλεχος της ΑΑΔΕ σε κύκλωμα που διακινούσε ποτά «μπόμπες» – Δώδεκα συλλήψεις
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Airbnb: Ρεκόρ ανόδου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2024
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
Εγκρίθηκε η εφαρμογή του προγράμματος επιδημιολογικής επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού (ΚΠ) στην Ελλάδα για το έτος 2023, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι σοβαρότατο νόσημα, που προκαλεί σημαντικές οικονομικές απώλειες στους κτηνοτρόφους. Οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου. Μολύνονται αιγοπρόβατα, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.
Η συστηματική έρευνα και διαφορική διάγνωση, με εφαρμογή κατάλληλων εργαστηριακών τεχνικών του καταρροϊκού πυρετού (ΚΠ) στα βοοειδή, στα πρόβατα και στα αιγοειδή, μέσω της παθητικής και της ενεργητικής επιτήρησης και η έρευνα, μέσω της εντομολογικής επιτήρησης, του είδους και της διασποράς των ξενιστών Culicoides στη χώρα αποτελούν στοίχοι του προγράμματος. Σε περίπτωση ορομετατροπής ή/και ανίχνευσης ιού του ΚΠ σε ζώο μάρτυρα, απαιτείται η άμεση διενέργεια περαιτέρω έρευνας (κλινικής και εργαστηριακής) για τον αποκλεισμό ή μη της κυκλοφορίας του ιού του ΚΠ.
Ποια μέτρα λαμβάνονται επί υποψίας Καταρροϊκού Πυρετού
Σε περίπτωση υποψίας Καταρροϊκού Πυρετού (συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης ορομετατροπής ζώου μάρτυρα), η αρμόδια Κτηνιατρική Αρχή της Περιφερειακής Ενότητας, ενημερώνει άμεσα την Κεντρική Αρμόδια Αρχή (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ) και προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες:
- Με απόφαση της αρμόδιας Κτηνιατρικής Αρχής της Περιφέρειας/Περιφερειακής Ενότητας, όλα τα ζώα της εκμετάλλευσης υπόκεινται σε περιορισμό των μετακινήσεων μέχρι να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της κλινικής, επιδημιολογικής και εργαστηριακής έρευνας που διεξάγεται από την αρμόδια αρχή, εκτός αν η μετακίνηση πραγματοποιείται σκοπό την άμεση σφαγή.
- Περαιτέρω, δίνει εντολή για μέτρα μετριασμού του κινδύνου, όπου είναι αναγκαίο και τεχνικά εφικτό, ώστε να αποτραπεί ή να μειωθεί η έκθεση των ζώων από τον στοχευόμενο ζωικό πληθυσμό σε επιθέσεις από διαβιβαστές.
- Επεκτείνει τα ως άνω μέτρα σε εγκαταστάσεις όπου τα ζώα από τον τοχευόμενο ζωικό πληθυσμό είχαν παρόμοια έκθεση σε διαβιβαστές λοιμωδών νόσων με αυτή στην οποία υπόκεινταν τα ζώα για τα οποία υπάρχει υπόνοια νόσου.
- Εάν υπάρχουν ενδείξεις από τη διενέργεια της επιδημιολογικής έρευνας, ότι η εκμετάλλευση που βρισκόταν το ζώο, όταν ανέκυψαν οι υπόνοιες για τη νόσο, δεν είναι η εκμετάλλευση στην οποία το ζώο μολύνθηκε, πρέπει να τεθεί, επιπλέον, σε επιτήρηση και η δεύτερη εκμετάλλευση στην οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι έλαβε χώρα η μόλυνση.
- Ενημέρωση των κτηνοτρόφων, σχετικά με τη συμπτωματολογία, την παθογένεια και την επιδημιολογία του Καταρροϊκού Πυρετού, καθώς και επεξήγηση των ισχυόντων νομικών, διοικητικών και οικονομικών μέτρων.
Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω μέτρα μπορούν να ανακληθούν με σχετική απόφαση, όταν η τοπική αρμόδια αρχή εκτιμήσει ότι δεν είναι πλέον αναγκαία για τον περιορισμό του κινδύνου εξάπλωσης της νόσου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις