Απογραφή 2021: Μειώθηκε ο πληθυσμός της Ελλάδας κατά 3,11% – Στους 10.482.487 ο πληθυσμός
Μείωση πληθυσμού σημειώθηκε και στην επαρχία
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Στους 10.482.487 ανέρχεται ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας σύμφωνα με την απογραφή του 2021, όπως αναφέρει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Τα 5.356.510 είναι γυναίκες (51,1%) και τα 5.125.977 άντρες (48,9%), ενώ ο συνολικός πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 3,11% συγκριτικά με την απογραφή του 2011.
Παράλληλα, μείωση του πληθυσμού παρατηρείται στις περισσότερες επαρχίες της χώρας, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Ο πληθυσμός ανά περιφέρεια
Αναλυτικότερα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης καταγράφεται μείωση του πληθυσμού κατά 7,6%, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά 4,6%, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατά 10,3%, στην Περιφέρεια Ηπείρου 5%, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 6,1%, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά 7,1%, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατά 1,6%, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατά 4,6%, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά 6,6%, στην Περιφέρεια Αττικής μόλις κατά 0,4% και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγίου κατά 2,2%.
Αντίθετη πορεία ακολούθησε σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθυσμός στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που κατέγραψε αύξηση της τάξης του 6,1%, συγκριτικά με την απογραφή του 2011.
Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και η Περιφέρεια Κρήτης που κατέγραψε επίσης αύξηση, αν και οριακή, της τάξης του 0,2%.
Ο πληθυσμός ανά Δήμο
Σε ό,τι αφορά στους Δήμους της χώρας, 24 κατέγραψαν αύξηση, παρά τη συνολική τάση για μείωση του πληθυσμού ενώ πληθυσμιακή αύξηση παρατηρείται και σε δήμους τουριστικών περιοχών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή του πληθυσμού, το Λεκανοπέδιο Αττικής διατηρεί σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό αν και μία οριακή μείωση της τάξης του 0,4%.
Ωστόσο, υπάρχουν εσωτερικές διακυμάνσεις. Στον Κεντρικό Τομέα παρατηρείται μείωση 2,7%, ενώ στον Βόρειο Τομέα υπάρχει αύξηση 1,5%.
Πτώση της τάξης του 2,2% σημειώνεται στον Δυτικό Τομέα, ενώ ο Νότιος τομέας έχει παραμείνει σχεδόν σταθερός, με οριακή πτώση μόλις 0,1%.
Σημαντική άνοδο κατέγραψε η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με 3,3%, ενώ άνοδο της τάξης του 2,9% κατέγραψε η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής. Οριακή πτώση της τάξης του 2% σημείωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς, ενώ κατά 6,2% υποχώρησε ο πληθυσμός της Περιφερειακή Ενότητας Νήσων.
Σε ότι αφορά στις τουριστικές περιοχές σημειώθηκε αύξηση του πληθυσμού σε αρκετούς δήμους όπως των Ξάνθης, Ιωαννιτών, Λαρισαίων, Χαλκιδέων, Ζακύνθου, Αργοστολίου, Πατρέων, Καλαμάτας, Πειραιώς, Μυτιλήνης, Ικαρίας, Καλυμνίων, Καρπάθου, Κω, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Ρόδου, Τήνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνης και Χανίων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις