«Σεισμός» στο Φανάρι: Ποιος είναι ο Μέγας Αρχιμανδρίτης που συνελήφθη για κλοπή ρολογιού
Κεραυνός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με τη σύλληψη ενός από τους πλέον έμπιστους ιερωμένους του κ. Βαρθολομαίου
Σεισμό στο Φανάρι με σοβαρές προεκτάσεις στην Κωνσταντινούπολη, προκαλεί η είδηση της σύλληψης του Μέγα Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αγαθάγγελου Σίσκου.
Ο Αρχιμανδρίτης συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές για κλοπή ρολογιού μεγάλης αξίας το οποίο είχε κατασκευασθεί για συλλεκτική συλλογή το 1800 για λογαριασμό των Ανακτόρων.
Ο Σίσκος μπήκε στη φυλακή στις 17 Απριλίου αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος μετά από παρέμβαση του Πατριαρχείου, όμως, τέθηκε σε επ’ αόριστω αργία.
Το βίντεο που κυκλοφορεί δείχνει τον Αρχιμανδρίτη να κλέβει το ρολόι ενώ η ιδιοκτήτρια του καταστήματος εξέφρασε τη λύπη της για τον συγκεκριμένο και τη θέση που κατέχει στο Πατριαρχείο.
Η είδηση προκάλεσε όπως αναμενόταν μεγάλη αναταραχή στην Πόλη καθώς ο αρχιμανδρίτης είναι ουσιαστικά δεξί χέρι του Οικουμενικού Πατριάρχη με ιδιαίτερα υψηλή θέση στο Φανάρι.
Και για το λόγο αυτό γίνεται έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη, μια υπόθεση που ασφαλώς πλήττει το κύρος του Πατριαρχείου.
Ποιος είναι ο Αγαθάγγελος Σίσκος
Δεν πρόκειται για κάποιον τυχαίο ιερωμένο, αλλά για μια σημαντική προσωπικότητα του Φαναρίου κι αυτό βαραίνει ακόμη περισσότερο την υπόθεση. Εκ των έμπιστων του Οικουμενικού Πατριάρχη με γρήγορη ανέλιξη στην ιεραρχία.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος γεννήθηκε το 1985 στην Καστοριά. Το 2004 εισήχθη τρίτος στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., πραγματοποιώντας τις θεολογικές του σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), εξ’ αιτίας της κατ’ έτος άριστης επίδοσής του, λαμβάνοντας το Πτυχίο της Θεολογίας το 2008 με βαθμό “Άριστα”. Ακολούθως, έγινε δεκτός μετά από αξιολόγηση και εγγράφηκε στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., λαμβάνοντας με βαθμό “Άριστα” το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στον Κλάδο της Συστηματικής Θεολογίας με ειδίκευση την Δογματική το 2011. Το 2011 έκανε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.. Συμμετείχε ως εισηγητής σε σειρά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συγγράφοντας και δημοσιεύοντας επιστημονικά άρθρα θεολογικού και οικουμενικού προβληματισμού στα ελληνικά και αγγλικά.
Διάκονος χειροτονήθηκε από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στις 21 Νοεμβρίου 2012, στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυροδρομίου και Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο, στις 6 Δεκεμβρίου 2012, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου. Το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως του επιδόθηκε Σεπτή Εντολή της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεόληπτο, στις 5 Ιανουαρίου 2013, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου. Είναι Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας Νεοχωρίου Βοσπόρου. Από τον Φεβρουάριο του 2013 τυγχάνει Γραμματέας του επίσημου περιοδικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου “Ορθοδοξία” μετά από συνοδική απόφαση, ενώ από τον Απρίλιο του 2013 είχε τον τίτλο του Βιβλιοφύλακος των Πατριαρχείων, που τον καθιστούσε υπεύθυνο της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης. Συμμετέχει επίσης στον διαθρησκειακό και διαχριστιανικό διάλογο με αντιπροσωπείες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Τα τελευταία χρόνια ως Μέγας Αρχιμανδρίτης είναι συν τοις άλλοις και Αρχαιοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Τι είχε πει ο κ. Βαρθολομαίος
Στην ομιλία του μετά την χειροτονία του Αρχιμανδρίτη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη διακονία του π. Αγαθαγγέλου, αρχικώς ως Βιβλιοφύλακα και μετέπειτα Αρχειοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην προσφορά του στην Κοινότητα Νεοχωρίου, καθώς και στην λιπαρή θεολογική παιδεία του.
“Τώρα, με την επαξίαν προαγωγήν του Θεοφιλεστάτου εψηφισμένου Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας, κενωθείσης της θέσεως του ημετέρου Αρχιμανδρίτου και Προϊσταμένου του Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού απεβλέψαμεν εις την Οσιολογιότητά σου και σε εκαλέσαμεν εκ του Καταστένου εις τον Κεράτιον, εκ της περιφερείας εις το Κέντρον, εκ της ηγιασμένης βασιλευούσης εις τα άγια των αγίων της πίστεως και του Γένους. Είσαι άξιος προς τούτο, άξιος της προαγωγής σου.
Εδώ θα σεβασθής και θα τηρήσης εις το ακέραιον την τάξιν και το τυπικόν της Μεγάλης Εκκλησίας, θα το διδάξης εμπράκτως και επί καθημερινής βάσεως εις τους νεωτέρους αδελφούς σου της Αυλής, άπαντας προσφιλέστατα τέκνα εν Κυρίω της ημών Μετριότητος, και αυτού αργότερον εις άλλους, και ούτω θα συνεχίζεται αενάως η παράδοσις, η τάξις, η ευπρέπεια, η απλότης, η δωρικότης, η κατάνυξις των ιερών ακολουθιών του Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού, η οποία εντυπωσιάζει και συγκινεί, ως κατεφάνη κατά την περίοδον ταύτην της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά την οποίαν χιλιάδες πιστών εις όλον τον κόσμον εγένοντο διά της τεχνολογίας κοινωνοί του μεγαλείου και της ιερότητος της ενταύθα λειτουργικής ζωής”.
Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος προέτρεψε τον νέο Μ. Αρχιμανδρίτη να συνεχίσει να εργάζεται με αφοσίωση σε όλους τους τομείς ευθύνης που του εμπιστεύθηκε η Μητέρα Εκκλησία.
“Το μείζον είναι να είμεθα γνήσιοι Φαναριώται με πάθος διά το Φανάριον και δι’ ό,τι αυτό σημαίνει, ενσαρκώνει, εκφράζει και κηρύττει και διαλαλεί – ό,τι υψηλόν και άγιον και άξιον να αφιερωθή κανείς διά βίου εις αυτό. Άξιος!”
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις