Κ2: Η άγνωστη βιταμίνη
Ολοένα αυξανόμενα οφέλη ανακαλύπτουν οι επιστήμονες για την υγεία των οστών, της καρδιάς αλλά και την πήξη του αίματος
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Αυτό το τρομακτικό βίντεο… «γκρεμίζει» όλα όσα πιστεύαμε για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
Μπορεί να έχετε ακούσει για τη βιταμίνη Κ. Ισως ήδη να γνωρίζετε πως συμβάλλει στη φυσιολογική πήξη του αίματος, στην υγεία των οστών και στην υγεία της καρδιάς. Αυτό που όμως πιθανόν να μη γνωρίζετε είναι πως η βιταμίνη Κ δεν είναι μία, αλλά δύο βιταμίνες που απαντώνται σε διαφορετικά τρόφιμα και συνεπακόλουθα δρουν διαφορετικά στον οργανισμό.
Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη Κ περιλαμβάνει τη γνωστότερη βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη), καθώς και τη βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη), η οποία μόλις τα τελευταία χρόνια κίνησε το ενδιαφέρον των επιστημόνων όταν άρχισαν να ανακαλύπτουν τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει.
Πιο συγκεκριμένα, η Κ1 προέρχεται από φυτικές πηγές, όπως τα φυλλώδη λαχανικά και τα βατόμουρα. Αντιθέτως, η βιταμίνη Κ2 είναι πιο κοινή σε ζωικά προϊόντα, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και ορισμένα είδη τυριών. Σύμφωνα, δε, με πρόσφατα δεδομένα φαίνεται να παραμένει στο σώμα περισσότερο από τη βιταμίνη Κ1 δρώντας ευεργετικά.
«Ανέκαθεν γνωρίζαμε την ύπαρξη της Κ2, απλώς δεν νομίζω ότι της είχαμε δώσει ποτέ αρκετή σημασία και συνεπώς αγνοούσαμε το πόσο ωφελεί τον οργανισμό μας» σημειώνει η διατροφολόγος της παγκοσμίου φήμης κλινικής «Cleveland», Julia Zumpano.
Βοηθά στην πήξη του αίματος
Μία από τις κύριες λειτουργίες των βιταμινών Κ είναι πως συμβάλλουν στην πήξη του αίματος. Για την ιστορία, το «K», που χρησιμοποιήθηκε στα… βαφτίσια της συγκεκριμένης βιταμίνης (ή ομάδας βιταμινών), προήλθε από τη γερμανική λέξη «koagulation», που σημαίνει πήξη. Οι περισσότεροι όταν ακούμε για πήξη του αίματος ο νους μας πηγαίνει στο κακό – δηλαδή, στους θρόμβους αίματος που προκαλούν εγκεφαλικά ή καρδιακές προσβολές. Ωστόσο στην πραγματικότητα η πήξη του αίματος, έως έναν ορισμένο βαθμό, είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας. Για παράδειγμα, η ικανότητα του αίματός να πήζει είναι η αιτία που σταματάει η αιμορραγία ύστερα από έναν τραυματισμό.
Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν καταλήξει ποια από τις δύο, η Κ1 ή η Κ2, είναι πιο αποτελεσματική στη διαδικασία αυτή. Είναι βέβαιο όμως ότι παράλληλα βοηθούν στην επούλωση των πληγών και μειώνουν τις μελανιές.
Χτίζει υγιή οστά
Το ασβέστιο είναι ένα από τα σημαντικότερα μεταλλικά στοιχεία για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών. Αλλά η έρευνα δείχνει πως δεν δρα μόνο του.
«Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων των οστών» σημειώνει η ειδικός. «Ανέκαθεν δίναμε έμφαση στο ασβέστιο. Αλλά στην πραγματικότητα η βιταμίνη D, η βιταμίνη Κ και το ασβέστιο λειτουργούν παράλληλα».
Πιο συγκεκριμένα και όπως εξηγεί, η βιταμίνη Κ βοηθά στην ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται οστεοκαλσίνη, η οποία συνδέεται με το ασβέστιο για την κατασκευή των οστών. Μάλιστα, τα πρώτα δεδομένα μελετών δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ2 πιθανόν να μειώνουν τον κίνδυνο καταγμάτων, βελτιώνοντας την ποιότητα των οστών σε άτομα με οστεοπόρωση. Στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες της Ασίας ένα είδος βιταμίνης Κ2 (MK-4) χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την οστεοπόρωση.
Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
«Η βιταμίνη Κ έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που βοηθά στην πρόληψη της εναπόθεσης ασβεστίου στις αρτηρίες» τονίζει η Julia Zumpano. «Οι εναποθέσεις ασβεστίου οδηγούν στην ανάπτυξη της πλάκας, επομένως η βιταμίνη Κ κάνει πολύ καλό στην υγεία της καρδιάς».
Μάλιστα, κάποιες πρώτες έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ2 μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην απομάκρυνση του ασβεστίου από τη βιταμίνη Κ1. Ενδεικτικά αναφέρεται μελέτη που έδειξε πως άτομα που λάμβαναν τουλάχιστον 32 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ2 την ημέρα στη διατροφή τους είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με τη σκλήρυνση των αρτηριών. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί πως οι συμμετέχοντες στην ίδια μελέτη δεν λάμβαναν παράλληλα Κ1.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις