Ερντογάν: Προεκλογικό «κυνήγι» εξοπλισμών
Ο τούρκος πρόεδρος υπόσχεται να φτιάξει και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην προσπάθειά του να κερδίσει τους χαμένους από την τραγωδία των σεισμών ψηφοφόρους του
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
Αρχισε πάλι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους μεγαλοϊδεατισμούς του, μήπως και κερδίσει τους χαμένους από την τραγωδία των σεισμών ψηφοφόρους του: Θα φτιάξουμε και δεύτερο αεροπλανοφόρο, μεγαλύτερο από το «Αναντολού» που έχουμε ναυπηγήσει με τους Ισπανούς, εξαγγέλλει.
Τα ακούν αυτά οι έλληνες επιτελείς και μειδιούν: «Πρώτα ας φτιάξει το πρώτο αεροπλανοφόρο, γιατί αυτό που έφτιαξε και διαφημίζει δεν είναι αεροπλανοφόρο, αλλά ελικοπτεροφόρο και για αεροσκάφη UAV, και μετά ας φτιάξει έως το 2040 και το δεύτερο που θα είναι και μεγαλύτερο». Ναι, λέει ο Ερντογάν, αυτή τη φορά συνομιλώ με Βρετανούς και με Αμερικανούς για το αεροπλανοφόρο.
Προφανώς, λένε οι επιτελείς μας, οραματίζεται ένα αεροπλανοφόρο όπως το «HMS Queen Elizabeth» κι ας μην είναι πυρηνοκίνητο και ας μη μεταφέρει F-35. Γιατί ο Ερντογάν όταν έκανε τη συμφωνία με τους Ισπανούς να του ναυπηγήσουν αεροπλανοφόρο «Αναντολού» νόμιζε ότι θα αποκτούσε το 2018 τα F-35 από τις ΗΠΑ, χωρίς τότε να πολυνοιάζεται για κυρώσεις επειδή θα αγόραζε από τον Πούτιν τους S-400.
Οι έλληνες επιτελείς δεν ανησυχούν για το «Αναντολού», το οποίο ναι μεν εγκαινιάστηκε μεγαλοπρεπώς από τον Ερντογάν, πλην όμως δεν είναι ακόμη έτοιμο για δράση και – το σημαντικότερο – δεν έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες ασκήσεων ή πολέμου. Αφήστε, όπως λένε στο ελληνικό Πεντάγωνο, ότι δεν διαθέτει και τόσο ισχυρά συστήματα αυτοπροστασίας. Αλλά ο Ερντογάν, μια ανάσα από τις τουρκικές εκλογές και ενώ οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν ακόμα πίσω από τον αντίπαλό του, επιμένει: «Το πλοίο «Αnadolu» διαθέτει 1.300 άτομα προσωπικό. Και με τα 1.300 άτομα και θα ανοιχτεί στις γαλάζιες θάλασσες στη Μεσόγειο και θα δείξει τη δύναμη του Τούρκου.
Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Εχω συνομιλίες με τους Ισπανούς – ξέρετε αυτό το πλοίο το ναυπηγήσαμε μαζί με τους Ισπανούς. Συνομιλώ και με τους Αγγλους για να ναυπηγήσουμε το διπλάσιο αυτού του πλοίου. Δηλαδή το αεροπλανοφόρο μας θα το μεγεθύνουμε περισσότερο, καθώς πρέπει να αυξήσουμε την ισχύ μας στις θάλασσες. Με τη βοήθεια του Θεού οι απόγονοι του Μπαρμπαρόσα θα δείξουν πως είναι άξιοι διάδοχοι του Μπαρμπαρόσα».
Εκανε επίσης λόγο για ναυπήγηση ενός μη επανδρωμένου υποβρυχίου σε συνεργασία με τους Βρετανούς. Ο Ερντογάν τώρα τελευταία φλερτάρει πολύ με τους Βρετανούς για την προμήθεια οπλικών συστημάτων. Οι συνεργάτες του (ανάμεσά τους και ο εξ απορρήτων Καλίν) λένε συχνά ότι εάν οι ΗΠΑ δεν χορηγήσουν τα F-16, τότε θα στραφούν αλλού για την προμήθεια μαχητικών. Το «αλλού» για τον Καλίν και τους τούρκους στρατηγούς είναι τα Eurofighter της Βρετανίας, και μάλιστα σκέφτονται να το κάνουν «όπως το έκανε η Ελλάδα», δηλαδή να προμηθευτούν και μεταχειρισμένα.
Γαλάζια Πατρίδα
Ορισμένοι στην Τουρκία (περιλαμβανομένων και των Ερντογάν και Καλίν) ξέχασαν γρήγορα το «ευχαριστώ Ελληνες» και τη βοήθεια που έστειλε η χώρα μας στην Τουρκία και άρχισαν πάλι να κάνουν λόγο για «Γαλάζια Πατρίδα», για «γκρίζες ζώνες σε νησιά στο Αιγαίο» ενώ σταμάτησαν να μιλούν και για το… μορατόριουμ.
Αλλά τι είδους μορατόριουμ μπορεί να συζητηθεί; Μορατόριουμ υπάρχει, αυτό που συμφώνησαν οι Παπούλιας και Γιλμάζ, το οποίο αρχίζει από τον Ιούνιο και τελειώνει στις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς και μορατόριουμ στις εθνικές και θρησκευτικές εορτές στα δύο κράτη. Αλλά ποτέ δεν το εφάρμοσαν οι Τούρκοι. Το μόνο που εφαρμόζουν έως τώρα (και μάλλον έως τις τουρκικές εκλογές στις 14 Μαΐου) είναι η μηδενική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Κάτι είναι και αυτό.
Ερχεται ο «Ηνίοχος» στις 24 Απριλίου
Η Αθήνα σέβεται το μοναδικό μορατόριουμ που έχει συμφωνηθεί, αυτό των Παπούλια – Γιλμάζ. Ο «Ηνίοχος», για παράδειγμα, η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση, αρχίζει στις 24 Απριλίου και τελειώνει στις 5 Μαΐου, εκτός δηλαδή μορατόριουμ Παπούλια – Γιλμάζ. Οπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ανώτατος αξιωματικός, «δεν πρόκειται κανείς να μας αναγκάσει να διεξάγουμε ασκήσεις μόνο στην Πελοπόννησο, για κανέναν λόγο.
Οι ασκήσεις μας θα πηγαίνουν παντού, όπως τις σχεδιάζουμε για τη δική μας ασφάλεια, σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε αέρα, στεριά και θάλασσα». Ετσι στον «Ηνίοχο» πρόκειται από τη Δευτέρα να αρχίσουν να προσγειώνονται στην Ανδραβίδα (στη βάση δηλαδή της άσκησης) τα μαχητικά αεροσκάφη, το ένα μετά το άλλο: από Γαλλία τα Rafale, από ΗΠΑ τα F-16, τα οποία θα απογειώνονται από Αβιάνο της Ιταλίας, θα ανεφοδιάζονται στον αέρα με air tankers, θα μετέχουν στην άσκηση και θα επιστρέφουν στην Ιταλία. Οι ΗΠΑ θα μετάσχουν επίσης στην άσκηση και με ένα εξελιγμένο τεχνολογικά UAV ΜQ-9.
Οι Αμερικανοί στο έδαφος θα έχουν μια ειδική ομάδα η οποία θα σκανάρει στόχους με λέιζερ, τους οποίους εν συνεχεία θα «βομβαρδίζουν» τα αεροσκάφη. Επίσης θα μετάσχουν στον «Ηνίοχο» ινδικά αεροσκάφη Su-30 (Σουχόι, ρωσικής κατασκευής), ιορδανικά F-16, ισπανικά F-18, ιταλικά Tornado, Σαουδαραβικά F-15, ένα κυπριακό ελικόπτερο AW139 και σλοβενικά αεροσκάφη PC-9. Επιπρόσθετα, η Αυστρία θα συμμετάσχει στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και ο Καναδάς με ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις