Εκλογές: Το Σάββατο ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος – Μητσοτάκης και Τσίπρας «φουλάρουν» τις μηχανές με συγκρίσεις και διλήμματα
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα προκηρυχθούν και επίσημα το Σάββατο 22 Απριλίου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.
- «Πνίγηκαν» από Τούρκους ταξιδιώτες τα ελληνικά νησιά - Τι δηλώνουν παράγοντες της αγοράς
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Πως ξέφυγα από τον serial killer του «Ραντεβού στα Τυφλά»
- Πώς παχαίνουμε εισπνέοντας μολυσμένους ρύπους - Τι δείχνουν μελέτες
Ανάποδα γυρίζει η κλεψύδρα του χρόνου για τις κάλπες της 21ης Μαΐου, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επισκέπτεται το πρωί του Σαββάτου 22 Απριλίου την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την προκήρυξη των εκλογών.
Ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει το κλείσιμο της Βουλής και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα υπογράψει το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, το οποίο θα θυροκολληθεί στο περιστύλιο.
Με τη θυροκόλλησή του, ξεκινά και επίσημα (σ.σ. ανεπίσημα έχει ξεκινήσει πριν ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ότι θα γίνουν εκλογές στις 21 Μαΐου) η προεκλογική περίοδος.
Όπως ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, στην τελευταία του ενημέρωση στους πολιτικούς συντάκτες ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την ΠτΔ θα είναι η επίσημη προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Μητσοτάκης: «Η πολιτική τεροτέγενεση προκαλεί ανατριχίλα στους πολίτες»
Λίγο αργότερα, εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας με πολίτες στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε, ουσιαστικά, μία μέρα πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Αύριο θα πάω στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα εισηγηθώ τη διάλυση της Βουλής, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε εκλογές την 21η Μαΐου».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, μάλιστα, ότι ήταν συνεπής στη δέσμευσή του, καθώς η ΝΔ εξαντλεί την κυβερνητική θητεία και, όπως είπε, «προσερχόμαστε σε αυτή την προεκλογική περίοδο με την αυτοπεποίθηση ενός κόμματος, το οποίο τίμησε τη συμφωνία αλήθειας την οποία υπογράψαμε με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες τον Ιούλιο του 2019».
Βασικό «όπλο» του πρωθυπουργού στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε είναι η σύγκριση της δικής του κυβέρνησης, με αυτήν του Αλέξη Τσίπρα, της περιόδου 2015-2019.
Παράλληλα με τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπολύει επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του, σχεδόν για όλα τα θέματα: από την εξωτερική πολιτική και το προσφυγικό – μεταναστευτικό, μέχρι την οικονομία, τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ακόμη και την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «τοξικότητα».
Την ίδια στιγμή, επιμένει στο αφήγημα περί «πολιτικής τερατογένεσης», υποστηρίζοντας μάλιστα πως το συγκεκριμένο σενάριο «προκαλεί ανατριχίλα σε πάρα πολλούς Έλληνες πολίτες» (σ.σ. λες και η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη, τους είχε προκαλέσει κραυγές χαράς…).
«Για σκεφτείτε ένα σενάριο συγκυβέρνησης Τσίπρα – Ανδρουλάκη – Βαρουφάκη. Τον Βαρουφάκη να επιστρέφει ως υπουργός Οικονομικών, τον Τσίπρα ως πρωθυπουργό, δεν ξέρω ποια άλλα στελέχη, τον Πολάκη ως υπουργό Υγείας. Δεν ξέρω τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε», δήλωσε σήμερα στη Μεγαλόπολη ο κ. Μητσοτάκης.
Και προσέθεσε: «Όμως, το σενάριο αυτό, το οποίο αποκαλούμε ‘η κυβέρνηση των ηττημένων’, μαθηματικά είναι ένα πιθανό σενάριο. Κι όταν μου λέει εμένα ο κ. Τσίπρας, ‘εγώ δεν πρόκειται να κάνω κυβέρνηση των ηττημένων’, εγώ σας λέω, εδώ από τη Μεγαλόπολη, ότι δεν πιστεύω ούτε μία λέξη απ’ αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας.
»Εάν τα κουκιά βγαίνουν, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν θα διστάσει να το κάνει», τόνισε.
Τσίπρας στον Σολτς: «Η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα, σημαντική για όλη την Ευρώπη»
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε σήμερα, Παρασκευή, μία ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση στο Βερολίνο με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.
Ας μην ξεχνάμε πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί στην αρχή να μην είχε και τις καλύτερες σχέσεις με την δεξιά προκάτοχο του κ. Σολτς, την γνωστή και όχι ιδιαίτερα αγαπητή στη χώρα μας, Άνγκελα Μέρκελ, στην πορεία, ωστόσο, της δεύτερης κυβερνητικής του θητείας, το κλίμα άλλαξε εντελώς και η «σιδηρά» κυρία της Ευρώπης δεν έκρυβε την εκτίμησή της για τον αριστερό πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Εξ ου και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, έσπευσε να απαντήσει με νόημα στις δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου, που κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «δυσφημεί» την Ελλάδα στο εξωτερικό, πως εκφράζει μια «δικαιολογημένη αγωνία, μετά τη συνάντηση Σολτς – Τσίπρα παραμονές εκλογών».
Επί της ουσίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε με τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο της Γερμανίας – μία πολιτική ομάδα στην Ευρώπη, με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιο κοντά απ’ ότι… στη δική του, αυτήν της αριστεράς – την ανάγκη της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, «και σε κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η δεξιά συνεργάζεται με την ακροδεξιά σε μια σειρά από χώρες και αυτό αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την Ευρώπη», όπως δήλωσε.
«Πιστεύω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν διέξοδο και οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας στην Ελλάδα είναι μια τέτοια μάχη, ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως «η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη».
Κατά τα λοιπά, η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στη δίνη των σκανδάλων – με τελευταίο αυτό της υπόθεσης Γεωργούλη – και τους δύο «μονομάχους» των εκλογών να αλληλοκατηγορούνται και να… μετράνε ποιον βαρύνουν τα περισσότερα.
Πάντως, η προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στο «κυνήγι» της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, είναι βέβαιο ότι θα αναμετρηθούν κυρίως στις δεύτερες κάλπες στις αρχές Ιουλίου.
Ωστόσο, οι πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου είναι και οι πιο κρίσιμες για την συνέχεια – και αυτό το γνωρίζουν καλά τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις