Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Είναι ο Τσάβι Αλόνσο είναι το next big thing των πάγκων;

Είναι ο Τσάβι Αλόνσο είναι το next big thing των πάγκων;

Μέσα σε έξι μήνες ο Τσάβι Αλόνσο κατάφερε να κάνει όλη την Ευρώπη να μιλά για χάρη του

Υπάρχει ένα αξίωμα στο ποδόσφαιρο: Κορυφαίοι προπονητές γίνονται, λέει, οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της μεσαίας γραμμής. Ειδικότερα εκείνοι που από τη θέση του αμυντικού χαφ είχαν πάντα μια παραπάνω ευθύνη στο χορτάρι: Να συνδέουν το σύνολο ανασταλτικά, να δημιουργούν έχοντας την ομάδα μπροστά τους. Τα παραδείγματα πολλά: Ο Πεπ, ο Σιμεόνε, ο Κόντε. Μήπως ήρθε η ώρα να προστεθεί σε αυτή τη λίστα και ο Τσάβι Αλόνσο; Δεν αποκλείεται…

Σαρώνει στο πρώτο του εξάμηνο στη Γερμανία, ο 41χρονος Βάσκος. Ανέλαβε στις 5 Οκτώβρη την Μπάγερ Λεβερκούζεν, από την 17η θέση της κατάταξης της Bundesliga. Σήμερα την έχει στους ημιτελικούς του Europa League και μέσα στα ευρωπαϊκά εισιτήρια του Γερμανικού πρωταθλήματος: Α, είναι και μια ντουζίνα ματς αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις. Όχι, άσχημα για κάποιον που επί της ουσίας βρίσκεται στη rookie σεζόν της καριέρας του.

Δεν πάνε δα και πολλά χρόνια από τις ημέρες που κρεμούσε τα παπούτσια του στο Μόναχο. Έπαιξε ως το καλοκαίρι του 2017, κλείνοντας εκείνον τον απίθανο κύκλο (Λίβερπουλ 2004-2009, Ρεάλ Μαδρίτης 2009-2014, Μπάγερν 2014-2017) που χώρεσε μέσα του την κατάκτηση του Μουντιάλ (2010), του Euro (2008, 2012), του Champions League (2005, 2014), και όλων των εθνικών τίτλων που διεκδίκησε πλην της Premier League.

Ένας ποδοσφαιρικός εγκέφαλος που ξεπέρασε τις 800 συμμετοχές στο υψηλότερο επίπεδο και δικαίως θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς μιας εποχής, έστω και αν η περίσταση τον άφησε πίσω από τον συμπατριώτη του Τσάβι που ως γνωστόν ετοιμάζεται να πανηγυρίσει σαν προπονητής την κατάκτηση του Ισπανικού πρωταθλήματος με τη Μπάρτσα.

Δεν βρέθηκε βεβαίως μια βραδιά στο Λεβερκούζεν. Θέλησε να διανύσει όλη την απαραίτητη απόσταση με ουσιαστική αφετηρία την γειτονιά των Βάσκων: Το καλοκαίρι του 2019 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Σοσιεδάδ Β΄ και ένα χρόνο αργότερα την ανέβασε για πρώτη φορά από το 1962, στην Σεγούντα Ντιβιζιόν.

Ακόμη και έτσι όμως οι Γερμανοί πήραν σίγουρα ένα ρίσκο τον Οκτώβρη ζητώντας του να αναλάβει την ευθύνη σε μια ποδοσφαιρική αποστολή αυτοκτονίας: «Είναι αλήθεια πως ο Τσάβι δεν είχε την εμπειρία ως πρώτος προπονητής σε αυτό το επίπεδο και σε αυτή την κατάσταση. Αλλά για εμένα σημασία έχει η ποιότητα και ήξερα ότι έχει την ποιότητα να βελτιώσει την ομάδα» αποκάλυψε πρόσφατα ο τεχνικός διευθυντής, Σιμόν Ρόλφες στο Sky Sports.

Ο Βάσκος όμως τα καταφέρνει περίφημα. Και χθες βράδυ έβαλε το κερασάκι στην τούρτα με την 4-1 επικράτηση στο Βέλγιο επί της Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, στη ρεβάνς του 1-1 της Μεγάλης Πέμπτης. Κάπως έτσι κέρδισε το δικαίωμα να βρεθεί απέναντι σε κάποιον προπονητή που τον… αγάπησε. Τον Ζοσέ Μουρίνιο που και φέτος οδηγεί τη Ρόμα σε μια εξαιρετική ευρωπαϊκή σεζόν (κατέκτησε πέρσι το Conference League). Αυτός ο ημιτελικός του Europa League έχει προκαταβολικά μια σπουδαία ιστορία. «Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος ξέρει τον τρόπο για να περάσει το μήνυμα που θέλει στα αποδυτήρια της ομάδας.

Επίσης, γνωρίζει πως μπορεί να επικοινωνεί με τους παίκτες του, ενώ δεν δειλιάζει όταν πρέπει να πάρει μία σημαντική απόφαση, ώστε να αλλάξει η ροή του ματς. Έχουμε καλή αρμονία, μιλάμε για πολλά πράγματα. Όταν ο Μουρίνιο δεν θα είναι πια στο χώρο του ποδοσφαίρου θα αφήσει ένα τεράστιο κενό» έλεγε κάποτε για τον Πορτογάλο ο Αλόνσο, στα χρόνια της συνεργασίας τους στην Ρεάλ Μαδρίτης. Η επιρροή του Special One θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη στον rookie Βάσκο. Και η πρόκληση (της πρόκρισης) επίσης.

Το στιλ του Αλόνσο στους πάγκους όμως περισσότερο στον Πεπ ταιριάζει και λιγότερο στον Πορτογάλο. Του αρέσει το παιχνίδι της κατοχής, ξεκινά τον σχηματισμό της ομάδας του από τρεις στόπερ, έχει σχηματίσει ένα καταπληκτικό δίδυμο δεξιά (Ντιαμπί, Φριμπόνγκ) που κρατά το μεγαλύτερο μερίδιο σε δημιουργία και εκτέλεση ενώ δουλεύει μεθοδικά με ταλέντο του 20χρονου Φλόριαν Βιρτς που πιθανότατα αποτελεί τη μεγαλύτερη προσδοκία του Γερμανικού ποδοσφαίρου –κλήθηκε στην εθνική ομάδα τον Μάη του 2021.

«Πρέπει να δίνεις σε έναν τέτοιο ιδιαίτερο παίκτη την δυνατότητα να κάνει ιδιαίτερα πράγματα στο γήπεδο» λέει για εκείνον. Και πως οι συμπατριώτες του να μην αναρωτιούνται ποιον τους… θυμίζει.

Sports in

«Τούρμπο» το δέκα το καλό

Ο Ζέλσον βρίσκεται σε σούπερ κατάσταση και είναι αποφασισμένος για μεγάλα πράγματα την φετινή σεζόν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024