Ποια ήταν η «πιο επικίνδυνη» γυναίκα της Ευρώπης που απέρριψε δις τον άνδρα που έγινε βασιλιάς;
Χαρισματική προσωπικότητα έμεινε στο πλευρό του άνδρα που δεν ερωτεύτηκε βάζοντας πάνω από όλα το στέμμα, ακριβώς όπως έκανε πολλά χρόνια αργότερα η κόρη της Ελισάβετ Β’.
Οι περισσότεροι την θυμούνται για την αγάπη της στα παστέλ χρώματα, τους αγώνες ιππασίας και τα «drinky-poos», τα ποτά με μια δόση τζιν και δύο Dubonnet, που έπινε ευλαβικά κάθε βράδυ μέχρι να κλείσει τα μάτια της στα 101 χρόνια της στις 30 Μαρτίου του 2002 στο Ουίνδσορ.
Είκοσι ένα χρόνια αργότερα η βασιλομήτωρ παραμένει η προσωπικότητα που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στον βασιλιά Κάρολο της Αγγλίας, η στέψη του οποίου έχει προγραμματιστεί να γίνει στις αρχές του Μαΐου.
Παρά το φωτεινό της χαμόγελο, η βασίλισσα Ελίζαμπεθ Μπόουζ-Λάυον Α ήταν μια γυναίκα με αδάμαστη θέληση που έβλεπαν όσοι τη γνώριζαν προσωπικά, γι’ αυτό και ο Αδόλφος Χίτλερ την είχε χαρακτηρίσει την πιο επικίνδυνη γυναίκα της Ευρώπης.
Μια γυναίκα με αθυρόστομη γλώσσα
Όπως μάλιστα αποκαλύπτει τώρα η νέα βιογραφία της βασιλομήτορος από τον Γκάρεθ Ράσελ, ήταν μια γυναίκα με χιούμορ και αθυρόστομη γλώσσα.
Είχε μάθει άλλωστε από μικρή να γελάει απέναντι στα μικροπροβλήματα, αφού παρότι γεννήθηκε μέσα στα πλούτη, την άνεση και την αγάπη, χρειάστηκε πολλές φορές να επιβεβαιώσει την καταγωγή της, επειδή η καθυστέρηση στο να δηλωθεί η γέννησης της από τον πατέρα της, έσπειρε τις φήμες ότι είναι η κόρη μια Γαλλίδας μαγείρισσας ή ενός Ουαλού υπηρέτη.
Αυτές ενίσχυσε κατά καιρούς η αγάπη της για τον ύπνο, που την είχε καταστήσει διαβόητη για την αργοπορία της σε όλα της τα ραντεβού και τα παραπανήσια κιλά της που δεν ταίριαζαν –όπως έλεγαν οι κακές γλώσσες της εποχής – στην αριστοκρατική καταγωγή της.
Στο παιχνίδι της κοροϊδίας της έμπαιναν πυκνά συχνά και τα αδέλφια της, με τον ψηλόλιγνο βρετανικό σωματότυπο, που της έκλεβαν το ημερολόγιο για να καταγράφουν τι έτρωγε, συμπληρώνοντας πάντα στο τέλος τη φράση «ακόμα πεινάω»!
Κεραυνοβόλος έρωτας
Το 1920 ως ντεμπιτάντ, σε έναν μεγάλο χορό της εποχής, γνωρίστηκε με τον σμηναγό Τζέιμς Στιούαρτ, τον ωραίο μικρότερο γιο του κόμη του Μόρεϊ, που είχε παρασημοφορηθεί για την παρουσία του στον Μεγάλο Πόλεμο. «Εκείνος ήταν κούκλος κι εκείνη τρισχαριτωμένη και ο έρωτας τους υπήρξε κεραυνοβόλος», γράφει το προαναφερόμενο βιβλίο, σύμφωνα με τη Daily Mail.
Ο Στιούαρτ εργαζόταν ως βοηθός του πρίγκιπα Άλμπερτ, γνωστού στην αγγλική αριστοκρατία, ως Μπέρτι, ο οποίος αργότερα θα γινόταν ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’.
Royal who Hitler dubbed ‘the most dangerous woman in Europe’ https://t.co/d5uqwcs5CY
— Amber Hicks (@Amber__Hicks) April 21, 2023
Μόλις ο χορός της Ελισάβετ με τον Στιούαρτ τελείωσε, ο Άλμπερτ απαίτησε να του τη συστήσει. Είχε ήδη ενθουσιαστεί μαζί της και μέσα σε λίγες εβδομάδες είχε ξετρελαθεί με την έντονη προσωπικότητα της που ήθελε να την παντρευτεί άμεσα.
Εκείνη, παρότι είχε κολακευτεί από το ενδιαφέρον του, δεν ήθελε να τον κάνει σύζυγο της, αφενός γιατί τα μάτια της… έβλεπαν αλλού και αφετέρου επειδή για την ώρα δεν μπορούσε να δει τον εαυτό της ως σύζυγο.
Αφού αρνήθηκε τις δύο προτάσεις που της έκανε για μια ζωή μαζί, παρενέβη η μητέρα της, που πίστευε ότι θα είναι υπέροχοι οι δυο τους, και αφού κανόνισε να φύγει ο Στιούαρτ να δουλέψει σε μια πετρελαϊκή εταιρεία με τεράστιο μισθό κάπου πολύ μακριά, έπεισε την Ελισάβετ να δεχτεί το τρίτο και τυχερό δαχτυλίδι του Άλμπερτ.
Γάμος από καθήκον
Την ημέρα του αρραβώνα της είπε στον αγαπημένο της αδελφό: «πραγματικά άκουσα την πόρτα πίσω μου να κλείνει και ήξερα ότι δεν θα ανοίξει ποτέ ξανά».
Κάπως έτσι αγάπησε τα κοκτέιλ, και επειδή δεν τους άρεσε το όνομα της, έδωσε σε αυτό που της άρεσε περισσότερο το όνομα «drinky-poos’». Γι’ αυτό τον συνδυασμό τζιν με Dubonnet που προτιμούσε, έχει ειπωθεί ότι μετά από ένα ποτήρι θες ταξί, μετά από δύο ασθενοφόρο και μετά από τρία χρειάζεσαι απλά παπά.
Για την ιστορία, από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ήταν η Γουόλις Σίμσον, η διαζευγμένη Αμερικανίδα, που έμπλεξε τον αδελφό της και τότε ήδη βασιλιά Εδουάρδο Η’ στα δίχτυα του έρωτα και τον έπεισε να παραιτηθεί από τον θρόνο υπέρ του συζύγου της Ελισάβετ, ο οποίος ως βασιλιάς πήρε το όνομα Γεώργιος ΣΤ’ το 19367. Όταν εκείνος πέθανε στον ύπνο του το 19562, η Ελισάβετ απέκτησε τον τίτλο η Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ.
Τα χρόνια της βασίλισσας
Η Βασιλομήτωρ, επειδή ο κανονικός τίτλος για την χήρα του βασιλιά, είναι «Βασίλισσα Ελισάβετ», θα ήταν πάρα πολύ παρόμοιος με τον τίτλο της μεγαλύτερης κόρης της, Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, ευρέως, έγινε γνωστή ως η «Βασιλομήτωρ» ή η «Βασίλισσα Μαμά».
Καλύτερος της φίλος ήταν ο θεατρικός συγγραφέας Νόελ Κάουαρτντ, που πείραζε με καλή διάθεση για την ομοφυλοφιλία του, λέγοντας του, όταν τον έβλεπε να χαζεύει τους φρουρούς στο παλάτι, «Νόελ πρόσεχε τους μετρούν πριν τους αποσύρουν»!
Κέρδισε το κομπλιμέντο του Αδόλφου Χίτλερ ότι «είναι η πιο επικίνδυνη γυναίκα της Ευρώπης», όταν αρνήθηκε στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να εκκενώσει το Λονδίνο, ανεβάζοντας το ηθικό των Βρετανών στρατιωτών και εκτοξεύοντας την προσωπική της δημοτικότητα.
Ετοιμοπόλεμη και πεισματικάρα
Είχε μάθει μάλιστα να πυροβολεί με διάφορος τύπους πιστολιών στους κήπους των ανακτόρων του Μπάκινγχαμ, θέλοντας όταν εισέβαλλαν οι Ναζί να άνοιγε πυρ και να έπαιρνε όσους περισσότερους μπορούσε μαζί της.
Το παλάτι ήθελε να στείλει τις δύο κόρες που είχε αποκτήσει με τον βασιλιά, την Ελισάβετ και την Μαργαρίτα κάπου μακριά, εκείνη όμως είχε πει με πυγμή, «τα κορίτσια δεν φεύγουν χωρίς εμένα. Εγώ δεν φεύγω χωρίς τον βασιλιά. Και ο βασιλιάς δεν πρόκειται να φύγει ποτέ».
- Φυσικό αέριο: Σε συμπληγάδες η Ευρώπη – Πόσο αντέχουν τα αποθέματα;
- Εκτός λειτουργίας το Taxisnet – Ποιες υπηρεσίες επηρεάζονται
- Σοκαριστικές στιγμές: Άνθρωπος από τον πάγκο της Ουγγαρίας κατέρρευσε στο γήπεδο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο (vid)
- Η «κατάρα» της καλύτερης φωτογραφίας όλων των εποχών: Τι συνέβη στους σταρ της selfie από τα Όσκαρ του 2014
- Κακοκαιρία Alexandros: Στα «λευκά» ντύθηκε η Φλώρινα, έντονη βροχόπτωση στην Εύβοια
- Ο Μικαουτάτζε γλίτωσε την Γεωργία κόντρα στους Ουκρανούς (1-1) – Μοιραίος Ακτούρκογλου για την Τουρκία (0-0)