Μενέντεζ: Επιμένω κατά της πώλησης των F-16 στην Τουρκία
Τι λέει ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία.
- ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά χωρίς συγκολλητική ουσία – Φόρμουλα συνεννόησης από Φάμελλο – Κοτζιά
- Πρεμιέρα για το «Καλάθι του Αϊ Βασίλη» – Τι περιλαμβάνει, που κυμαίνονται οι τιμές
- «Είναι σαν μια νέα αρχή» - Γυναίκα υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο
- City break προορισμός η Αθήνα - Πόσο απέχει από Λονδίνο
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως ο ίδιος συνεχίζει να είναι κατά της πώλησης των F-16 στην Άγκυρα καθώς η χώρα δεν έχει κάνει αρκετά για να ανταμειφθεί κατά αυτόν τον τρόπο, στέλνει ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.
«Συνεχίζω να είμαι κατά της πώλησης των F16. Η Τουρκία δεν έχει κάνει αρκετά για να ανταμειφθεί κατά αυτόν τον τρόπο. Θα συνεχίσω να αντιτίθεμαι σε φονικές αναβαθμίσεις που υπάρχουν στο παρόν σύστημα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ερωτηθείς για την πρόσφατη έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενός προγενέστερου αιτήματος αγοράς αμυντικού εξοπλισμού, αξίας 260 εκτα. δολαρίων, από την Τουρκία, ο Μπομπ Μενέντεζ αποσαφηνίζει πως δεν πρόκειται για αναβάθμιση των F16. «Δεν αποτελεί επιθετικό όπλο, δεν πρόκειται για πυραυλικό σύστημα, ούτε για αναβάθμιση των F16, που θα το καταστούσαν πιο θανάσιμο. Αφορά μόνο την επικοινωνία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι ένα μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία έχει περιορίσει την πολεμική της στάση, προς το παρόν τουλάχιστον, στα λόγια και τις πράξεις, προς τη γείτονα χώρα της την Ελληνική Δημοκρατία: «Αν χαράξεις διαφορετική πορεία δημιουργούνται διαφορετικές δυνατότητες»» αναφέρει.
«Η Ελλάδα ανέκαθεν διατίθεται να ζήσει ειρηνικά με την Τουρκία»
Ερωτηθείς για το πώς βλέπει η Ουάσιγκτον τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις εκλογές στις δύο χώρες, ο Μενέντεζ ξεκαθαρίζει: «Εγώ ανέκαθεν έβλεπα την ελληνική κυβέρνηση να διατίθεται να ζήσει ειρηνικά, με ασφάλεια, με τη γείτονα χώρα της, την Τουρκία. Σε αυτό το θέμα, δεν είχε η Ελλάδα την πολεμική στάση. Δεν είναι αυτή που παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Δεν είναι αυτή που εισβάλλει στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Δεν εκφράζεται με πολεμικό ύφος, «Θα έρθουμε μια νύχτα». Συνεπώς, υποθέτω πως η Ελλάδα, ανεξάρτητα με το ποιος θα εκλεγεί…Το γνωρίζω τουλάχιστον για τον νυν πρωθυπουργό, είχε μια θετική στάση. Τη θαυμάζουν στις ΗΠΑ γιατί δεν κρατά πολεμική στάση. Δεν ισχύει αυτό στην Τουρκία του Ερντογάν. Θα δούμε ποιος θα εκλεγεί στην Τουρκία. Ελπίζω, όμως, η στάση να αλλάξει, ώστε οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι αληθινοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, να ανταποκριθούν όχι μόνο στις ευθύνες περί ασφάλειας αλλά και στις αρχές και τις αξίες που ζητά το ΝΑΤΟ και να ζήσουν ειρηνικά στην περιοχή. Αυτό θα οδηγήσει μόνο σε μεγαλύτερη ευημερία και πλούτο».
Αντίθετη η Ελληνική Ομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων με το «μικρό πακέτο» της αναβάθμισης των τουρκικών F-16
Την αντίθεση τους στην απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να προχωρήσει με την προγραμματισμένη πώληση αναβαθμίσεων λογισμικού ηλεκτρονικών συστημάτων στην Τουρκία για τον υπάρχοντα στόλο των F-16 εξέφρασαν τα ηγετικά στελέχη της Ελληνικής Ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus). Παρόλο που αναγνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο πακέτο περιέχει απλώς ορισμένες βασικές αναβαθμίσεις που θα βελτιώσουν την επικοινωνία εντός του ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί νομοθέτες επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να επιμένει στην ίδια αποσταθεροποιητική συμπεριφορά που απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση με την συνεργασία «3+1» με υπογραφή Μενέντεζ
Η πρώτη συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας «3+1», με τη συμμετοχή εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μέσω διαδικτύου. Τη συνάντηση συγκάλεσε ο Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο, όπως γράφουν τα «Νέα», αναβαθμίζει σημαντικά τη σημασία του σχήματος αυτού και πιέζει την αμερικανική κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η συνάντηση κράτησε περίπου μία ώρα και συζητήθηκαν οι βασικοί τομείς συνεργασίας των τριών χωρών της Μεσογείου με την Αμερική. Έμφαση δόθηκε στην άμυνα, την ασφάλεια, την ενέργεια και τη διασυνοριακή συνεργασία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις