«Εφοδοι» στις εφημερίες – Ενα βράδυ με ένα υπουργό στο Ευαγγελισμό
Τα συμπεράσματα από τις νυχτερινές εξορμήσεις στα νοσοκομεία και οι παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας
Το υπουργικό αμάξι σταματά έξω από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Η πόρτα ανοίγει, όμως από το αυτοκίνητο βγαίνει ένας εκ της ομάδας των συνεργατών. Εισέρχεται στα Επείγοντα και έπειτα περιπλανιέται για λίγο στους διαδρόμους του ισογείου. Δεν είναι ασθενής αλλά ένας ανώνυμος παρατηρητής. Η ίδια σκηνή επαναλαμβάνεται σε όλα τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου τους τελευταίους έξι μήνες – την εποχή δηλαδή όπου η πανδημία τίθεται σταδιακά υπό έλεγχο και οι… μηχανές του ΕΣΥ ανεβάζουν στροφές σε συνθήκες κανονικότητας.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διευκρινίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» πως εσφαλμένα ορισμένοι κάνουν λόγο για υπουργικές «εφόδους». Στόχος του δεν ήταν ο αιφνιδιασμός, ούτε η εφαρμογή ενός άτυπου ελεγκτικού μηχανισμού. Ηταν όμως, αναγκαίο να «αποκτήσουμε μια αντικειμενική εικόνα για τα όσα εκτυλίσσονται στις εφημερίες του ΕΣΥ».
Εξ ου και ο ίδιος στις περισσότερες των περιπτώσεων παρέμενε στο αυτοκίνητο, αποφεύγοντας τις «γραφικότητες» – όπως τις χαρακτηρίζει – του παρελθόντος. Αποτελεί, άλλωστε, κοινό μυστικό πως πριν από μια προγραμματισμένη υπουργική επίσκεψη «πέφτει σύρμα» ώστε το προσωπικό να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Ετσι όμως θολώνει η μεγάλη εικόνα.
Η αποστειρωμένη καταγραφή των προβλημάτων του ΕΣΥ από τα «ψυχρά» δεδομένα, όπως αυτά αποτυπώνονται στους αριθμούς και τα ποσοστά, και από τις καθορισμένες συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου με τις διοικήσεις και το προσωπικό δεν ήταν άλλωστε το ζητούμενο, όπως διευκρινίζει ο Πλεύρης.
Οι διαπιστώσεις
Από αυτές τις κατά κανόνα νυχτερινές εξορμήσεις (πολλές φορές η απόφαση ερχόταν αυθόρμητα μετά το τέλος της εργασίας στην οδό Αριστοτέλους ή έπειτα από μια τηλεοπτική συνέντευξη) ο Πλεύρης επιμένει πως εμπλουτίστηκε σημαντικά ο χάρτης των ελλείψεων και των δυσλειτουργιών. Καταγράφτηκαν για παράδειγμα οι πραγματικές ώρες αναμονής στα ΤΕΠ, έγινε αποτίμηση των ράντζων που στοιβάζονται στους διαδρόμους. Παράλληλα, όμως, διαπιστώθηκε πως το προσωπικό – από τη φύλαξη έως το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό – «διατηρεί μια καλή συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες».
Οι καταγραφές αυτές σε συνδυασμό με τα στοιχεία που συλλέγουν και αποστέλλουν τα νοσοκομεία λειτούργησαν, όπως τονίζει ο υπουργός Υγείας στα «ΝΕΑ», ως πυξίδα για τις παρεμβάσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή τους τελευταίους μήνες. «Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως διαπιστώσαμε από τα ποιοτικά δεδομένα πως αρκετοί κάτοικοι των βορείων προαστίων αναγκάζονταν να μετακινηθούν έως το κέντρο της Αθήνας, γεγονός που υποδήλωνε πως πρέπει να αλλάξουν οι ομάδες εφημέρευσης των νοσοκομείων – όπως και έγινε».
Αντίστοιχα, η επιχείρηση που στήθηκε για τη…θεραπεία της χρόνιας ασθένειας που πλήττει τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και δεν είναι άλλη από τα ράντζα επίσης οργανώθηκε και με βάση τα εμπειρικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις εξορμήσεις στις εφημερίες. Κεντρικό ρόλο σύμφωνα με τον Πλεύρη στην προσπάθεια αυτή είχε και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος εξέλιξε το επιχειρησιακό σχέδιο σε συνεργασία με τον διοικητή της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Παναγιώτη Στάθη αλλά και τους διοικητές των νοσοκομείων.
Αντοχές και αστοχίες
Σε κάθε περίπτωση, τα όσα του περιέγραψαν οι συνεργάτες του έπειτα από τις νυχτερινές εξορμήσεις μπορεί να μην αποτελούν έκπληξη – τουλάχιστον σε κάθε λεπτομέρειά τους -, αποτυπώνουν όμως τις αντοχές και τις αστοχίες του ΕΣΥ. Οπως για παράδειγμα πως στις εφημερίες το βάρος σηκώνουν συγκεκριμένα νοσοκομεία – ο Ευαγγελισμός, Αττικό κ.ά. – ενώ την ίδια ώρα σε άλλες εφημερεύουσες μονάδες καταγράφεται ήπια κίνηση.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για μια πιο ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα μείωνε την αυξημένη προσέλευση κατά τις απογευματινές ώρες από περιστατικά που δεν χρήζουν τριτοβάθμιας νοσοκομειακής φροντίδας, ενώ πληγή αποτελούν και τα περιστατικά που «βαφτίζονται» ως επείγοντα παρακάμπτοντας τις λίστες των χειρουργείων.
Εν τω μεταξύ, το μάτι της στραμμένο στην περιφέρεια είχε όλο αυτό το διάστημα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία έχει επισκεφτεί μεγαλύτερες αλλά και μικρότερες νοσηλευτικές μονάδες ανά τη χώρα. «Ετσι, λάβαμε την απόφαση για την ανακατασκευή και αναδιοργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, που αποτελούν και το πρώτο σημείο επαφής των ασθενών με το σύστημα» καταλήγει ο Πλεύρης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις