Θέλει πολύ δρόμο για «να γίνουμε Ευρώπη» στους μισθούς – Τι υπόσχονται Μητσοτάκης και Τσίπρας
Τα στοιχεία για τους μισθούς στην Ελλάδα είναι συγκεκριμένα και αρνητικά - Οι δύο «μονομάχοι» των εκλογών, όμως, υπόσχονται να τους φθάσουν σε... ευρωπαϊκά επίπεδα - Πόσα χρόνια το ακούμε αυτό άραγε;
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Πιερ Πάολο Παζολίνι - Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του πιο εμπρηστικού σκηνοθέτη της Ιταλίας
- Η Μπιγιονσέ ποζάρει πάνω σε μοτοσικλέτα σαν άλλη Μπέτι Ντέιβις
- Υπάλληλοι της Microsoft καταγγέλλουν ότι απολύθηκαν επειδή υποστήριξαν την Παλαιστίνη
Την ώρα που οι δύο «μονομάχοι» των εκλογών υπόσχονται καλύτερες ημέρες για την οικονομία και, πρωτίστως, για τα οικονομικά των Ελλήνων, δηλαδή μεγαλύτερους μισθούς και συντάξεις, λιγότερους φόρους και αντιμετώπιση της ακρίβειας, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν την σκληρή πραγματικότητα, με το ωρομίσθιο στη χώρα μας να είναι κάτω από το μισό της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, κατά 4,2% αυξήθηκαν οι μέσοι μικτοί μισθοί στην Ελλάδα το 2022 σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με την Eurostat, πολύ λιγότερο δηλαδή από τον πληθωρισμό που «έτρεξε» με ρυθμό 9,6%.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το μέσο μικτό ωρομίσθιο στην Ελλάδα ήταν πέρυσι χαμηλότερο από το μισό στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στα 11,6 ευρώ από 25,5 ευρώ, αντίστοιχα.
Μητσοτάκης: «Σε επίπεδα Ευρώπης οι μισθοί αν κερδίσει η ΝΔ εκλογές»
Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή (23/4) Κυριακάτικη ανασκόπηση μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, αναφερόμενος στο «πλούσιο» έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ξεχώρισε τα καλά νέα της οικονομίας, επικαλούμενος επίσης στοιχεία της Eurostat, όχι όμως ακριβώς για την… τσέπη του Έλληνα, αλλά γενικότερα για την οικονομία.
Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα το 2022 – μια πολύ δύσκολη χρονιά, λόγω της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης – πέτυχε να μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και μάλιστα να καταγράψει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα +0,1%».
Βέβαια, όπως υποστηρίζει παγίως τα χρήματα του όποιου πλεονάσματος «επιστρέφουν» στην κοινωνία. Συγκεκριμένα, στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ που έγινε πρόσφατα, δήλωσε ότι «το μέρισμα της ανάπτυξης επιστρέφουμε στην κοινωνία και γι’ αυτό δώσαμε για πρώτη φορά αυξήσεις στους συνταξιούχους μετά από 12 χρόνια», ενώ δεσμεύτηκε ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους συνταξιούχους έως ότου «σβήσει» τελείως η προσωπική διαφορά.
Στα Χανιά, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού έκανε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ανακοίνωσε ότι την επόμενη τετραετία, αν είναι η ΝΔ κυβέρνηση, θα αυξηθούν οι μισθοί και θα φτάσουν «στα επίπεδα της Ευρώπης».
Ο πρωθυπουργός δεν παραλείπει στις προεκλογικές του περιοδείες του να αναφερθεί συγκεκριμένα στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, στις αυξήσεις που δόθηκαν «για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια» στις συντάξεις, στα μέτρα που στηρίζουν το διαθέσιμο εισόδημα σε βάθος χρόνου και στη μείωση της ανεργίας.
Και κυρίως, δεν ξεχνά να κάνει την σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «κλειστές τράπεζες, ουρές έξω από τα ΑΤΜ, ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και επενδύσεις με το ζόρι».
Τσίπρας: «Μάθαμε από τα λάθη μας, ξέρουμε τι είναι εφικτό και τι όχι»
Από την δική του πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας μόνο ως «αστείο» εκλαμβάνει την κατηγορία Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε το μνημόνιο στη χώρα, ενώ τονίζει σε κάθε προεκλογική συγκέντρωση ότι «πλέον ξέρουμε, γιατί μάθαμε από τα λάθη μας».
Όπως είπε, μάλιστα, μιλώντας στην Θεσσαλονίκη, «γνωρίζουμε τι είναι εφικτό και τι δεν είναι».
Και – λογικά, με τη σειρά του – υπενθυμίζει τι παρέλαβε το 2015: «Παραλάβαμε άδεια ταμεία και χρεοκοπημένη χώρα, με ξένες δυνάμεις να επιβάλουν με τα μνημόνια την πολιτική τους».
Γι’ αυτό και τονίζει πως «η σύγκριση δεν μπορεί να γίνει» και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Φανταστείτε να είχαμε εμείς την πολυτέλεια να δαπανήσουμε 60 δισ. – θα είχαμε νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, κοινωνικό κράτος και προστασία των αδύναμων, των ελεύθερων επαγγελματιών».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκης ότι «επέλεξε να δαπανήσει αυτά τα χρήματα χωρίς κριτήρια και κυρίως σε ‘ημέτερους’», ανέφερε πως ο πρωθυπουργός «έταξε καλύτερους μισθούς και εισοδήματα, καλύτερες δουλειές, καλύτερες συντάξεις».
Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά, όπως είπε, «τι έγιναν οι υποσχέσεις για καλύτερους μισθούς και καλύτερα εισοδήματα στη μεσαία τάξη, που την είχαν κάνει προεκλογικά σημαία; Κατάντησε σήμερα η μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια στο σούπερ μάρκετ, στη βενζίνη, στο ηλεκτρικό ρεύμα.
»Τι έγιναν οι καλύτερες δουλειές που έταξαν για τους νέους ανθρώπους; Κατάντησαν να μην υπάρχει σήμερα ένα πλαίσιο εργασιακής νομιμότητας, όπως υπήρχε πάντοτε στον τόπο. Οι υπερωρίες είναι απλήρωτες, το 8ωρο έχει καταργηθεί.
»Τι έγιναν οι υποσχέσεις στους συνταξιούχους; Κατήργησαν τη 13η σύνταξη, που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι ήταν ψίχουλα, μας έλεγαν τότε. Υποσχέθηκαν, όμως, ότι θα την κρατήσουν. Δεν έδωσαν τα αναδρομικά. Επτά δισ. ευρώ στερήθηκαν συνολικά οι συνταξιούχοι».
«Εισαγόμενη η ακρίβεια, με υπογραφή Μητσοτάκη η αισχροκέρδεια»
Όσο για το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, υπόσχεται τη θέσπιση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και την ετήσια αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, με το ξεπάγωμα των τριετών, με αύξηση κατά 10% στους μισθούς του Δημοσίου, «που έχουν να δουν αύξηση εδώ και 14 χρόνια», ενώ για τους συνταξιούχους δεσμεύεται για την επιστροφή των αναδρομικών και την επαναφορά της 13ης σύνταξης.
Παράλληλα, για τη μείωση των τιμών, που δεν αντιμετωπίζεται με κουπόνια, όπως τονίζει, εξαγγέλει μείωση του ΦΠΑ, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κατώτερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «ουσιαστικούς, αποτελεσματικούς ελέγχους» στην αγορά απέναντι στην αισχροκέρδεια.
«Όταν μας λένε ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, τους απαντάμε: ναι, αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνική και έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη», συνηθίζει να λέει ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία για τους μισθούς στην Ελλάδα είναι συγκεκριμένα και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί υπόσχονται να τους φθάσουν σε… ευρωπαϊκά επίπεδα – πόσα χρόνια, ή μάλλον δεκαετίες, το ακούμε αυτό άραγε;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις