Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σουδάν: Απογειώθηκαν ένα C-130 και ένα C-27 μαζί με 15 κομάντο για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών

Σουδάν: Απογειώθηκαν ένα C-130 και ένα C-27 μαζί με 15 κομάντο για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών

Το Σάββατο οι ΗΠΑ κατάφεραν να εκκενώσουν  το προσωπικό της πρεσβείας τους και τα μέλη των οικογενειών τους, συνολικά 70 άτομα, με την αποστολή ελικοπτέρων Chinook.

Απογειώθηκαν τα δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας με προορισμό την Αίγυπτο, για τη διάσωση Ελλήνων από το Σουδάν.

Την ανακοίνωση είχε κάνει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα, δύο μεταγωγικά αεροσκάφη (ένα C-130 και ένα C-27J), μαζί με 15 κομάντος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, για την ασφάλεια των αεροσκαφών, απογειώθηκαν στις 5 το απόγευμα, με προορισμό την Αίγυπτο. Εκεί θα μεταβεί, επίσης, ιατρικό προσωπικό με το απαραίτητο υλικό και ο διευθυντής της Α8 Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του Υπουγείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Σούλιος.

Η ελληνική επιχείρηση

Για την κατάσταση στο Σουδάν και το αίτημα των Ελλήνων και Κύπριων πολιτών να απεγκλωβιστούν από τη χώρα, η οποία βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου, τοποθετήθηκε νωρίτερα σε έκτακτη ενημέρωση το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δένδιας, αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού στην Αίγυπτο για να συμμετάσχουν σε πιθανή επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κύπριων πολιτών.

Ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε, επιπλέον, πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Το θέμα, όπως ενημέρωσε, θα το θέσει αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως απόλυτη προτεραιότητα.

Πυρά στην γαλλική αυτοκινητοπομπή

Μέσα στην ημέρα έγινε γνωστό πως χτυπήθηκε το γαλλικό κομβόι, που εγκατέλειπε την εμπόλεμη χώρα. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν πως δεν υπήρχαν Ελληνες πολίτες στο γαλλικό κομβόι.  Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν τραυματισμένο Γάλλο στρατιωτικό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές, ο στρατός και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), αλληλοκατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή, την οποία στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων συνόδευαν με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ και απώτερο στόχο την μετακίνηση τους εκτός του Σουδάν.

Νωρίτερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά μια «επιχείρηση ταχείας εκκένωσης» Γάλλων αλλά και Ευρωπαίων πολιτών που χρήζουν βοήθειας.  Μάλιστα, για το θέμα συνομίλησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά.

Το ζήτημα εξετάστηκε  και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ενώ επικοινωνία υπήρξε και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα εφαρμογής του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ».

Η επιτυχημένη αμερικανική επιχείρηση

Το Σάββατο οι ΗΠΑ κατάφεραν να εκκενώσουν  το προσωπικό της πρεσβείας τους και τα μέλη των οικογενειών τους, συνολικά 70 άτομα, με την αποστολή ελικοπτέρων Chinook που τους μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία στην Αιθιοπία.

Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία και Βέλγιο έχουν επίσης ξεκινήσει επιχειρήσεις για να απομακρύνουν τους εγκλωβισμένους πολίτες τους από το Χαρτούμ και άλλες περιοχές του Σουδάν.

Μεγάλη πρόκληση για την έκβαση κάθε τέτοιας επιχείρησης είναι οι μάχες για το αεροδρόμιο του Χαρτούμ, το οποίο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Από σήμερα το πρωί, οι υπηρεσίες Διαδικτύου και τηλεφώνου έχουν καταρρεύσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φάρμακα, τα καύσιμα και τα τρόφιμα είναι σπάνια σε μεγάλο μέρος του Χαρτούμ, ενώ ένας συνδυασμός μαχών και λεηλασιών καθιστά επικίνδυνη την έξοδο από το σπίτι για την αναζήτηση βασικών προμηθειών.

Η κατάρρευση της εκεχειρίας

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία εκεχειρία που κηρύχθηκε για συμπέσει με την  Ιντ αλ-φιτρ ή Εΐντ αλ-φιτρ, τη μουσουλμανική εορτή που γίνεται μετά το τέλος του μήνα Ραμαντάν, του ισλαμικού ιερού μήνα της νηστείας, κατέρρευσε το Σάββατο.

Η κατάπαυση του πυρός είχε συμφωνηθεί για να μπορέσουν οι χιλιάδες κάτοικοι του Χαρτούμ που έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους από τις σφοδρές μάχες στην πρωτεύουσα, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καν να έχουν τα απαραίτητα για την επιβίωση τους, να φτάσουν στην ασφάλεια στις οικογένειες τους σε άλλα μέρη του Σουδάν εγκαίρως για τη μουσουλμανική γιορτή.

«Δεν είδαμε μια τέτοια εκεχειρία», είπε ο Αμίν αλ-Τάιεντ από το σπίτι του κοντά στα κεντρικά γραφεία της κρατικής τηλεόρασης στο Ομντουρμάν. «Οι μάχες δεν σταμάτησαν ποτέ», είπε ο ίδιος, σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση του Guardian.

Να σημειωθεί ότι από το περασμένο Σάββατο μέχρι και σήμερα ο εμφύλιος αυτός στο Σουδάν έχει προκαλέσει το θάνατο περισσοτέρων από 400 ανθρώπων και τον τραυματισμό επιπλέον 3.500, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τι συμβαίνει στο Σουδάν

Αυτή τη στιγμή στο Σουδάν, δύο στρατιωτικοί αντίπαλοι, εκπαιδευμένοι αμφότεροι στα πεδία θανάτου του Νταρφούρ, έχουν εμπλακεί σε μια μετωπική σύγκρουση μέχρι τέλους που απειλεί την ασφάλεια όλης της περιοχής.

Από τη μία πλευρά είναι ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, επί χρόνια ο de facto ηγέτης του Σουδάν και αρχηγός του Στρατού της χώρας, που χαίρει την υποστήριξη της Αιγύπτου και διαθέτει ισχυρές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις. Είναι επίσης αυτός που έδωσε την έγκριση του για την κατασκευή μιας ναυτικής βάσης στο Πορτ Σουδάν από τη Ρωσία, η οποία θα έχει εξέχουσα σημασία για το ναυτικό της χώρας, που έχει μια και μόνο ακόμα ναυτική βάση στη Συρία στο λιμάνι Ταρτούς στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου.

Στην αντίπαλη θέση βρίσκεται ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως «Χεμένττι» ή «Μικρός Μοχάμεντ», αντιπρόεδρος του Σουδάν και επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης. Ο πανύψηλος και επιβλητικός ηγέτης τους διαθέτει ισχυρούς υποστηρικτές στον Κόλπο και διατηρεί προσοδοφόρες σχέσεις με ρωσικές ομάδες, όπως η τρομερή και φοβερή Wagner, με τις οποίες κάνει ένα σκιώδες εμπόριο χρυσού.

Σύγκρουση μέχρις εσχάτων

Να σημειωθεί ότι παρόλο που το Σουδάν θεωρείται η δέκατη μεγαλύτερη χώρα στην παραγωγή χρυσού στον κόσμο, η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στη Βόρεια Αφρική. Συγκεκριμλενα το 2022 το 32% των 45 εκατομμυρίων κατοίκων του ζούσε κάτω από το εθνικό όριο φτώχειας.

Οι δύο άνδρες, που αλληλοκατηγορούνται τις τελευταίες μέρες για το ποιος έριξε την πρώτη σφαίρα, κρατούν σήμερα στα χέρια τους την τύχη του Σουδάν.

«Η σύγκρουση μπορεί να τελειώσει μόνο όταν ο ένας από τους δύο πέσει κάτω νεκρός», σχολίασε διπλωμάτης της Δύσης μεταξύ των εκατοντάδων παγιδευμένων εδώ κα μια εβδομάδα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Must in

Έτοιμος να αποχωρήσει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Ράσφορντ

Ο Μάρκους Ράσφορντ μίλησε για πρώτη φορά για τα σενάρια που τον θέλουν να αποχωρεί από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο