Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στην Τουρκία: Θα ξεκινήσουν ξανά συνομιλίες για το Κυπριακό μετά τη διεξαγωγή τους; Η θέση του Νίκου Χριστοδουλίδη

Εκλογές στην Τουρκία: Θα ξεκινήσουν ξανά συνομιλίες για το Κυπριακό μετά τη διεξαγωγή τους; Η θέση του Νίκου Χριστοδουλίδη

Το Politico αναφέρεται στις εκλογές στην Τουρκία, παρουσιάζοντας την εκτίμηση του Νίκου Χριστοδουλίδη σε σχέση με την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό.

Οι εκλογές στην Τουρκία θεωρούνται κρίσιμες από κάθε άποψη αφού μπορεί να οδηγήσουν στην ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται για πάνω από δύο δεκαετίας στο «τιμόνι» της γειτονικής χώρας.

Ένα από τα ερωτήματα που υπάρχουν ήδη στο τραπέζι είναι αν η ήττα του Ερντογάν θα επιφέρει αλλαγές στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Το Politico, σε ρεπορτάζ του, καταγράφει τι πιστεύει ο Νίκος Χριστοδουλίδης σχετικά με το Κυπριακό και την Τουρκία.

Σύμφωνα με το γνωστό Μέσο, ο πρόεδρος της Κύπρου επιδιώκει να αναζωογονήσει τις αδιέξοδες συνομιλίες επανένωσης του νησιού μετά τις εκλογές του επόμενου μήνα στην Τουρκία και ζητά από την ΕΕ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξελέγη τον Φεβρουάριο με την υπόσχεση να βγάλει από το αδιέξοδο τις συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά ένα βασικό στοιχείο δεν είναι στο χέρι του.

«Ο χρονικός ορίζοντας είναι οι εκλογές στην Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου στο Politico σε συνέντευξή του, αναφερόμενος στις κάλπες της 14ης Μαΐου όπου φαβορί φαίνεται να είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το Politico θυμίζει ότι αρκετές προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβαστικού διακανονισμού με την πάροδο των ετών απέτυχαν, με πιο πρόσφατη αυτή του 2017.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Τουρκία κάνει βήματα προσέγγισης με τη Δύση και άλλες χώρες της περιοχής μετά τους καταστροφικούς και φονικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου – με πολλές χώρες να στέλνουν βοήθεια λόγω της έκτακτης ανάγκης – και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτοί οι βελτιωμένοι δεσμοί θα αντέξουν, θέτοντας τη βάση για τη διπλωματία στο Κυπριακό.

«Όλα εξαρτώνται από το πώς θα ενεργήσει η Τουρκία μετά τις εκλογές. Γιατί υπάρχει αλλαγή στάσης τώρα, αλλά είναι λόγω των εκλογών ή βλέπουν πραγματικά τα πράγματα διαφορετικά λόγω εσωτερικών παραγόντων; Αν υπάρχει πραγματική βούληση, θα την αξιοποιήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι οι ελπίδες του για μια ευρύτερη προσέγγιση μεταξύ της Άγκυρας και της Δύσης δεν εξαρτώνται από το ποιος θα κερδίσει τις τουρκικές εκλογές, καθώς ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου είναι απίθανο να αποκλίνουν σημαντικά ως προς τη συνολική πολιτική έναντι του νησιού.

«Η στάση και η προσέγγιση της Τουρκίας διαχρονικά στο Κυπριακό δεν επηρεάζεται από τις κυβερνητικές αλλαγές στη χώρα. Θέλουμε η Τουρκία να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή», σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Για τον ρόλο των Βρυξελλών

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης «βλέπει» επίσης ότι οι Βρυξέλλες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

«Θέλουμε η ΕΕ να μας βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο και να συνεχίσουμε τις συνομιλίες», δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου. «Πιστεύω ότι μόνο η ΕΕ έχει τα ‘καρότα’, τα κίνητρα, που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό. Γι’ αυτό ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει κεντρικό ρόλο».

Το Politico σημειώνει ότι «ο τουρκικός βορράς έχει σκληρύνει τη στάση του μετά την εκλογή το 2020 του ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ενός σκληροπυρηνικού που επιμένει στη λύση των δύο κρατών, ακόμη και όταν τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να πιέζουν για μια ομοσπονδία μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Ο ίδιος ο Χριστοδουλίδης θεωρείται, επίσης, σκληροπυρηνικός όσον αφορά την επανένωση και η υποψηφιότητά του υποστηρίχθηκε από κεντρώα κόμματα και κόμματα που είναι λιγότερο ευέλικτα στις συνομιλίες για την επανένωση, σημειώνει το γνωστό Μέσο.

Για τους μετανάστες στην Κύπρο

Αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές προς το νησί, οι οποίες, όπως είπε, ανέρχονται πλέον στο 6% του πληθυσμού της χώρας, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από την Τουρκία προς τον τουρκικό βορρά και στη συνέχεια διασχίζει τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός για να ζητήσει άσυλο.

Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο προέρχονται από τη Συρία, αλλά και από τη Νιγηρία, το Κονγκό και το Πακιστάν.

Η νέα κυβέρνηση αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν θα χτίσει φράχτη στην «πράσινη γραμμή» για να αποτρέψει περισσότερες ροές.

«Σίγουρα δεν επιθυμούμε να χτίσουμε φράχτη στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε. «Δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία ενέργεια που θα εδραιώσει τα τετελεσμένα γεγονότα της κατοχής. Η κατασκευή φράχτη δεν αποτελεί επιλογή για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε την ΕΕ να καταρτίσει σχέδιο δράσης για την περιοχή της Μεσογείου και πρόσθεσε ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της σχετικά με την κατανομή των μεταναστών.

Για τις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας

Παραδοσιακά, γράφει το Politico, η Κύπρος έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και αγωνίζεται να αποτινάξει από πάνω της τη φήμη του κρησφύγετου των Ρώσων ολιγαρχών. Το νησί υποστήριξε τις κλιμακούμενες κυρώσεις του μπλοκ κατά της Ρωσίας, παρά το βαρύ τίμημα για την τοπική οικονομία.

«Η θέση αυτή όχι μόνο δεν θα αλλάξει, αλλά θα ενισχυθεί περαιτέρω», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. «Ο προσανατολισμός της εξωτερικής μας πολιτικής είναι σαφής, είναι ευρωπαϊκός, είναι δυτικός».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το γνωστό Μέσο, αυτό αμφισβητήθηκε και πάλι νωρίτερα αυτό τον μήνα, καθώς ένας αριθμός κυπριακών οντοτήτων και φυσικών προσώπων κατέληξε σε λίστες κυρώσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας επειδή φέρονται να συνεργάστηκαν με Ρώσους στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου επιχειρηματία Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή τόσο με τις αμερικανικές όσο και με τις βρετανικές αρχές και έχει ζητήσει πιο συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τους Κύπριους υπηκόους.

«Το θέμα αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για εμάς και δεν θα επιτρέψουμε συμπεριφορές που αμαυρώνουν το όνομα της χώρας μας. Υπάρχει σαφής πολιτική βούληση να φτάσουμε μέχρι τέλους σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Must in

Περί κλίματος, Ντόναλντ Τραμπ και… άλλων δαιμονίων

Στη φετινή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, με «οικοδεσπότη» το πετρελαιοπαραγωγό Μπακού, είναι βαριά η σκιά του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πολλοί οι «ελέφαντες στο δωμάτιο»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024