Πούτιν: Ετοιμάζεται να «επιτεθεί» στο Ηνωμένο Βασίλειο;
«Ο Πούτιν έθετε τις βάσεις για έναν αντισυμβατικό πόλεμο εδώ και δύο δεκαετίες» λέει ο Συντηρητικός Βουλευτής
Εντόνους φόβους – κινδυνολογίες; – για ρωσική επίθεση, προκαλούν στη Βρετανία τα πρόσφατα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ρωσικά κατασκοπευτικά πλοία δραστηριοποιούνται στις βρετανικές ακτές. Με παρέμβαση του ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου Bob Seely εκτιμά πως «η απογοητευτική αλήθεια είναι ότι οι πιθανοί αντίπαλοί μας, η Ρωσία και η Κίνα, προετοιμάζονται για ευρύτερη σύγκρουση.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, σύμφωνα με κοινή έρευνα των τηλεοπτικών δικτύων NRK (Νορβηγία), DR (Δανία), SVT (Σουηδία) και Yle (Φινλανδία), η οποία επικαλείται πληροφορίες των υπηρεσιών Πληροφοριών των χωρών αυτών, η Μόσχα χρησιμοποίησε για κατασκοπευτικούς λόγους το ωκεανογραφικό σκάφος Amiral Vladimirsky.
Σε άρθρο του στην Telegraph ο Bob Seely, που έχει διδακτορικό στη ρωσική στρατιωτική στρατηγική, θεωρεί πως αν και μέχρι τώρα υπήρχαν εικασίες, πλέον είναι πεπεισμένος ότι τα ρωσικά κατασκοπευτικά πλοία χαρτογραφούν αιολικά πάρκα και σημαντικά υποθαλάσσια καλώδια στα ανοικτά των βρετανικών ακτών.
«Μπορεί να υπάρχει μόνο ένας λόγος για αυτό –να μάθουμε πώς να σαμποτάρουμε τις κρίσιμες υποδομές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης σε περίπτωση πλήρους κλίμακας πολέμου με τη Δύση» εκτιμά με σιγουριά ο ίδιος.
Η Βρετανία δεν είναι έτοιμη
Βέβαια, όπως επισημαίνει παρά το γεγονός ότι Ρωσία και Κίνα προετοιμάζονται για ευρύτερη σύγκρουση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί, καθώς «η προετοιμασία το καθιστά λιγότερο πιθανό» ωστόσο παροτρύνει τις χώρα του να αναγνωρίσει επειγόντως «την έκταση της απειλής»» καθώς ενώ «ο κόσμος μας γίνεται αισθητά πιο επικίνδυνος» την ίδια στιγμή «η Βρετανία δεν είναι έτοιμη» για σύγκρουση, λέει.
«Η συλλογική μας απάντηση τα τελευταία 15 χρόνια ήταν μια άρνηση, η οποία υποκινήθηκε και ενθαρρύνθηκε από τα ρωσικά χρήματα και επιρροή στις ΗΠΑ, το Ην. Βασίλειο και την ΕΕ» λέει ο Bob Seely και τονίζει ότι τα «μάτια» στους Βρετανούς τα άνοιξε ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον Γραμματέα του Γραφείου του υπουργικού Συμβουλίου Oliver Dowden να απευθύνει μια «άνευ προηγουμένου» προειδοποίηση για απειλές στον κυβερνοχώρο των βρετανικών υποδομών.
Ο ίδιος, ενώ επαίρει την Πολωνία που επανεξοπλίζεται με πρωτοφανή ρυθμό, καθώς αν συμβεί το χειρότερο, θα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό έδαφος, την ίδια στιγμή αμφισβητεί τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ στη θάλασσα.
«Η Ρωσία διερευνά τα ευρωπαϊκά τρωτά σημεία. Εκτός από το φαγητό, οι καθημερινές κρίσιμες απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας είναι η ενέργεια και οι επικοινωνίες. Οι υποθαλάσσιες αρτηρίες του σύγχρονου πολιτισμού είναι εκπληκτικά λίγες. Για παράδειγμα, μόνο τρεις αγωγοί παρέχουν το 43% της βασικής μας παροχής φυσικού αερίου. Πέντε αγωγοί διασύνδεσης παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια από και προς το Ην. Βασίλειο και την Ευρώπη» λέει και προειδοποιεί ότι τα υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας καθώς και τα αιολικά πάρκα που εξασφαλίζουν ενεργειακή ασφάλεια στη Γηραιά Αλβιόνα είναι θανάσιμα εκτεθειμένα σε επιχειρήσεις δολιοφθοράς.
Ο Πούτιν προετοιμάζεται εδώ και δύο δεκαετίες
Σύμφωνα με τον Βρετανό πρώην στρατιωτικό, ο Πούτιν έθετε τις βάσεις για έναν αντισυμβατικό πόλεμο εδώ και δύο δεκαετίες. «Η τρέχουσα ρωσική στρατιωτική σκέψη βλέπει τη σύγκρουση ως το συνδυασμό στρατιωτικών και μη στρατιωτικών εργαλείων της κρατικής εξουσίας – την «ενοποίηση των πάντων» – σε ένα απρόσκοπτο σύνολο για να εξυπηρετήσει τους στόχους του Κρεμλίνου» χαρακτήριζοντάς την ως μια «μορφή ολοκληρωτικού πολέμου, που χρησιμοποιεί τα πάντα, από τον πολιτισμό στον κυβερνοχώρο έως τις συμβατικές συγκρούσεις».
Είναι πεπεισμένος ότι για χρόνια τόσο οι ρωσικές επίσημες όσο και οι παράνομες ομάδες λειτουργούν υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί εδώ και καιρό το οργανωμένο έγκλημα για να κάνει τη βρώμικη δουλειά της και με τους μισθοφόρους της Wagner, τα «ανεπίσημα όπλα» του ρωσικού κράτους θα αυξηθούν».
Ο Seely φοβάται φοβάται ότι ο Πούτιν μετράει επιλογές για να επιτεθεί στη Δύση, εάν επιθυμεί την κλιμάκωση, χωρίς να προκαλέσει στρατιωτική απάντηση του ΝΑΤΟ. «Πώς θα αντιδρούσαν το Ηνωμένο Βασίλειο ή το ΝΑΤΟ σε σκιώδεις ομάδες που διεξάγουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε ολόκληρο το Ην. Βασίλειο ή την Ευρώπη που έχουν ως αποτέλεσμα φυσική ζημιά ή καταστροφή αποθηκών καυσίμων; Ή μια σειρά από ανεξήγητες δυσλειτουργίες ή αστοχίες σε υποβρύχια καλώδια; Θα ήταν εφικτή μια στρατιωτική απάντηση, όπως υποστήριξε πέρυσι ο ναύαρχος Tony Radakin;» αναρωτιέται.
Ήμασταν αφελείς με τη Ρωσία
Ο βουλευτής έκανε μάλιστα ερωτήσεις στη βρετανική βουλή σχετικά με τις δυνατότητες προστασίας του υποβρύχιου καλωδίου, πότε θα είναι πλήρως λειτουργική η πλατφόρμα προστασίας υποθαλάσσιων καλωδίων και εάν και πότε θα λειτουργήσει η αρμόδια υπηρεσία.
«Η αλήθεια είναι ότι η θαλάσσια άμυνα είναι ένας τομέας όπου η Βρετανία μπορεί φυσικά να ηγηθεί, συνεργαζόμενη ειδικά με τους Σκανδιναβούς, τη Βόρεια Θάλασσα και τους συμμάχους της Βαλτικής στην Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη δέκα κρατών» υποστηρίζει ο Βρετανός προσθέτοντας πως «όλες αυτές οι ναυτικές χώρες έχουν έννομο συμφέρον να αποτρέψουν τη ρωσική δολιοφθορά στους ωκεανούς. Αλλά η ιστορία της Βρετανίας είναι μοναδική και η ναυτική μας εμπειρία ασυναγώνιστη, ειδικά μεταξύ των συμμάχων μας στη βόρεια Ευρώπη.
Σε μια λογική άσπρου-μαύρου, ο Bob Seely θεωρεί ότι τον αιώνα που διανύουμε θα δοθεί μάχη «ανάμεσα σε δύο εκδοχές» της ανθρωπότητας: τις «ανοιχτές κοινωνίες» σαν τη Βρετανία, έναντι των κλειστών, αυταρχικών κοινωνικών που χρησιμοποιούν όλες τις μορφές κρατικής εξουσίας για να καταπιέζουν τους δικούς τους λαούς και να απειλούν τους άλλους».
Ο σκληροπυρηνικός Βρετανός πολιτικός εκτιμά ότι αυτή την σύγκρουση δεν την ήθελε η χώρα του, αλλά δεν πρέπει να χάσει. Θεωρεί ότι οι δυτικοί ηγέτες ήταν αφελείς που πίστεψαν ότι η Κίνα και η Ρωσία θα μοιράζονταν τις προοπτικές της Δύσης. «Όπως είδαμε με τον Πούτιν, ο πόλεμος δεν είναι μόνο νοητός αλλά και απαραίτητος. Χρησιμοποιώντας τα κατασκοπευτικά πλοία του στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα, απειλεί να επεκτείνει ακόμη περισσότερο αυτή τη σύγκρουση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τον αφήσουμε να το κάνει» συμπεραίνει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις