Attica Bank: Η συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή χτίζει τον 5ο πόλο στις τράπεζες
Οι πρωταγωνιστές στη νέα φάση της τραπεζικής ανασυγκρότησης
- «Τραμπ, ζώο, κάτω τα χέρια από τη Διώρυγα» του Παναμά
- Νέα επείγουσα έκκληση του ΟΗΕ για βοήθεια σε νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα - Επιδεινώθηκε η κατάσταση
- «Εξωφρενικό επεισόδιο» στο Χριστουγεννιάτικο Χαλάνδρι με πρωταγωνιστή αστυνομικό καταγγέλλει ο δήμαρχος
- Άκρως Ζωδιακό: Τα do’s και don’ts στα ζώδια σήμερα
Σε νέα φάση ανασυγκρότησης εισέρχεται ο τραπεζικός κλάδος, με καταλύτες τη διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τους τέσσερις μεγάλους ομίλους, τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα που θα οδηγήσει στη δημιουργία του πέμπτου ισχυρότερου πόλου στο εγχώριο σύστημα και τη δρομολογημένη κεφαλαιακή ενίσχυση της Optima Bank.
Οπως λένε κύκλοι της αγοράς, οι τράπεζες έχουν εισέλθει για πρώτη φορά μετά τη χρεοκοπία του Ελληνικού Δημοσίου σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης. Σημειώνουν δε ότι η αναμενόμενη επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 θα ενισχύσει περαιτέρω τις προοπτικές τους, καθώς θα βελτιώσει σημαντικά τους όρους χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές, ανοίγοντας τον δρόμο για επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης του ενεργητικού τους.
Η τελική συμφωνία
Την περασμένη εβδομάδα τέθηκαν οι βάσεις μιας σημαντικής συμφωνίας που θα αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων στον κλάδο. Ο λόγος γίνεται για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank ύψους 473 εκατ. ευρώ, η οποία προχωρεί χωρίς καθυστερήσεις, καθώς οι υφιστάμενοι μέτοχοι έδωσαν τα χέρια με τον νέο στρατηγικό επενδυτή, τη Thrivest, συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου, για τον οδικό χάρτη μετασχηματισμού του πιστωτικού ιδρύματος.
Σύμφωνα με πηγές της Thrivest, οι όροι που συμφωνήθηκαν διασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας εξυγιασμένης, σωστά κεφαλαιοποιημένης και ανταγωνιστικής τράπεζας, η οποία θα μπορεί να είναι κερδοφόρος και να παράγει υπεραξίες για τους μετόχους της.
Αναλυτικότερα, η Thrivest θα συμμετάσχει στην εν εξελίξει έκδοση νέων μετοχών με το ποσό των 64 εκατ. ευρώ, 30 εκατ. ευρώ άμεσα και 34 εκατ. ευρώ μέσω της Παγκρήτιας, στην οποία είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 43%. Το μεγαλύτερο μέρος της θα καλυφθεί από το ΤΧΣ, το οποίο θα επενδύσει σε αυτή τη φάση 329 εκατ. ευρώ, ασκώντας το σύνολο των δικαιωμάτων του (69,5%).
Από την άλλη πλευρά, το ΤΜΕΔΕ που ελέγχει το 20% περίπου της Attica Bank δεν θα λάβει μέρος και τα 40 εκατ. ευρώ που του αναλογούσαν θα επενδυθούν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Η επιλογή αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των διαφωνιών μεταξύ των Ταμείου των μηχανικών και της Thrivest για τον σχεδιασμό του εγχειρήματος.
Η νέα τράπεζα
Μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ΤΧΣ θα διατηρήσει το σημερινό ποσοστό του, η Thrivest μέσω και της Παγκρήτιας, θα ελέγχει περί το 15% της Attica Bank και οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι 9%-10% συνολικά. Οι πόροι που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων της τράπεζας. Παράλληλα, θα εκκινήσει η διαδικασία για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη της επόμενης χρονιάς.
Με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί, θα ακολουθήσει νέος γύρος κεφαλαιακής ενίσχυσης, που θα επιτρέψει τη δυναμική ανάπτυξη των εργασιών του νέου σχήματος με στόχο την επίτευξη οργανικής κερδοφορίας. Στο τέλος αυτής της διαδρομής το ποσοστό της Thrivest αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 50%, ενώ το μερίδιο του ΤΧΣ θα υποχωρήσει στη ζώνη του 30%.
Υπενθυμίζεται ότι πριν τη συγχώνευσή της με την Attica Bank, η Παγκρήτια Τράπεζα θα έχει απορροφήσει τις εργασίες του υποκαταστήματος της HSBC στην Ελλάδα και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.
Με τον τρόπο αυτόν, η ενοποιημένη τράπεζα, με τα σημερινά δεδομένα, θα διαθέτει ενεργητικό 8 δισ. ευρώ, χαμηλούς δείκτες καθυστερήσεων και επαρκή κεφαλαιακή ισχύ.
Οι παραπάνω εξελίξεις θα οδηγήσουν αναμφίβολα σε ενίσχυση του ανταγωνισμού στην εγχώρια τραπεζική αγορά, προς όφελος των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η σύνθεση του ΔΣ
Με βάση τη συμφωνία για την Attica Bank, στο νέο Διοικητικό της Συμβούλιο θα συμμετέχουν τέσσερα ανεξάρτητα μέλη, τα οποία θα προταθούν από την Επιτροπή υποψηφιοτήτων της τράπεζας, ενώ τόσο ο πρόεδρος του ΔΣ όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος θα είναι κοινής αποδοχής όλων των μετόχων. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι στη διοίκηση δεν θα συμμετέχει φυσικό ή εταιρικό πρόσωπο που να προσδοκά οφέλη από την εμπορική λειτουργία της τράπεζας ή από τη διαχείριση κόκκινων δανείων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις