Οι πληροφορίες ότι κλείνει ο καταυλισμός κούρδων προσφύγων στο Λαύριο εντάθηκαν μετά την επίσκεψη δύο ελλήνων υπουργών στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νότης Μηταράκης έκαναν αρκετές συζητήσεις με τους ομολόγους τους Ακάρ και Σοϊλού με κύριο θέμα την επίτευξη ενός μορατόριουμ ανάμεσα στις δύο χώρες. Εως τώρα πάντως δεν υπήρξε καμία κίνηση από πλευράς Τουρκίας ώστε να επισημοποιηθεί αυτό το μορατόριουμ, το οποίο έτσι και αλλιώς υπήρχε, αλλά οι Τούρκοι δεν το εφάρμοζαν ποτέ. Ισως υπάρξουν κάποιες κινήσεις πριν από τις εκλογές στις δύο χώρες, αλλά με τι είδους συμφωνίες θα υπάρξουν;

Τόσο ο Ακάρ, όσο και ο Σοϊλού, ακολουθούσαν τη σκληρή αναθεωρητική γραμμή του Ερντογάν για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Ο δε Σοϊλού έως την τελευταία στιγμή έκανε λόγο για «εκπαίδευση κούρδων τρομοκρατών στο Λαύριο». Αυτή ακριβώς τη δομή είχαν βάλει εδώ και χρόνια στο στόχαστρό τους οι Τούρκοι και προσωπικά ο ίδιος ο Ερντογάν. Λίγες μόλις ημέρες πριν από τους καταστροφικούς σεισμούς ο Σοϊλού βγήκε στην τουρκική τηλεόραση και ανακοίνωσε θριαμβευτικά τη σύλληψη ενός «τρομοκράτη» του PKK ο οποίος «ομολόγησε» ότι πραγματοποίησε πολύμηνες εκπαιδεύσεις στο… Λαύριο, προκειμένου να προβεί σε πράξεις σαμποτάζ στην Κωνσταντινούπολη! Την ίδια ώρα ο τουρκικός Τύπος, δε, και συγκεκριμένα η «Yeni Safak» σε πρωτοσέλιδό της, παρουσιάζει και «αποδείξεις» για το ότι το καμπ του Λαυρίου λειτουργεί ως οργανωμένο κέντρο εκπαίδευσης «τρομοκρατών».

Εκκένωση

Αλλά στη συνάντηση Μηταράκη – Σοϊλού δεν άνοιξε καμία συζήτηση για το καμπ Λαυρίου: «Ηταν ωσάν να επισκεπτόσουν έναν γείτονα στην εντατική, η κατάσταση στις σεισμόπληκτες περιοχές ήταν τραγική, δεν γινόταν ούτε εγώ ούτε αυτός να ανοίξουμε τέτοια συζήτηση», δήλωσε στο «ΝΕΑ» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης. Ωστόσο υπήρξε εντυπωσιακή εξέλιξη. Η κυβέρνηση αποφάσισε οριστικά να το κλείσει. Πώς; Μεταβιβάζοντας την κυριότητα του καταυλισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βάζει αυτή το λουκέτο και όχι η κυβέρνηση. Ηδη τέθηκε σε εφαρμογή το ειδικό σχέδιο που προβλέπει το κλείσιμο του καταυλισμού: Οι κούρδοι πρόσφυγες και οι οικογένειές τους άρχισαν, εδώ και λίγες ημέρες, να μεταφέρονται σταδιακά σε άλλες δομές φιλοξενίας, όπως αυτή της Μαλακάσας. Τις εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιεί πλέον ο Δήμος Λαυρεωτικής. Τα οφέλη από το κλείσιμο του κέντρου εκτιμάται ότι θα είναι απείρως μεγαλύτερα από τις ζημιές τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη χώρα, καθώς η Τουρκία προσέδιδε συμβολική σημασία στο Λαύριο.

Ο καταυλισμός των Κούρδων, λέει η κυβέρνηση, δεν κλείνει λόγω απειλών ή αιτιάσεων Τουρκίας. Αλλωστε οι τουρκικές, παντελώς αβάσιμες, αιτιάσεις περί του καμπ προσφύγων «τρομοκρατών» του Λαυρίου ακούγονταν κάθε φορά που οι δύο χώρες βρίσκονται σε κρίση, όπως στην προ των σεισμών περίοδο και πολύ συχνά γίνονταν και μείζον πολιτικό ζήτημα μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Τώρα με την (προσωρινή) ηρεμία που επικρατεί στο Αιγαίο, δηλαδή με τη μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα, το καμπ Λαυρίου πέρασε σε άλλο επίπεδο. Βάζει λουκέτο. Ηδη εδώ και μία εβδομάδα άρχισε η σταδιακή εκκένωσή του.

Η παλαιότερη εν λειτουργία δομή

Πρόκειται για την παλαιότερη εν λειτουργία δομή προσφύγων, που ιδρύθηκε το 1947, στη χώρα μας αλλά είχε πάψει να χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος από το 2016. Για ένα διάστημα λειτούργησε με ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ τον Μάιο του 2017 αποχώρησε οριστικά ο Ερυθρός Σταυρός που διαχειριζόταν το κέντρο, καθώς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αρνήθηκε να το εντάξει στις μόνιμες δομές. Κι όμως, στο ταλαιπωρημένο αυτό κτιριακό συγκρότημα, στην καρδιά της πόλης του Λαυρίου, διέμεναν σήμερα πάνω από 100 πρόσφυγες, κυρίως Κούρδοι από τη Συρία και την Τουρκία. Εκεί βρήκαν καταφύγιο δεκάδες πρόσφυγες, κυνηγημένοι από την τουρκική αυθαιρεσία και τις ακραίες διώξεις όσων τολμούν να επικρίνουν τις πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν ειδικά όσον αφορά στην κατεπίεση του κουρδικού στοιχείου, οι οποίοι διαβιούν σε μια περιφραγμένη έκταση στο κέντρο του Λαυρίου.